Takip Et

SON DAKİKA

Susuz tarlada Lenoks yem bitkisi yetiştirdi

21 Nisan 2014, Pazartesi 16:30

     


Çine’de sulama imkanı bulunmayan tarlada ilk defa üretilen Lenoks yem bitkisinin silajı yapıldı. Karahayıt Mahallesi'ndeki 10 dönümlük tarlasında yetiştirdiği Lenoks'un hayvancılık için önemli olduğunu belirten Hayati Yıldız, bu ürünün üretiminin bölgede yaygınlaşması gerektiğini söyledi.

 (FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

“10 DÖNÜM YERDEN 56 TON SİLAJ ALDIM”

Son yıllarda yağışların yetersiz kalması, yem fiyatlarının maliyetlerinin artması nedeniyle alternatif aradığını söyleyen Yıldız, “Susuz tarlalarımızda aldığımız ürünlerin veriminin yetersiz olmasından, alternatif ürünlerin olabileceğini araştırmaya başladım. Yaptığım araştırmalar sonucunda Lenoks yem bitkisinin 2007 yılında Türkiye’ye giriş yaptığını 2010 yılından itibaren ülkemizin birkaç ilinde deneme ekimlerinin yapıldığını öğrendim. Edindiğim bilgi doğrultusunda deneme ekimini yapmaya karar verdim. Karahayıt Mahallesi'nde bulunan susuz tarlama 2013 yılının Ekim ayında ektim. Şimdi de hasat yapmaya başladım. Yaklaşık 5 ay gibi sürede ürün yetişti. 10 dönüm tarlama 10 kilogram Lenoks tohum ekimi yaptım. Hasatta da 56 ton silaj aldım. Yani dönümünde 5 bin 600 kilogram silaj elde ettim” dedi.

“PROTEİN DEĞERİ ÇOK YÜKSEK”

Hayvancılıkla uğraşanların bunu ekmesini tavsiye eden Yıldız, “Eskiden susuz tarlama daha önceki yıllarda arpa-yulaf veya fiğ ekimi yapıyordum. Bu aldığım ürünün dörtte biri kadar anca verim alabiliyordum. Lenoks yem bitkisinin protein değerleri daha yüksek. Lenoks yem bitkisinden çok memnunum. Hayvancılıkla uğraşan hemşerilerimin ekimini yapmalarını tavsiye ediyorum ve çok memnun kalacaklarından eminim. Bu bitki aynı zamanda susuz ve sulu olarak ekimi yapılabilmektedir. Eğer bu ürünü tarlada sularlarsa verimi dönümde 10 ton üzerinde olacaktır. En önemlisi de protein değerleri yüksektir. Aynı zamanda ikinci ürün ekme imkanı da var” diye konuştu.

LENOKS’UN ÖZELLİĞİ

Lenonks silajı kullanımında süt üretiminde belirgin artışlar görüldüğünü belirten Yıldız, “Hayvanın tüyleri parlaklaşır, yeme gelme artar, ayak hastalıkları ve özellikle ishal vakalarında belirgin düşüş gözlemlenir. Hayvan yem yapımında kullanılacak olan lenoks (brassicarapa türü polybra varyetesi) yaprakları ve kökü koyun, keçi, düve, sığır, süt inekleri tarafından büyük bir iştahla yenen ikinci ürün olarak değerlendirilen, çok iyi sindirilebilen, yüksek verimli, kış soğuklarına dayanıklı, 2,5-3 ay sonra hasada başlanabilen yüzde 5'i kök, yüzde 95'i yapraklardan oluşan iyi bir yem bitkisidir. Diğer yem bitkilerine oranla daha verimli ve daha az maliyetli tek yıllık yem bitkisidir. Hayvan beslenmesinde en iyi yemlerden biridir. Köklerdeki kuru madde oranı yüzde 8,5, yapraklardaki ise yüzde 9,5 tir. Her bir kilogram kuru madde için sindirilebilir ham protein miktarı 150 gramdır. Ot tipi yem şalgamı olarak da adlandırılan lenoks kışlık, tek yıllık bir yem bitkisidir. Yeşil olarak tüketilebildiği gibi silaj olarak da değerlendirilir.

SİLAJ YAPIMI

Silaj yapılırken 1 ton yeşil şalgam içine 40 – 50 kilogram buğdaygil kırması katılmalıdır. Çok sulu bir yem olduğu için, silaj yaparken içine hububat balyası, samanı katılırsa kaliteli olan suyunun zaiyatı önlenebileceği gibi sap samanda değerlenmiş olur. Silaj için tona 40-50 kilogram buğday-arpa tanesinin katılması gereklidir. Silaja saman katılması durumunda suyu ziyan olmayacaktır” diye konuştu. (SEZGİN MADRAN/MADRAN AJANS)







 
Son Eklenen Haberler