
Aydın Gıda Tarım Müdürü Mustafa Biran, nem oranı yüzde 14’ün üzerinde olan pamuğu hasat eden pamuk toplama makinelerinin bağlanacağını açıkladı.
Söke Ovası’nda pamuk tarlasında yapılan açıklamaya, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Bircan, Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, Söke İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyit Yıldız, Şube Müdürü Aydın Çelik ve Abdullah Uğur katıldı.
Türkiye’nin en kaliteli pamuğunun Söke Ovası’ndan çıktığını söyleyen Aydın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Mustafa Bircan, “Pamuğun kalitesini düşüren en önemli etken hasat sırasındaki nemdir. O yüzden bu yıl kurmuş olduğumuz gece ve gündüz denetleme ekipleri ile nemli hasat yaptırtmayacağız, Söke pamuğunun kalitesini düşürtmeyeceğiz” dedi.
Şanlıurfa’dan sonra en fazla pamuk üretimimin Aydın’da olduğunu bildiren Bircan, “Yaklaşık 550 bin dekar alanda pamuk üretmekteyiz bunun 360 bin ile 380 bin dekarlık bir bölümü ise Söke ovasındandır. Bu nedenle Türkiye’de ilk defa fevri yayınlayarak hatalı hasadın önüne geçip, Aydın ve Söke pamuğunun kalitesini koruyacağız. Aydın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce ekipler oluşturduk. Ziraat odası başkanları bize gerekli ihbarı yaptıkları anda nemli bir hasat varsa izin vermeyeceğiz ve gerekli cezai işlemleri başlatacağız” diye konuştu.
İLK CEZA 3 GÜN
Nem oranı yüzde 14’ün üzerinde olan pamuğu hasat yaparken yakalanan pamuk toplama makinelerini ilk yakalanmalarında uyarılacağını belirten Bircan, “İkinci yakalanmalarında ise makineyi 3 günlüğüne bağlayacağız. Aynı makine nem oranı yüksek olan pamuğu hasat etmeye devam ediyorsa, o makineyi bir sezonluğuna diskalifiye ederek pamuk toplamasına izin vermeyeceğiz” dedi.
“RENGİNE GÖRE ALINACAK”
Açıklamalarına devam eden Yıldız; “İzmir Ticaret Borsasının yaptığı açılamada pamuğun rengine göre alımlar yapacağını ve ücret değerlendirmesini de ona göre yapacağını bildirdi. Nem oranı yüksek olan pamuğun sarılığı ile nem oranı uygun olan pamuğun sarılığı farklıdır. Bu nedenle böyle bir önlem aldık” ifadelerini kullandı.
GECE EKİBİ DE VAR
Hasat zamanı daha çok iş yapmak amacı ile gece ve gündüz hasat yapan makinelerin, gece çiğ yağmadığı zamanlarda hasat yapmalarında bir sıkıntı olmadığını söyleyen Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, “Gece çiğ yağdığı zamanlarda veya sabahın erken saatlerinde tarlalara giren makine olursa cezai işlem uygulanacaktır. Çiğ yağdığı zaman ya da havanın aşırı nemli olduğu zamanlarda hasat yapıldığı ihbarı olursa gece ve gündüz ekiplerimiz emniyet güçleri ile tarlaya giderek gerekli işlemi başlatacaktır” diye konuştu.
“KALİTESİNİ AŞAĞIYA DÜŞÜRÜYORUZ”
Söke ovasında yetişen pamuğun kalitesini bilinçsiz ilaçlama ve yanlış dönemde hasat edildiğini ifade eden Kocabaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Söke’nin en büyük gelir kaynağı ola pamuğun kalitesini kendimiz düşürüyoruz. Pamuğu nem oranı yüksel olduğu halde hasat ederek veya yalnız tarım ilacı kullanarak ilaçlama yaptığımız için hem pamuğun kalitesi hem de fiyatı aşağı düşüyor. Bu tür sorunlarla karşılaşmamak için Tarım Mühendisleri veya tarım ilacı yetkililerini tarlaya çağırarak, danışarak ilaçlama yapmak ve nem oranını ölçtürerek hasat etmek gerekiyor. Hasat döneminde pamuğun yaprağını dökmesi için uygulanan ilaçtan hemen sonra değil, tüm yapraklarını dökmesinden sonra hasat işlemine başlamamız gerekiyor.” (EMRE AKKURT)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.