
Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (ADSYB), değişen ve gelişen teknolojiye uyum sağlamak ve ülke hayvancılığını ileriye taşımak amacıyla her türlü çalışmayı takip ediyor. Yaklaşık 22 yıldır hizmet veren ADSYB, hayvancılık alanında yürüttüğü projelerini her geçen yıl genişleterek ve büyüterek yoluna devam ediyor.
AYDIN DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİ ÖNCÜLÜĞÜNDE BESİCİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ PROJESİ
ADSYB, Aydın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Aydın İli Kırmızı Et Üreticileri Birliği ortaklığı ile yürüttüğü proje ile Aydınlı büyükbaş hayvan yetiştiricilerinin daha verimli ve bilinçli olması amaçlanıyor. ADSYB yönetimi tarafından konu ile ilgili yapılan açıklamada, “T.C. Güney Ege Kalkınma Ajansı tarafından 2016 Doğrudan Faaliyet Desteği Programı kapsamında desteklenen ‘Aydın Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Öncülüğünde Besiciliğin Geliştirilmesi’ isimli proje, başvuru sahibi, Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği olmak üzere, Aydın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ortaklığı ve Aydın İli Kırmızı Et Üreticileri Birliği iştirakçiliği ile yürütülmüştür. Aydın ili hayvancılık sektörünün gelişimine katkı sağlamak için, ilin besicilik potansiyelinin ortaya çıkarılması ve besi faaliyetlerinin artırılması hususunda farkındalık yaratarak, büyükbaş hayvan yetiştiricilerinin sığır bakım besleme konusunda bilinçlendirilmesi ile besiciliğin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Aydın’daki damızlık sığır yetiştiricilerinin süt sektöründeki deneyimleri öncülüğünde, Aydın’ın besi materyalleri üretimi için uygun iklim yapısı ile kaliteli damızlık materyalleri hususlarındaki önemli potansiyeli ortaya çıkarılarak, ildeki besicilik faaliyetlerinin canlandırılması hedeflenmiştir” ifadeleri kullanıldı.
8 İLÇEDE SEMİNER DÜZENLENDİ
Proje kapsamında yapılan eğitimler ile ilgili bilgi veren ADSYB yönetimi, proje ile ilgili şu konuları ele aldı: “31 Ekim 2016 tarihinde başlayan projemiz, 31 Ocak 2017 tarihi itibariyle sona ermiştir. Proje kapsamında, besiciliğin geliştirilmesi ve besicilik sektörünün öneminin farkına varılması için bir dizi faaliyet gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda, besi sığırı bakım beslemesi konusunda damızlık sığır yetiştiricileri ve besicilerin bilinçlendirilmesi için Aydın ili işletme sayıları ve hayvan varlığının en fazla olduğu ve merkez ilçeler belirlenen 8 ilçede; Bozdoğan, Çine, Efeler, Germencik, Nazilli, Kuyucak, Söke, Yenipazar’da 12-22 Aralık 2016 tarihleri arasında “Yetiştirici Bilgilendirme Seminerleri” düzenlenmiştir. Yetiştirici Bilgilendirme Seminerleri Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Zootekni ve Hayvan Besleme Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Gökhan Önol tarafından verilmiştir. Seminerlere yaklaşık 500 kişi katılmıştır. Eğitimlere asıl hedef kitle olan büyükbaş hayvan yetiştiricileri ile veteriner hekimler, ziraat mühendisleri, sektör temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katılmışlardır. Böylece proje planında beklenenden daha geniş katılım ile eğitimler tamamlanmıştır.”
ÇALIŞTAY DÜZENLENDİ
Projenin amaç ve hedeflerini anlatan yönetim, konu ile ilgili çalıştay düzenlediklerini ve bu çalıştaydan çıkan sonuçlara göre yol izlediklerini belirtti. Yönetim, “Proje kapsamındaki bir diğer faaliyet, Aydın ili besicilik faaliyetlerinin mevcut durumu incelenerek, besiciliğin canlandırılması için çözüm önerileri ile stratejilerin geliştirildiği 11 Ocak 2017 tarihinde gerçekleştirilen ‘Aydın İli Besicilik Çalıştayı’ olmuştur. Çalıştay; proje ortakları temsilcileri, hayvancılık örgütleri temsilcileri, akademisyenler, yetiştiriciler ve sektör temsilcilerinden oluşan yaklaşık 100 kişinin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Aydın ili besicilik faaliyetlerinin, sorunlarının daha sistemli bir şekilde analiz edilebilmesi için çalıştay grup çalışmaları; organizasyon ve işbirliği, pazarlama, yatırım olanakları olmak üzere 3 konu başlığı altında gerçekleşmiştir. Bu konu başlıkları altında Aydın ili besicilik mevcut durumu analiz edilmiş, sorunlar belirlenmiş ve bu sorunlara çözüm önerileri getirilmiştir. Çalıştay sonuçlarını özetlemek gerekirse; Besicilik faaliyetini Aydın ilinde geliştirebilmek için kapsamlı bir yol haritası çizilmelidir. Bu amaçla tarımsal örgütler, kamu kurum ve kuruşları ile piyasadaki diğer paydaşlar bir araya getirilmelidir. Damızlık besi yetiştiriciliğinde tarımsal örgütlerin pazarda daha etkin rol alması için karşılıklı işbirliği ve dayanışmanın arttırılmasına yönelik çalışmaların başlatılması gereklidir. Paydaşlar bir araya gelerek besi yetiştiriciliği için bir organize bölge oluşturmalıdır. İlin besicilik faaliyetlerinin geliştirilmesi için sonuç olarak, yetiştirici örgütlerinin etkinliğinin artırılması, küçük ölçekli üretim yapan işletmelerin korunması, canlı hayvan veya et ithalatı süreçlerinin besi yetiştiriciliği yapan işletmeleri de dikkate alacak şekilde düzenlenmesi, kaçak kesimlerle daha etkin mücadele edilmesi gerektiği vurgulanmıştır. Proje sonucunda yukarıda özet olarak belirtilen çalıştay sonuçlarının detaylı olarak yer aldığı, Aydın’ın besicilik mevcut durumu, yatırım potansiyeli ve tüm bu faaliyetlerin sonuçlarını içeren ‘Aydın İli Besicilik Raporu’ hazırlanmıştır. Bu raporu, başta ulusal ve yerel karar alıcılar, sektör temsilcileri, yatırımcılar ve yetiştiriciler olmak üzere tüm Aydın kamuoyu ile paylaşılmıştır böylece hayvancılık sektörünün gelişimine katkı sağlanmıştır” dedi.
ADSYB DAMIZLIK DÜVE MERKEZİ KURULACAK
Aydın ve ülke ekonomisine katkıda bulunabilmek amacıyla Damızlık Düve Merkezi kurulması için gerekli adımları atıldığı, böylelikle daha kaliteli hayvansal üretim yapılacağının aktarıldığı açıklamada, “Ülke hayvancılığına ve özellikle Aydın hayvancılık sektörünün gelişimine katkı sağlamak için bölgesel ve ulusal hedefler belirleyerek, evrensel değerler doğrultusunda ve seçkin yönetici kadronun liderliğinde bilgili ve donanımlı çalışanlarıyla birlikte, kaliteli hizmet vermek için çalışmalar yürüten Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği olarak kurumsal yapımız, teknik donanımımız, almış olduğumuz arazi ve mali kapasitemiz ile bu karar doğrultusunda yapılan başvurumuz kabul görmüştür. Bu süreç sonrasında projemiz 7 Şubat 2017 tarihi ile uygulanmaya başlamıştır. 500 baş kapasiteli bir işletme kurulacaktır ve yatırım süresi bir yıldır. İlin örgütlü yapısı ve üretici ve yetiştirici birliklerinin yaptığı çalışmalar sayesinde, hayvansal üretimde artış sağlanmıştır. Islah çalışmaları sonucunda damızlık sığır yetiştiriciliğinde önemli bir kalite standardı yakalanmıştır. Türkiye İstatistik Kurumu 2016 yılı verilerine göre Aydın, Türkiye geneli kültür ırkı sığır varlığında 4.sırada ve süt üretimi dağılımında da 6’ıncı sıradadır. Aydın’da Damızlık Düve Yetiştiriciliği Merkezi kurulması ile ilimizde yetişen kaliteli damızlık dişi düveler çevre illere satılarak, ilimiz ekonomisine katkı sağlanacaktır. Uzun vadede ise yetiştirilen damızlık dişi düvelerin ihracatının yapılması hedeflenmektedir. Ülkemizin damızlık sığır ithalatçısı konumundan ihracatçı konuma geçmesi planlanmaktadır. Bunlar sonucunda da öncelikle Aydın iline ve bölge kalkınmasına genel olarak da ülke ekonomisine katkı sağlamak amaçlanmaktadır” ifadelerine yer verildi.
BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.