AyFm 100.5
  • 10 Ağustos 2017, Perşembe 08:00

Kuyucak'ta kunduracılık sanatının son temsilcileri

Kuyucak’ta deri kundura ayakkabı imalat ve tamirciliği yapan son birkaç ustadan biri olan evli ve iki çocuk babası 59 yaşındaki Mehmet Gülşen, 18 yaşından küçüklerin çalışması bakanlık iznine tabi olunca ayakkabıcılık sektörünün bitme noktasına geldiğini söyledi. Kuyucak’ta dedesi Mehmet Gülşen’den sonra babasından devraldığı ayakkabı imalatını bırakıp hazıra yönelen ayakkabı tamircisi Gülşen usta, “Yarım asrı geride bıraktığım ayakkabıcılık mesleği gelecek vaat etmediği için yok olmaya yüz tutuyor. El işçiliği ile yapışan ayakkabı imalatı, fabrikasyona yenik düştü” dedi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Kuyucak’ta üçüncü kuşak ayakkabıcılık mesleğini sürdüren Mehmet Gülşen, meslekte yarım asrı geride bıraktı. Fabrikasyon ayakkabıların çıkması ile ayakkabıcılık mesleğinin de günden güne yok olduğunu belirten Gülşen, fabrikasyon hazır ayakkabıyla rekabet edemeyince 1991 yılında imalatı bırakıp kendisinin de hazıra yöneldiğini söyledi.

AYAKKABICILIK FABRİKASYONA YENİK DÜŞTÜ

Hazır ayakkabıların tamamen el işçiliği ile yapılan ayakkabıya göre çok ucuz olduğunu o yüzden dar gelirli vatandaşların son derece sağlıksız ucuz olan suni deri ile üretilen hazır ayakkabıya yöneldiğini ifade eden Gülşen usta, “Mesleğimiz teknolojiye yenik düştü. Hazır ayakkabı el işçiliği ile yapılan ayakkabıya göre çok daha ucuz olduğu için fabrikasyon hazır ayakkabı ile rekabet edemiyoruz. İşçilik maliyetini kurtarmadığı için imalatı bırakıp bende hazıra yöneldim. Hazır ayakkabı ve tamirat işleri yapıyorum. İlçede bir iki usta kaldık. Bizden sonra bu mesleği devam ettirecek kimse yok. Ayakkabıcılık ta tarihe karışacak. Vahşi kapitalizm küçük esnafı yuttu” dedi.

18 YAŞINDAN KÜÇÜK BAKANLIK İZNİNE TABİ

Meslekte çırak ta yetişmediğinden dert yanan Gülşen usta, "Ayakkabı imalatında 18 yaşından küçük yaşta işçi ya da çırak çalıştırmak artık bakanlık iznine tabi oldu. Eğer bakanlık onay verirse ancak çalıştırılabiliyor. Hal böyle olunca çırak yetişmiyor. 18 Yaşından sonra bu işi öğrenmek isteyen biri ancak çok yetenekli olması ve bu işi öğrenmeye çok istekli olması sebat göstermesi gerekir. Ayakkabıcılık mesleği gelecek vaat etmediği için yok olmaya yüz tuttu" diye konuştu.

PSİKOLOG KIZININ TAVSİYESİNE UYDU

Dedesinden, babasından kalma emektar makinesiyle ayakkabı tamiratını sürdüren Mehmet Gülşen, kendisinin de mesleği bırakmak istediğini ancak boş durmaktansa mesleğiyle oyalanmanın kendisine iyi geldiğinden psikolog kızının da tavsiyesi üzerine çalışmaya devam ettiğini belirterek, "Emekliyim. Bağ-kur parası ödemiyorum. Kazancımız çok düşük olduğu için bu yıl vergi borçlarımızı da devlet affetti. Kira, çay kahve paramı çıkarıp, oyalanıyorum" dedi. (GÜLAY ÖZTEKİN)

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.