Takip Et
  • 22 Kasım 2023, Çarşamba 19:35

Baştan ayağa mucize ot: Yoğurt otu tiroid, guatr, romatizma, safra ve böbrek taşına şifa oluyor

Çeşit çeşit, muhteşem bitkilerle dolu doğa, o bitkilerin yaralarını ve doğru kullanmayı bilene de aynı oranda şifalar sunar.

Tiroidden lenf kanserine, cilt hastalıklarından böbrek problemlerine kadar birçok soruna iyi gelen yoğurt otu da bunlardan biri.

Yoğurt Otu Nedir? Nerede Yetişir?

Yapışkan otu, çobansüzeği, bere otu, sünnetlice otu, sünnetlik otu veya kazotu isimleriyle de bilinen yoğurt otu, kökboyasıgiller familyasında bulunur. Latince adı ‘Galium aparine’ olan yoğurt otu, ‘gala’ kelimesinden türemiştir ve süt anlamına gelir. Eski zamanlarda peynir yapımında kullanıldığı için de bu isimle anıldığı söylenir.

Üç çeşidi bulunan yoğurt otunun şekilleri ve yetiştikleri yerler farklı olsa da hepsi aynı faydaları sağlar. Bunlardan ilki yüksek yerlerde yetişen, altın sarısı çiçekleri olan yoğurt otu. Dik olarak büyüyen bu tür, 60 santime kadar büyüyebilir. Türün diğer bir çeşidi ise tarla ve çayırlarda yetişen yapışkan otu. Küçük beyaz çiçekleri olan yapışkan otu 120 santime kadar uzayabilir. Çalılıklarda ve yol kenarlarında sıklıkla görebileceğimiz kaz otu (çobansüzgeci) ise yoğurt otunun bir diğer çeşidi. Sarı veya beyaz çiçekleri olan bu tür, çiçek açma dönemlerinde yana doğru yatar. Mayıs ile ekim ayları arasında hasat edilebilen yoğurt otu Türkiye’de 2000, Avrupa ise 2300 metreye kadar yetişebilir. Ana vatanının Avrupa ve Asya olduğu söylenen yoğurt otu, dünyanın birçok yerinde yetişir. Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlayan ülkemizde ise Adana, Antalya, Çanakkale ve Bolu’da sıkça bulunur.

Yoğurt Otu Faydaları Nelerdir?

Yoğurt otunun genel özelliklerinden bahsettikten sonra sıra geldi faydalarını sıralamaya. İşte son zamanlarda sıklıkla duymaya başladığımız yoğurt otu ne işe yarar Sorusunun cevapları:

✔️Kan temizleyici özelliğe sahip yoğurt otunun cilt ve kanser hastalıklarında faydalı olduğu söylenir. Cildi gençleştirir ve cilt kırışıklıklarını giderir.

✔️Yoğurt otundan demlenecek çay ile yapılan gargaralar guatr ağrılarını hafifletir, ses tellerine iyi gelir. Ayrıca yoğurt otu çayı ile yapılacak gargaranın aftlara ve boğaz iltihaplarına da iyi geldiği söylenir.

✔️Ciltteki yaraların iyileşmesinde önemli rol oynar.

✔️Safra kesesi taşları ve idrar yolu enfeksiyonlarında fayda sağlar.

✔️Romatizma ağrılarına iyi gelir.

✔️Demir eksikliğine iyi gelir.

✔️Ağrı kesici etkisi olan bu ot ile hazırlanacak yoğurt otu kremi bel ve boyun ağrılarına iyi gelir.

✔️Lenf bezi sorunlarına etki sağlar.

✔️Epilepsi hastaları için sakinleştirici etki gösterir.

✔️Şişliklere ve ödeme iyi gelir.

✔️Taze yoğurt otunun kaynatıldığı suyun cilde sürülmesi cildi gerdirir, kırışıklıkları giderir.

Tüm bunların yanında toplumda maalesef bitki çaylarının hepsinin zayıflatacağı konusunda yanlış bir algı var. Şifa kaynağı doğada bulunan her bitkinin iyi geldiği, derman olduğu rahatsızlıklar farklı. Yoğurt otu zayıflatır mı sorusuna da verilecek kesin bir cevap yok. Bitkinin sağladığı onlarda fayda içinde zayıflattığı yönünde bir bilgi yok.

Yoğurt Otu Tiroid ve Guatr Bitkisel Tedavisi

Tiroid bezi salgıladığı hormonla vücuttaki birçok fonksiyonu düzenler. Eksikliği ya da fazlalığı durumunda ciddi sorunlara yol açan Tiroid hastalıkları, özellikle kadınlarda daha sık görülür. Tiroid bezinin aşırı büyümesi ise guatr olarak isimlendirilir. Yoğurt otu guatr hastalığına da iyi gelir. Yoğurt otu haşimato hastalığının tedavisinde de kullanılır. Bağışıklık sisteminin bakteri, mantar, virüs ve parazit gibi vücuda zarar veren antikorları yanlışlıkla tiroid bezine yönlendirerek yok etmeye çalışması olarak tanımlanabilecek Haşimato hastalığı hipotiroidi ve pek çok başka rahatsızlığın başlıca sebebi olarak bilinir. Bitkisel tedavileri ile dünyada ün yapmış Türk kimya Profesörü Dr. İbrahim Saraçoğlu, Yoğurt otunun tiroit hastalıkları ve guatra iyi geldiğini bel irtir. Saraçoğlu’na göre, özellikle gece yatmadan önce yoğurt otu ile hazırlanacak çay ile gargara yapmak guatr ağrılarını hafifletir.

Fakat her tiroid hastalığının her kişide aynı seyretmediği ve yoğurt onunun alternatif, bitkisel tedavi olduğu unutulmamalıdır. Hastalığınızın serine göre ilk olarak konunun uzmanı bir doktora danışmanız ve bitkisel ürünleri doktorunuzun uygun bulması halinde kullanmanız sağlığınız açısından en doğru karar olabilir.

Yoğurt Otu Lenf Kanseri Bitkisel Tedavisi

Lenf kanseri genellikle “lenf bezi” denilen bezelerin patolojik olarak büyümesiyle ortaya çıkan bir çeşit hastalık. Günümüzde risk faktörlerinin artmasıyla birlikte maalesef bu hastalığın görülme sıklığı da artış göstermiştir. Hal böyle olunca hem modern tıpta hem de alternatif tıpta hastalıklara iyi gelecek yöntemler, bitkiler arayışı devam etmektedir.

Yoğurt Otu Çayı Nasıl Demlenir? Nasıl İçilir?

Doğanın sağlık mucizesi bu bitkiden hazırlanan çayın aftlara, guatr ağrılarına, ses tellerine, boğaz iltihaplarına ve daha bir sürü hastalığa şifa olduğunu belirttik.

Peki gargara yapmak için yoğurt otu çayı nasıl hazırlanır?

Öncelikle bu otun taze ya da kurutulmuş olarak kullanılabileceğini belirtmekte yarar var. Eğer taze olarak kullanacaksanız bir yemek kaşığı taze yoğurt otunu kaynatın. 10 dakika demlenmeye bırakın ve ardından süzün. Eğer kurutulmuş yoğurt otu kullanacaksanız da 1 tepeleme çay kaşığı yoğurt otunu bir su bardağı kaynar su ile 3 dakika demlemeniz yeterli olacaktır.

Nasıl içilir, tüketilir?

Bitkiyi çayını demleyip içebileceğiniz ya da gargara yapabileceğiniz gibi haricen yara ve deri hastalıklarına pansuman yaparak da kullanabilirsiniz.

Yoğurt Otu Kürü Nasıl Hazırlanır? Nasıl Kullanılır?

Yoğurt otu İbrahim Saraçoğlu tarafından hayatımızda bilinirliği artırılan bir bitki. Profesör İbrahim Saraçoğu’nun faydalarını her platformda saymakla bitiremediği bu şifa kaynağı bitki çayı demlenerek içilebildiği gibi gargara da yapılabilir. Ayrıca krem olarak da hazırlanabilen bu bitki hem dahili hem de harici olarak kullanılabilir. İster çayını demleyip için ister arta kalan çayı uygulamak istediğiniz sorunlu bölgelere pansuman olarak uygulayın, isterseniz de hazırladığınız yoğurt otu kremini sürün bitki her haliyle şifa dağıtır.

Saraçoğlu’nun tarifine göre yoğurt otu çayı şu şekilde hazırlanır:

Kaynayan 1,5 su bardağı suya 1 tatlı kaşığı yoğurt otu atıp 6 dakika kaynatılır.

Ilıyan su sabah kahvaltısından sonra ve akşam yatarken olmak üzere günde 2 defa gargara yapılarak kullanılır.

Bir hafta boyunca her gün, bir haftadan sonra ise üç günde bir kullanılır.

Kür tiroit rahatsızlıkları için uygulanacaksa Saraçoğlu hoconay tiki

anın önerisi akşam kullanımlarında önce

biraz gargara yapmak, sonrasında ise kalan çayı içmek şeklinde.

Yoğurt Otu Zararları ve Yan Etkileri

Yoğurt otu faydaları saymakla bitmiyor. Bitkinin yüzlerce yararının dışında bilinen herhangi bir zararı ya da yan etkisi yok. Fakat her bünyenin ayrı, her hastalığın farklı seyrettiğini göz önünde bulundurarak kullanmadan önce mutlaka bir doktora danışmakta yarar var. Kullanım amacınıza göre doktorunuzdan alacağınız öneriler ışığında yoğurt otu bitkisi kullanabilirsiniz. Tabi burada o meşhur lafı hatırlatmakta da yarar var. ‘Her şeyin fazlası zarar.’ Hiçbir alternatif tıp ürününü belirtilen ölçülerin dışında kullanmamakta fayda var.

Bu doğal şifa kaynağının, tiroid, guatr, lenf kanseri gibi birçok rahatsızlıkta kullanılabileceği ve çeşitli yollarla fayda sağlayabileceği ifade edilmektedir. Ancak her tıbbi durumun bireysel olduğunu ve bitkisel çözümleri kullanmadan önce uzman bir sağlık profesyoneli ile görüşmenin önemli olduğunu unutmayın. Yoğurt otu gibi bitkisel çözümler, tıbbi tedavinin tamamlayıcısı olarak düşünülmelidir. (HABER MERKEZİ)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.