
Dorest Güzellik ve Diyet Merkezinin Beslenme Uzmanı Diren Kaptan, korona sürecinde bağışıklığı güçlendirmek için beslenme düzenine dikkat çekti. Sağlık Vakti'nde gazeteci Ayşe Yılmaz'ın sorularını yanıtlayan Kaptan, "Bu dönemde bağışıklığı güçlendirmek için C vitamini, D vitamini, melatonin, glutatyon, quercetin ve çinko destekleri önemlidir. Çinko hem bağışıklık hem de çocukların büyüme ve gelişimleri için çok kıymetli bir mineraldir." dedi.
Çinko mineralinin vücuda faydasını ve nasıl tüketilmesi gerektiğini anlatan Kaptan şöyle konuştu:
ÇİNKONUN VÜCUDA FAYDALARI NELERDİR?
Çinko mineralinin pek çok faydası vardır. Vücutta, sindirimden, DNA sentezine, yaraların hızlı iyileşmesinden tiroid hormon üretimine 300'den fazla enzim aktivasyonunda rol alır. Tat ve koku alma duyumuz için gereklidir. Çinko eksiliğinde tat ve koku duyularımız zayıflayabilir. Influenza, üst ve al solunum yolları enfeksiyonlarında virüslerin çoğalmasına engel olur. Akne tedavisinde etkilidir. Inflamasyonu azaltır.
ÇİNKO EKSİKLİĞİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Tırnaklarda beyaz lekeler, sisli beyin, çok sık soğuk algınlığına yakalanmak, sinirsel fonksiyonlarda zayıflık ishal, gıda alerjileri, saçların seyrelmesi, akne, cilt döküntüleridir.
BİREYLERİN ALMASI GEREKEN GÜNLÜK ÇİNKO MİKTARI NEDİR?
Erişkin erkeklerde 11 mg, Erişkin kadınlarda 8 mg alınması gereklidir. Bağışıklığı kuvvetlendirmek istenen dönemlerde ise günlük 15 mg. dır. Viral enfeksiyonlar gibi özel durumlarda kısa süreli yüksek doz tedavileri de (30-60 mg) önerilmektedir. Örneğin bu doz IFM tarafindan Covid-19 tedavisi için önerilmektedir. Doğru doz kararini mutlaka doktorunuz karar vermelidir. Çünkü doz aşımında mide bulantısı, iştah kaybı, karın ağrısı, ishal, baş ağrısı gibi yan etkilere de sebep olabilir. Uzun süreli çinko takviyelerinde bakır eksikliği görülebilir. O yüzden doktor kontrolünde, kan değerleri takip edilmelidir. En iyisi vitamin ve mineralleri doğal yollardan beslenmemiz ile bedenlerimize almaktır. Çinko takviyesi alırken 15/1 oranında bakır takviyesi de almak lazım. Yüksek dozlarda çinko alındığında bakır azalabiliyor.
ÇİNKO HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?
Kuru fasulye, yeşil mercimek, yer fıstığı, kabak çekirdeği, ay çekirdeği, dana kıyma, tavuk eti, beyaz peynir gibi besinlerde bulunur.
ÇİNKONUN VİRÜSE KARŞI ETKİSİNDE YARDIMCI OLAN BİLEŞİKLER VAR MI?
Evet var. Antioksidan özelliğe sahip quercetin bileşiği çinkoyu bağlayarak hücre içine alınmasını ve kullanılmasını sağlar. Kırmızı soğan, yeşil çay, elma kabuğu, yaban mersini gibi besinler quercetin içerir. (AYŞE YILMAZ)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.