
Son yıllarda 'yeşil kurutan' olarak adlandırılan yabani ot ilaçlarının kullanımının, çiftçiler arasında hızla yaygınlaştığı, ancak bunun son derece sakıncalı olduğu açıklandı.
“EKONOMİK OLDUĞU İÇİN ÇİFTÇİNİN İŞİNE GELİYOR”
As Tarım Zirai İlaç Tohumculuk Bozdoğan Şubesi'nin sahibi, Ziraat Teknisyeni Erol Yanıkoğlu, bu ilaçlarla tarlaların yabani otlardan temizlendiğini, çiftçilerin de bu ilacı her geçen yıl biraz daha fazla kullandığını söyledi. Aydın’da köylerin hızla boşalması nedeniyle çiftçilerin işçi bulmakta zorlandığını, bu yüzden tarlaları çapalamak yerine yabani ot ilacına yöneldiğini ifade eden Yanıkoğlu, “Köylerde çalışacak işçi bulunamıyor. Yevmiye de pahalı olduğu için çiftçi çareyi ilaç atmakta buluyor. Yevmiyeci günde 100 liranın altında çalışmıyor. Çalı köklemek de zor iş olduğu için ilaç çiftçinin kolayına geliyor. İlaç, ekonomik ve pratik olduğu için çiftçi bu yöntemi kullanıyor” dedi.
TOPRAĞIN KİMYASI BOZULUYOR
Ne kadar ekonomik olsa da çiftçinin işine gelse de Dünya Sağlık Örgütü'ne göre yeşil kurutan bu ilaçlarının ekosistemi bozduğunu kaydeden Yanıkoğlu, “Çünkü bu ilaçların ana maddesi glikolik asittir. Bu ilaç yabani otlarla birlikte tarladaki diğer yararlı bitkileri de öldürüyor. Toprağın verimini azaltıyor ve toprakta hiçbir ot yetişmiyor. Bitki yetişmediği için tohum da atmıyor. Böyle olunca da belli bir süreden sonra toprakta yararlı bitkiler çıkmıyor. Bu bitkilerden beslenen böcekler de yok oluyor. Erozyon oluşuyor ve yağmur yağınca toprak kayıyor. Bu madde zeytinin yağına bile geçebiliyor. Aslında bu ilaçların yasaklanması gerekir. Kilosu 20 liradan satılıyor. Biz para kazansak da halk sağlığına etki ediyorsa yasaklanmalı. Doğanın dengesini bozuyoruz” diye konuştu.
(MEHMET AKİF SÜTÇÜ)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.