Takip Et
  • 16 Aralık 2019, Pazartesi 15:21

Ev alırken dikkat edilmesi gerekenler neler?

Türkiye’de en çok tercih edilen yatırım türlerinden Gayrimenkul yatırımı, oldukça dikkatli ve özenli bir süreç istemektedir. Yatırımcılar ve ailelerin konut alma sürecinde attıkları bütün adımları bilinçli ve bilgili olarak atması gayrimenkul yatırımının işe yarar olması açısından oldukça önemlidir. Konut alırken aldığınız konuta göre dikkat etmeniz gereken faktörler değişebilir. Örneğin müteahhitten ev alma süreci ile ikinci el bir ev alma sürecinde farklı noktalara dikkat etmeniz gerekir. Aynı şekilde evi inşaat halinde almışsanız ya da evinizin cephesine karar veriyorsanız, size verdiğimiz farklı önerilere dikkat etmeniz gerekebilir.
DAİRE ARAŞTIRIRKEN EMLAK ARAMA MOTORLARI KULLANIN

İnternetin yaygınlaşmasıyla, mahalle aralarında konut bulmak için emlakçıları gezmeye gerek kalmadı. Emlak yatırımcıları Flatfy gibi daire arama motorları ile binlerce ilana birkaç tıkla ulaşabiliyor. Bunun sağladığı en büyük avantaj ise bir konutun ederinden pahalı mı, yoksa uygun mu olduğuna benzer ilanlara bakıp karar vermeyi kolaylaştırması. Aynı bölgede emsal konutları incelemek, tüm emlak sitelerinden tek bir aramayla toplanan ilanlar ile çok daha kolay. Yani, emlak arama motorlarının işlevi tüm emlak sitelerini sizin için tarayarak tüm sonuçları tek bir sayfada önünüze getirmesidir. Emlak arama motorları ile çevrenizde bulunan tüm ilanları görerek bu ilanları minimum ya da maksimum fiyata göre sıralayabilir, sıraladığınız ilanlara göre ortalama çıkararak almak istediğiniz dairenin en optimal fiyatını bulabilirsiniz.
MÜTEAHHİTTEN YA DA İNŞAATTAN EV ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?
Müteahhitten ya da bir inşaattan ev alırken, alacağınız eve ait kat irtifakının veya kat mülkiyetinin oluşmuş olması önemlidir. Alacağınız konutta bunlar eksik olduğu takdirde evinizin gayrimenkul olarak devir işleminin yapılması mümkün değildir. Evinizi alırken inşaatın yapıldığı arsanın tapusunu dikkatli olarak incelemeniz gerekir. Tapu üzerinde mülkiyet hakkının kime ait 

olduğu, kat irtifakı olup olmadığı gibi bilgilere ulaşmanız mümkün. Aynı zamanda tapuyu inceleyerek evin üzerinde haciz şerh gibi durumların olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Sıfır daire arama konusunda kararlıysanız, alacağınız evin statü durumu mutlaka bir uzman danışman tarafından incelenmelidir.
Satın aldığınız evin tapusunu hemen devralmıyorsanız ‘’gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi’’ yapılması gerekmektedir. Bu sözleşmenin olmadığı durumlarda konutun tamamlanma sürecinde karşınıza çıkacak problemler ya da daha ciddi farklı sorunlar ile karşılaşırsanız, çözüm bulmanız oldukça zor olacaktır. İnşaattan aldığınız konutun sözleşme sürecinde ‘’metrekare, oda sayısı, kat planı, evinize ait kat ve projeye ait diğer detaylar’’ mutlaka bulunmalıdır.
İnşaattan ev alırken en çok karşılaşılan problemlerden birisi metrekare konusu olmaktadır. Size vaat edilen m2’nin brüt mü yoksa net mi olduğu hakkında bilginizin kesin ve doğru olması gerekmektedir. Aksi takdirde 100m2 bir ev size 150m2 olarak vaat edilebilir, evi teslim alırken size verilen rakamın brüt olduğu söylenebilir. Bu tür karışıklıklar yaşamamak için aldığınız evin tüm detaylarını sorun ve bunları sözleşme kağıdınızda karşı tarafın imzası ile geçirin.İKİNCİ EL ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Ev alırken alacağınız evin bina yaşı, sahip olacağınız konuta dair birçok konuda bilgi verebilir. Binanızın yapıldığı yıllarda yer alan denetleme koşulları, altyapı durumu, binanın sağlamlığı gibi birçok konuda bina yaşı size bilgi verecektir. Örneğin sahip olacağınız ev çok eski ve gelecek yıllarda kentsel geri dönüşüm planı yapılan bir bölgede olabilir. Bu tarz sorunlar ile karşılaşmamak adına aldığınız binanın yaşına ve buna bağlı olarak binanın durumuna mutlaka detaylı olarak inceleme yapmanız gerekiyor. Binanın sadece çok eski olması değil yeni olmasına rağmen binanın kötü durumda olması da size daire ile ilgili bilgi verebilir. En uygun fiyatlı daire arama sürecinde, düşük fiyatlı bir ev için gözden çıkardığınız kriterler size çok daha maliyetli sonuçlar sunabilir.
Genel olarak 99 sonrası yapılmış evlerin deprem testleri konusunda daha zor testlerden geçtiğini belirtmek gerekiyor.
MUHİT VE LOKASYON
Satın almak istediğiniz konutta komşularınız, sosyal imkanlar, muhitin genel yaşam standartları ve çevreye göre lokasyonu oldukça önemlidir. Bu tür standartlar konut alırken gözden kaçabiliyor olsa bile yaptığınız yatırımın değerlendirilmesi açısından oldukça önemlidir. Aynı zamanda satın aldığınız konutta oturmayı tercih ediyorsanız yine bu saydığımız etkenler oldukça önemli olacaktır.
İkinci el konut alırken dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta alacağınız konutun yalıtımlı olup olmadığı olmaktadır. Binanızın ses ve ısı yalıtımının yapılmış olması yaşam standartları ve maliyetleriniz açısından oldukça önemlidir. Aynı zamanda binanızın olası bir yangın, deprem gibi durumlar için gerekli standartları taşıyıp taşımadığını mutlaka kontrol etmeniz gerekir. Aksi takdirde binanızın daha sonra mühürlenmesi gibi bir durumlarla karşılaşabilir ya da kendiniz binanızın sahip olduğu koşullardan dolayı etkilenebilirsiniz.
EV ALIRKEN HANGİ CEPHE TERCİH EDİLMELİ?
Evinizin baktığı cephe konut alırken karar sürecinizi etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Evinizin sıcak ve ışığı alması açısından güney cephe olması daha mantıklı olabilmektedir. Fakat bu durum evinizi aldığınız bölgeye, şehre göre tersine dönebilir.
GÜNEY CEPHESİ AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI
- Güney cepheli evler ısınma konusunda daha avantajlıdır. Bu nedenle ekonomik olarak kış aylarında güney cepheli evler çok daha avantajlı bir maliyet tablosu sunmaktadır.
- Evin sürekli olarak güneş olması çocuklu aileler için oldukça avantajlıdır.
- Güney cephesi evler çok fazla ilgi gördüğü için satın almak istediğiniz dairenin fiyatı artacaktır.
- Evinizin sürekli güneş alıyor olması yazın ekstra olarak klima ya da başka çözümlere başvurmanızı gerektirebilir.
KUZEY CEPHESİ AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI
- Kuzey Cephesi eve sahip olmanız durumunda yazın sıcaklardan etkilenme oranınız çok daha düşük olacaktır. Özellikle Kuzey ve önü açık bir evinizin olması durumunda eviniz bol bol ışık alırken, aynı zamanda serin kalacaktır.
- Kuzey cepheli evler Türkiye’de daha az tercih edildiği için daha düşük maliyetle daha iyi bir konuta sahip olabilirsiniz. Kışın yapacağınız fazla ısınma maliyetlerinin çok daha fazlasından bu şekilde kurtulabilirsiniz.
- Kışın soğuk geçtiği bölgelerde kışın ısınma maliyetleriniz, güney cephesi bir daire oranla çok daha fazla olabilir. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.