AyFm 100.5
  • 3 Ekim 2015, Cumartesi 13:02

Efeler diyarı 'Danişment'

Efeler Danışment Muhtarı İsmail Efe (58), mahallelerini ilçenin bir parçası olarak tanımlayarak, “Şehrin havasından bunalan insanlar, bahar aylarında mahallemize gelerek nefes alıyor. Buradan arsa temin ederek yerleşmek isteyenler oluyor, ama böyle bir alan olmadığı için gelemiyor” dedi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Kurtuluş Savaşı Kahramanı Danişmentli İsmail Efe’nin torunu, Efeler Danışment Mahallesi Muhtarı İsmail Efe, mahallelerinin küçük ve ilçeye 5 kilometre mesafede bir mahalle olduğunu ifade etti. Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden emekli olan ve 30 Mart 2014 seçimlerinde ilk kez Danışment Mahallesi Muhtarlığı görevine seçilen İsmail Efe, mahallesinin güzelliklerini ve eksiklikleri dile getirdi.

Danışment isminin, Kurtuluş Savaşı’nda kellesi kopan ve kellesi koltuğunun altında iken askerlerine, 'Danışmayın gari düşmanı vurun', (emir beklemeyin) dediği söylenen ve can verdiği yere gömülen o dönemin önderlerinden, fakat ismi bilinmediği için, 'Kelle Koltukta Dede' diye adlandırılan kişinin kullandığı 'Danışmayın' kelimesinden geldiği ifade ediliyor.

ŞEHRİN HAVASINDAN BUNALAN İNSANLARIN KAÇIŞ YERİ

Danışment Mahallesi’nin vadi içerisinde kaldığını ve içinden geçen tabakhane Çayı kenarında açılan piknik alanları ile Efeler’den gelen çok sayıda kişinin uğrak yeri haline geldiğini belirten Muhtar İsmail Efe, “Mahallemiz 60 haneli gün geçtikçe küçülen bir mahalle. Çoğunluğunu emeklilerin oluşturduğu halkımız geçimini zeytincilik ile sağlıyor. Yem fiyatlarının aşırı yüksek olmasından dolayı da hayvancılık bitme noktasına geldi. Bazı hanelerde hayvan besleyen hiç yok, bazılarında ise 1 kaç tane bulunuyor. Gençlerimiz şehre yakın olmamızdan dolayı mahallede çalışmak yerine, kamu da veya özel iş yerlerinde çalışıyor. Tabakhane Çayı kenarına, mahalle sakinleri tarafından açılan piknik ve kahvaltı alanları, çok fazla misafir ağırlamamızı sağlıyor. Bu piknik alanlarını işletenlerin sayesinde, kadınlarımız oralarda çalışarak istihdam ediliyor. Şehrin havasından bunalan insanlar, bahar aylarında mahallemize gelerek nefes alıyor. Buradan arsa temin ederek yerleşmek isteyenler oluyor, ama böyle bir alan olmadığı için gelemiyor” dedi.

"DÜZENLİ OLARAK SERVİS ARACI İSTİYORUZ"

Mahalle halkının ve Muhtar Efe’nin eksikleri başında halkın kullanabileceği dolmuş olmaması geliyor. Mahalle’nin ihtiyaçlarını dile getiren İsmail Efe, şöyle konuştu:

“Vatandaşlarımız Efeler’e gidip gelebilmek için çok büyük sıkıntı yaşıyor. Mahalle’de çok sayıda araç bulunmuyor. Aracı olanlarda her zaman İlçeye gitmiyor. Aydın Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Dairesi Başkanlığı’ndan, Danışment ile birlikte Zeytinköy ve Ambarcık mahallelerine düzenli olarak günde 2 veya 3 sefer yapacak servis istiyoruz. Birde camimizde görevli İmam Aycan Çetin ve ailesinin kalabileceği bir lojman yok. Kullanılmayan eski köy okulumuzun üstüne de olabilir, yada uygun bir yere lojman yapılmasını talep ediyoruz. Çünkü hocamız Efeler’den gelip gitmek zorunda kalıyor. Birde mahalle halkı tarafından sürekli bana iletilen düğün salonu eksiğimiz mevcut. Yetkililerimizin bu ihtiyaçlarımızı dikkate almaları, mahalle halkının temennisidir.”

KAHRAMANLIKLARIYLA TARİHE GEÇTİ

Kurtuluş Savaşı Kahramanı Danişmentli İsmail Efe’nin torunu ve ismini taşıyor olmaktan gurur duyduğunu söyleyen Muhtar İsmail Efe, şöyle devam etti:

“Atalarımız Kuvayı Milliye Hareketine katıldı. Düşmanın Malgaç’tan Menderes’e oradan da Ege Denizi’ne dökülmesinde büyük emek harcadı. Kahramanlıklarıyla Kurtuluş Savaşı Destanına adı geçen Danişmentli İsmail Efe ve kızanlarını sembolize eden bir heykel yapmak istiyoruz. Bunun için Aydın Valiliği başta olmak üzere ve ilgili kurumlardan destek bekliyoruz. Dedem Menderes Köprüsü’nü top atışı ile yıkan kahramandır. Kurtuluş Savaşı Destanına adını yazdırdığı birçok kahramanlığı vardır. Heykelinin yapılırsa bizleri onurlandırır.”

Mahalle'de sadece cami var, sağlık ocağı olmadığı için 20 günde bir sağlık ekibi gelerek hizmet veriyor. Danışment Mahallesinin geçim kaynağı tarımcılık. Mahalle 60 hane ve 250 kişi yaşıyor ve 135 seçmeni mevcut. Mahallede okul olmadığı için öğrenciler taşımalı eğitim sistemiyle Efeler'deki okullara geliyor.

Köyde bulunan öğrenci sayıları:

İlk ve Orta öğrenim 13

Lise 16

Üniversite 5

Mahallede bulunan hayvan sayıları

Büyükbaş 30

Küçükbaş 25

 

 

 

 

Danışment Mahallesi Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) Sonuçları

2007:Toplam Nüfus: 145 Erkek: 72 Kadın: 73

2008 Toplam Nüfus: 151 Erkek: 73 Kadın: 78

2009 Toplam Nüfus: 152 Erkek: 73 Kadın: 79

2010 Toplam Nüfus: 154 Erkek: 80 Kadın: 74

2011 Toplam Nüfus: 164 Erkek: 85 Kadın: 79

2012 Toplam Nüfus: 165 Erkek: 87 Kadın: 78

2013 Toplam Nüfus: 169

2014 Toplam Nüfus: 175

 

2015 Milletvekili Genel Seçimleri

Seçmen Sayısı: 135

Kullanılan Oy Sayısı: 134

Geçerli Oy: 133

MHP: 27 SP:5 CHP:57 AK PARTİ:42 DSP:2

 

2011 Milletvekili Genel Seçimleri

Kayıtlı Seçmen Sayısı: 122

Oy Kullanan Seçmen Sayısı: 119

Geçerli Oy Sayısı: 115

AK PARTİ: 69 DP:1 CHP: 14 SP:2 MHP: 26 MMP: 1 DSP: 2

 

2007 Milletvekili Genel Seçim Sonuçları

Kayıtlı Seçmen Sayısı: 108

Oy Kullanan Seçmen Sayısı: 104

Geçerli Oy Sayısı: 100

AK PARTİ: 40 CHP:4 MHP: 34 DP: 19 GENÇ PARTİ: 1 BTP: 1 HYP: 1

 

2002 Milletvekili Genel Seçim Sonuçları

Kayıtlı Seçmen Sayısı: 101

Oy Kullanan Seçmen Sayısı: 98

Geçerli Oy Sayısı: 96

AK PARTİ: 37 CHP: 9 ANAP: 5 BTP: 1 DEHAP: 1 DSP: 12 DYP: 23 GENÇ PARTİ: 9 İP: 1

MHP: 3 YP: 1 BAĞIMSIZ:6 (ERDAL AYDIN)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.