
Aydın’ın Çine ilçesinde 1985 yılından beri serbest veteriner hekimlik yapan Ali Yücel Keleş, bölgedeki tarım ve hayvancılıkta dikkat edilmesi gerekenlerden bahsetti. Keleş, hayvan sayısının giderek azaldığını, buna karşın veteriner hekim sayısının arttığını belirtti. Ayrıca üreticilerin ekonomik sıkıntılarla karşı karşıya olduğunu ve bunun zorlukları beraberinde getirdiğini vurguladı.
Çine’de 40 yılı aşkın süredir veterinerlik yapan Keleş, eskiden damların hayvanlarla dolup taştığını, hayvan sayısının çok yüksek olduğunu ancak zamanla bu sayının ciddi şekilde azaldığını, bazı damlarda sadece birkaç hayvan kaldığını ifade etti. Öte yandan veteriner sayısının arttığını, rekabetin de bu yüzden giderek sertleştiğini dile getirdi.
“MASTİT VE CİĞER RAHATSIZLIKLARI EN YAYGIN HASTALIKLAR”
Bölgede kene kaynaklı hastalıkların azaldığını belirten Keleş, en yaygın hastalıkların ciğer rahatsızlıkları ve mastit (meme iltihabı) olduğunu söyledi. Mastitin en önemli sebebinin düzensiz sağım olduğunu vurgulayan Keleş, ayrıca eski ve verimsiz makinelerin hastalıkların artmasına neden olduğunu dile getirdi. Tedavide aşıların etkili olduğunu ancak ilaçların yüksek maliyeti nedeniyle birçok üreticinin tedaviyi yarım bıraktığını aktardı.
“BİR KERE VETERİNERE GİTMEKLE HASTALIK GEÇMEZ”
Veteriner hekimlerin hastalıklarla mücadele için ellerinden geleni yaptığını ancak üreticilerin bazen tedaviyi tamamlamadığını ya da kendi başlarına müdahale ettiklerini ifade eden Keleş, hayvan hastalıklarında düzenli ve takipli tedavinin şart olduğunu, “Bir kere veterinere gitmekle hastalık geçmez” diyerek vurguladı ve üreticilerin veterinerlerle iş birliği yapmasının ne kadar önemli olduğuna dikkat çekti.
Ali Yücel Keleş, hastalıklarla mücadele için hayvanların sıcak havalardan korunması ve damların iyi havalandırılması gerektiğini dile getirirken, keneyle mücadelede düzenli ilaçlama ve ortam temizliğinin önemine dikkat çekti. Kış aylarında hastalıkların arttığını, bu yüzden damların havalandırmasının şart olduğunu söyledi.
HİBELER HAYVANCILAR TARAFINDAN YETERİNCE KULLANILMIYOR
Keleş, Çin’den getirdiği yüksek verimli hayvanlarla süt veriminin artırılabileceğini belirtirken, kaliteli tohumlama ve ırk geliştirme çalışmalarının önemine değindi. Devlet destekleri ve hibelerin üreticiler tarafından yeterince kullanılmadığını, hayvancılık yapanların bu fırsatları mutlaka araştırması gerektiğini ifade etti.
Keleş, genç veterinerlere hastalarını düzenli takip etmeleri ve ilaç kullanımına özen göstermeleri gerektiği tavsiyesinde bulundu. Eğitim kalitesinin düştüğünü ama gayretli gençlerin başarılı olacağını belirten Keleş, ailelerin genç veterinerlere sağladığı desteğin meslekte başarıyı artıracağını söyleyerek sözlerini sonlandırdı. (YUNUS TURUPÇU)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.