
Aydın’da kalaycılığın temsilcilerinden 68 yaşındaki Aydın Alkış, ata yadigârı mesleğini ayakta tutuyor.
Gelişen teknoloji ve fabrikasyon üretimin artmasıyla önemini her geçen gün biraz daha yitiren kalaycılık mesleğinin Aydın’daki son temsilcilerinden olan Aydın Alkış, 60 yıldır bu geleneği sürdürüyor. Sekiz yaşında başladığı mesleğe olan tutkusunu hala koruyan Alkış, baba mesleğini babasından öğrendiğini belirterek, “Babam Muğla Kavaklıdere’den gelmiş ve branşını orada öğrenmiş. Biz de ondan öğrendik” dedi.
EL YORDAMI VE GÖZ KARARI: KALAYCILIĞIN İNCELİKLERİ
Alkış’ın işi, mutfaktaki bakır kapları kalaylamak ve yeni mutfak ürünlerini bakırdan üretmek. Usta, işin inceliklerini anlatırken, “Her ürün el yordamıyla ve göz kararıyla kalaylanır. Bakırın kalınlığını bilmek çok önemli; doğru ısı ve ölçüyle yapılan işler ancak düzgün çıkar” ifadelerini kullandı.
Bakır ve kalayın tarihçesine de değinen Alkış, “Bakır 280 derece üzerinde erir. Kalay ile birleştiğinde tunç elde edilir. Kalay ve kurşunu birleştirirsek lehim oluşur. Bu bilgiler yıllardır ustadan çırağa aktarılır” diye konuştu.
ÇIRAK YETİŞTİRMENİN ÖNEMİ
Çırak yetiştirmenin önemine de vurgu yapan Alkış, “ 4 + 4 + 4 sistemine girdiğimiz günden beri bu meslekte çırak bulma imkanımız çok zayıf. Şöyle ki on yaşında mesleğe çırak olarak alırız, eğitiriz, askere gidene kadar tüm mesleki bilgilerini, iş adabını ve müşteri ilişkilerini öğretiyoruz. Ufak yaşta eğitilen çıraklar, mesleği iyi öğreniyor” dedi.
BAKIR: MUTFAKLARIN VAZGEÇİLMEZİ
Bakırın mutfak eşyalarındaki yerine değinen Alkış, “Bakır, iletkenliği yüksek bir maddedir ve mutfak kullanımında yıllardır güvenle tercih edilir. Bu geleneği sürdürmek bizler için çok değerli” ifadelerini kullandı. (ALİYE GÖKCÜK)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.