
Göz Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Harika Çevikel, Excimer Lazerin, korneaya yeniden şekil vererek kırma kusurları olan miyop, hipermetrop ve astigmat gibi rahatsızlıkları düzelten gözlük ve kontakt lense alternatif bir yöntem olarak, artık günlük yaşamda özellikle kırma kusuru olan hastaların yakından takip ettikleri bir teknolojik gelişme olduğunu belirtti.
Excimer lazer tedavisinde, önce korneadan bir tabaka ayrılması ve altta kalan tabakaya lazer tedavisi ile yeni şekil verilmesi gerektiğini belirten Op. Dr. Çevikel, “Klasik yöntemle uygulamalarda sadece korneanın yüzeyini sıyırarak Foto Refraktif Keratektomi (PRK yöntemi) yapılabiliyordu. Ancak bu yöntemin yüksek numaralarda kullanılması daha kısıtlıydı. Teknolojik gelişmeler ile mekanik keratomlar yapıldı ve korneanın yüzeyinde ön tabakadan kesi yapılarak kapak oluşturulmaya başlandı. Bıçaklı kesi ile kesiye bağlı kapakçık komplikasyonları olabiliyorken, bilim insanları çok büyük gelişmelere imza atarak bir adım daha ötesini, yani femtosaniye lazer teknolojisini geliştirdi” dedi.
"YÜKSEK NUMARALARDA BİLE GÜVENLİ"
Femtosaniye Lazer teknolojisi ile çok hızlı ve çok güçlü lazer spotları ile çok güvenli kapakçık oluşturulabildiğine de değinen Op. Dr. Çevikel "Femtosaniye Lazer ile kapak oluşturma sırasında komplikasyon yaşanmamakta, kapak oluşturma yarıda kalsa bile işleme devam etmek mümkün olmaktadır. Mekanik keratomlarda kornea düzleştirilerek kesi yapılmakta, idi. Oysa Femtosaniye Lazer ile oluşturulan kapak korneanın eğimine göre oluşturulmakta ve kesi karşı kenar ile belli bir açı oluşturulduğu için epitel iyileşmesi hızlı düzenli olmaktadır. Mekanik keratomla korneada kesi oluşturmak için göze yaklaşık 160 mm Hg basınç uygulanmaktadır. Femtosaniye Lazerde ise sadece 40 mm Hg basınç uygulanmakta ve bu arada hastada görme kaybı olmadığı için daha güvenli ve daha konforlu kapak oluşturabilmektedir. Mekanik keratomlarda bıçak kalibrasyonu her keside farklı olabildiğinden, örneğin 120 mikronluk bir kapak oluşturmak isterken 140 mikronluk bir kapak oluştuğunda altta bırakmak istediğiniz dokuda miktar anlamında sıkıntıya girilebilmektedir. Femtosaniye Lazerde ise istediğimiz kalınlıkta kapak oluşturabildiğimiz için ince kornealı hastalar için bile güvenli bir yöntemdir. Mekanik Keratom ile daha sınırlı endikasyon ile çalışıyorken, Femtosaniye Lazer Keratom'da yüksek numaralarda dahi güvenli bir Excimer Lazer tedavi yapma imkânı mevcuttur” ifadelerini kullandı.
Femtosaniye Lazer ile istenen incelik, derinlik ve açıda kapak oluşturmanın daha büyük güvenle mümkün olduğuna dikkat çeken Op. Dr. Çevikel, “Göze uygulanan basıncın çok az olması ile görme kaybının olmamasının verdiği güven ve konfor, korneanın eğimine bağlı açı ile kapak oluşturulduğundan epitel yürümemesi de Femtosaniye Lazer teknolojisinin avantajları arasındadır” şeklinde konuştu.
YENİ BİR TEDAVİ YÖNTEMİ: SMİLE
Bıçaklı ya da bıçaksız şu ana kadar yapılan lazer tedavilerinde gözün saydam tabakasında bir kapak oluşturularak Excimer Lazerle tedavi yapıldığını dile getiren Op. Dr. Çevikel, "Alman Zeiss firması tarafından 2012 yılı sonunda geliştirilen bu yöntemle çok küçük (4 milimetrelik) bir kesiden femtolazer teknolojisi ile cerrahi olarak doku (lentikül) çıkartılabilmektedir. Bu uygulamanın en büyük avantajı ikinci bir lazer uygulamasına gerek kalmadan kırma kusurunun düzeltilmesi, enfeksiyon ve kuru göz gibi istenmeyen durumların en düşük oranlarda olmasıdır” dedi. (FATMA TEKİN/HEDEF AJANS)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.