Takip Et

SON DAKİKA

Adli mahkumlara af neden gerekli ve kimler affedilmeli?

8 Ağustos 2022, Pazartesi 15:58

     


Adil Yaşam Derneği Başkanı Muhammed Haluk Çavuşoğlu, “Ayrım yapmadan adli mahkûma genel af ve sicil affı istiyoruz. Toplumun kucaklaşmaya ihtiyacı var. Mahkûm annelerinin ölmeden çocuklarına sarılmaya ihtiyacı var” dedi ve “Adli mahkûmlara af neden gerekli ve kimler affedilmeli?” sorularının cevaplarını da gerekçeleriyle açıkladı.

Türkiye’de adalete güvenin düşüş sebeplerinin başında geçmişteki yaşanan yargıdaki tahribat ve günümüzdeki yargılama hataları olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, “Adil yargılama ihlalleri yüzde 52,1 olmuşken, yani cezaevlerindeki insanların nerdeyse üçte ikisi adil yargılanmamışken, adalete güvenin de yüksek çıkması beklenemez. Adalete güvenin artması, ülkemize yatırımların artması, ekonominin de kalkınması demek olup, işsizliğin azalmasını sosyal yönden de insanların huzura kavuşmasını, eğitimden sağlığa kadar sistemli düzelmeyi de sağlayacaktır ve suç oluşturacak ortamın da ortadan kaybolmasını sağlayacaktır” dedi.

“HATALI KARARLAR VERİLDİ”

Başkan Çavuşoğlu, “Hal böyle iken geçmişte terör odaklı kişilerin yargılamaları ile haksız cezalar alan ve günümüzdeki yargılama hataları ile cezaevlerinde çürüyen insanlar için neler yapılıyor diye düşünürsek, garibanların yeniden yargılanması ve af ile ilgili hiçbir şey yapılmıyor. Yeniden yargılama yapamayız. Yapsak da 10 yıllar alırsa, bu masumlar cezaevlerinden nasıl kurtulacak? Özellikle geçmişteki sonuçlanan davalarda, bomboş dosyalara delil bulamasalar da FETÖ yargıçlarının haksız cezalar verdikleri milyonlarca gariban var. Günümüzde ise görevden alınan hâkim savcıların yerine genç hâkim savcılar atandı, gerekçeli karar eğitimi alırken bile göreve başlatıldılar. Bu sebepli hatalı kararlar oldu ayrıca pandemide dosyaları bitirmek adına hızlı yargılamalarda hatalı kararlar verildi. Adalet Bakanımızın konuşması ve Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan’ın yargılama ihlalleri ile ilgili açıklamaları bu durumu en güzel kanıtlar niteliktedir. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, ‘İçeride bir masumun olması vicdanları sızlatır’ sözünü beyan etmiştir. AYM Başkanı Zühtü Arslan’ın ‘Adil Yargılanma Hak İhlali %52,1” açıklaması. AYM’ye başvuruyu bilmeyen ve başvuru yapamayan milyonlarca gariban da düşünüldüğünde durum çok vahimdir!” diye konuştu.

KİMLER AFFEDİLMELİ?

Adil Yaşam Derneği Başkanı Haluk Çavuşoğlu, kimler için af istediklerini ve gerekçelerini de şu şekilde açıkladı:

“Gerçekten terör suçu işlemiş, dağda askerimize silah sıkmışlara veya devletin bölünmez bütünlüğünü kaldırmaya çalışan kişilere af söylemimiz yok elbette. Bizler gerçekten adli tıp raporuyla ve itiraf ederek suçunu kabul etmiş kişilere af söylemimiz olmasa da, mesela; TCK 103 cinsel istismar maddesinden kadının, çocuğun beyanı ile iftiraya uğrayanlar, medyanın baskısından dolayı hâkim kanaatiyle delilsiz şekilde haksız ceza alan masumlar cezaevinde. Her ne kadar tasvip edilmese de biz örflerden dolayı ayrıca geçmişte ve günümüzde TCK 103 cinsel istismar maddesinden erken evliler de var! 103 istismar suçu diye ayrıma tabi tutulamaz çünkü suçlu suçsuz birbirine karışmış durumdadır. Bizler bu maddeden iftiraya uğramışlara, beyanlara dayalı haksız cezalar almışlara af istiyoruz. Unutmayalım ki birde 6284 kadının çocuğun/beyanı esastır maddesi ile (TCK 102, 103, 104, 105 iltisaklıdır) milyonlarca insan suçsuz yere ömürlük cezalara mahkûm edilip ‘tecavüzcü, sapık’ damgası yemiştir.

"BARONLARA AF İSTEMİYORUZ, ONLAR ZATEN CEZAEVİNDE DEĞİL"

Bizler tonlarca uyuşturucu satan baronlara af istemiyoruz elbette. Zaten baronlar da cezaevlerinde değil. Bağımlı hale gelmiş, gramla içicilikten gariban insanlar, TCK 188’den satıcılık suçu ile cezaevinde, madde aynı. Tedavi yolları seçilmeli, topluma kazandırılmalı, cezaevine atmak çözüm değil. Bu gençliği cezaevlerinde çürütmektir.

Bizler TCK 81 ve 82 maddelerinde Kadir Şeker gibi olanlara, kendini, ailesini korumak isterken istemeden cana zarar vermiş olanlara af istiyoruz. Suçla alakası olmayıp suça iştirakten aynı cezalara çarptırılan masumlara af istiyoruz.

İnsanlar cezaevine kefeniyle giriyor adeta! Cezaevleri perişan halde. İnsanlar üst üste yatıyor. Uzlaşma gibi geçici çözümler istemiyoruz Anayasamızın 10. maddesine, eşitlik ilkesine uyularak, ayrım yapmadan adli mahkûma genel af ve sicil affı istiyoruz.

"ANNELER ÖLMEDEN ÇOCUKLARINA SARILMALI"

Her ne kadar ana medya adli mahkûmun sesini duyurmasa da, sadece bir gazeteci veya siyasi yargılandığında haber yapsalar da, bizler adil yargılanmadık diye Twitter’da, yerel medyada gündem olmaktayız. ‘Adil yargılanmadık, adli mahkûmlara ayrımsız af istiyoruz’ seslerimizi Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan elbet duyacaktır. Toplumun kucaklaşmaya ihtiyacı var. Mahkûm annelerinin ölmeden çocuklarına sarılmaya ihtiyacı var.” (HAZEL BAYIK) 







 
Son Eklenen Haberler