
Ege ve Karadeniz Bölgeleri başta olmak üzere birçok bölgede güreşleri yapılan boğalar, sahipleri tarafından çok sevilip güreşe özenle hazırlanıyor. Sultanhisar Atça Mahallesi'nde yaşayan Akif Soytürk, boğacılığı ve boğaların bakımlarını anlattı.
Sultanhisar'ın Atça Mahallesi'nde yaşayan ve dedesinden gelen boğacılık geleneğini devam ettiren Akif Soytürk, "Boğacılık, dedemizden geliyor. Yaklaşık 17 sene önce ilk boğamı aldım. O zamandan beri boğalarımızı güreşlere çıkarıyoruz. Boğacılık öyle bir sevgi ki benim için boğalarımın iki evladımdan farkı yok. Boğa sevgisi anlatılmaz, yaşanır." dedi.
EGE'DEN KARADENİZ'E DOSTLUKLAR KURULUYOR
Boğacılığın farklı illerdeki insanlarla kaynaşmayı sağladığını dile getiren Soytürk, "Boğalarımız sayesinde çok güzel dostluklar kuruyoruz. Yapılan güreşlerde boğa merakı olan insanlar bir araya geliyor. Normalde tanışamayacağımız insanlarla boğalar sayesinde bir araya geliyoruz. Ege'den Karadeniz'e emsaline rastlayamayacağınız dostluklar kuruyoruz." diye konuştu.
"BOĞA İÇGÜDÜSEL OLARAK LİDER SEÇMEK İÇİN GÜREŞİYOR"
Boğa güreşlerinin çok eskiye dayandığını belirten Soytürk, "Eskiden boğalar meralarda, dağlarda kendi aralarından lider seçmek için güreşirlermiş. Yani boğa içgüdüsel olarak güreşiyor. Güreşe gitmeden önce boğalar, heyecanlanıp güreşe gideceğini hissediyor." dedi.
BOĞALAR MÜZİKLE DİNLENİYOR
Boğanın en önemli bakımının spor olduğuna dikkat çeken Soytürk, "Kendi başımız ağrıdığında bir ağrı kesiciyle geçiştiriyoruz çoğu zaman. Ama boğamıza bir şey olduğunda en iyi veteriner hekimi çağırıyoruz. Doğru bakımlar yapılırsa bir boğa 22 yaşına kadar yaşayabiliyor. Boğalar için en önemli bakım sporu. Günlük her boğa 7 kilometre yürüyor. Yürüyüşün ardından bakıcısı tarafından duşu ve masajı yapılıyor. Sabah, öğle ve akşam olmak üzere üç öğün arpa, yem, incir, kuru üzüm ve pekmezle besleniyorlar. Müzik dinleyerek de dinleniyorlar." diye konuştu.
"BOĞACILIKTA ÖNEMLİ OLAN PARA ÖDÜLÜ DEĞİL"
Güreşlerde önemli olanın para ödülü olmadığını belirten Soytürk, "Boğalar, kilogramlarına ve şampiyonluk sayılarına göre ödül alıyor. Ama boğacılıkta önemli olan para ödülü değil. Zaten alınan ödül boğanın bir yıllık masrafını bile karşılamıyor. Bizim boğaya olan sevgimiz her şeyin önünde." dedi.
"ESKİDEN GÜREŞİN GELİRİ KÖYE HARCANIRDI"
İsmail Koyutürk, "Boğacılık ticaret amacıyla yapılmaz, tamamen sevgidir. Boğacılık bizim için ata sporu. Eskiden köylerde imece usulüyle boğa güreşleri yapılırdı. Gelirleriyle köye çeşme, yol, okul yapılırdı. Biz de bunu aynı şekilde devam ettiriyoruz. 6 Ekim'de Atça'da yapılacak olan boğa güreşinin gelirini Kavaklı Mahallesi'ne iyi su çeşmesi yapmak için kullanacağız. Oğlum Akif'in de dediği gibi ben de evlatlarımı nasıl seviyorsam da boğalarımı da öyle seviyorum. Torunlarımızın da boğacılığa olan merakı şimdiden başladı. Onların da geleneğimizi devam ettireceğine eminim." diye konuştu.
6 EKİM'DE ATÇA'DA TÜRKİYE ŞAMPİYONASI YAPILACAK
Boğa güreşlerinin 14 Nisan'da Çine'da başladığını dile getiren Akif Soytürk, "20 Aralık'a kadar her hafta boğa güreşi var. 6 Ekim'de de Atça'da Türkiye Şampiyonası yapılacak. Şampiyonada Artvin'den, Rize'den, Muğla'dan kendi dallarında en iyi boğalar yarışacak. 6 Ekim'de yapılacak olan güreşe tüm boğa sevenleri bekliyoruz." dedi. (DUYGU DİLEK)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.