Takip Et
  • 1 Kasım 2023, Çarşamba 17:11

Altın gibi ürün! Aydınlı çiftçinin yüzünü güldürdü

Aydın’ın Koçarlı ilçesi Yeniköy Mahallesi’nde 36 yıldır çiftçilik yapan Raci Aydemir tarlalarda alternatif ürün olarak ekilen susamın bu yıl veriminin iyi olduğunu söyledi.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

36 yıldır çiftçilik yapan Aydemir, diğer ürünlere göre susamın daha verimli olduğunu ancak maliyetinin yüksek olduğunu söyledi.

Aydemir, “Buğday hasadından sonra alternatif ürün olarak dört yıldır susam ekiyorum. Çok eskiden de ekerdik ama şimdi daha avantajlı. Buğday ve ay çiçeğine göre bu sene susam karlı oldu. Ama susam daha zor. Susamlar kökleniyor. Köklendikten sonra susamın kabuklarından çıkması gerekiyor, bunun içinde insana ihtiyaç oluyor. Susamın köklenmesi makinayla yapılacak bir iş değil insan eli istiyor. Köklendikten sonra susamı kurumaya bırakıyoruz. Yağmur yağmaması lazım çiğ olmaması lazım. Susam kuruduktan sonra 10-15 tane kökü bağlıyoruz. Düz bir zeminde silkiyoruz. Tohumların bitki talaşlarından temizlemek için elekten geçiriyoruz. İnsan eli istediği için zahmeti de maliyeti de yüksek oluyor. Teknolojinin gelişmesiyle susamın talaşlarından iyice ayıklanması daha kolay oluyor. Artık makineler var makine de susamın talaşlarını ayıklıyoruz, daha temiz oluyor satışa hazır hale geliyor” dedi.

“10 GÜNE HASAT BİTECEK”

Hava şartlarından dolayı susama geç başladıklarını ifade eden Aydemir, “Haziran sonu gibi ekmeye başlıyoruz. Bu sene hava şartlarından dolayı biraz geç kaldık. Buğdayı hasat etmeden susamı ekemedik toprağın kuru olması lazım. Susamın hasadına geç kaldık. Tahminen 10 gün sonra hasat bitecek” diye konuştu.

“İKİNCİ ÜRÜN OLMASINA RAĞMEN REKOLTE İYİ”

Susamın rüzgarlı havada yetişmesi gerektiğini söyleyen Aydemir, “Şuan rekolteyi tam bilmiyorum ama iyi görünüyor bu sene. Dekarda 100 kilo olur diye düşünüyorum. İkinci ürün için 100 kilo iyi bir verim bizim için. Susam her toprakta yetişir, rüzgarda olmalı” dedi.

“BU YIL İLK KEZ SARISU EKTİK”

Susamın çeşitlerinden bahseden Aydemir, Sarısu, Cumhuriyet, Osmanlı, Tan, Kepsut ve Orhangazi gibi çeşitleri var susamın. Bizim ektiğimiz sarı susam. Menemen Araştırma - Uygulama ve Üretim Çiftliği bizimle iletişime geçti. Onlarla irtibatlı olarak ilk defa sarısu ektik. Normalde beyaz susam ekeriz. Helvacılar kullanır. Sarısu sanırım sanayide kullanılacak” diye konuştu.

Yeniköy Mahallesinde 40 yıllık çiftçi Nazmi Aykut da susamın bu sene çok verimli olduğunu söyledi.

Aykut, "Bu sene susam çok güzel. 100 kilonun üzerinde. Parası da güzel. Giderlerimi de karşılıyor susamın parası. Eskiden susam hasadı çok zordu. elekle ve kamburla yapıyorduk. Rüzgarlı hava olması lazım ama çok rüzgar olunca da susamlar uçuyor. Şimdi makineler çıktı. Hem işçi maliyeti yok hem de zamandan tasarruf ediyoruz" ifadelerini kullandı. (SELİME AYDEMİR)

 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.