
Aydın il genelinde ormanlık ve makilik alanlarda doğal olarak yetişen dağ çileği yiyene şifa deposu olurken, çok sayıda da faydası olduğu belirtiliyor.
Ekim-ocak aylarında ılıman iklimin hüküm sürdüğü ormanlık ve makilik alanlarda doğal olarak yetişen dağ çileği, vatandaşlar tarafından toplanıp pazar tezgahlarını süslüyor.
KIRSALDA GEÇİM KAPISI
Sağlığa olan olumlu etkileri nedeniyle toplanan dağ çileği, pazarda da büyük ilgi görüyor. Kırsalda yaşayan vatandaşlara geçim kapısı olan dağ çileği, yiyene de şifa sağlıyor.
Pazarda tezgahlarda yerini alan dağ çileği, içerdiği zengin vitamin ve antioksidanlar sayesinde cilt siğilleri ve aknelerle mücadelede etkili olmanın yanı sıra, idrar söktürücü, romatizma ağrılarını azaltıcı özelliklere sahip.
FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR
Dağ çileği hakkında uzmanlarca belirtilen diğer faydaları, "Sinirleri güçlendirir, bağırsak kurtlarını döker, ateşi düşürür ve antioksidan özellikleriyle gripten kansere kadar birçok hastalığa karşı koruma sağlar. Aynı zamanda kan dolaşımını düzenleyerek kalp ve damar hastalıklarına karşı vücudu korur" şeklinde açıklanıyor.
Genellikle pazarlarda satılan dağ çileği, doğal bir şifa kaynağı olmasıyla birlikte lezzetiyle de dikkat çekiyor. (ERDAL AYDIN)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.