
1965 yılında kurulan Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, 83 esnaf odası ve 50 bini aşkın sicilli üyesiyle Aydın’ın en büyük sivil toplum kuruluşu. Başkan Selahittin Çetindoğan, “Hizmet anlayışımız, binamız, bütçemiz ve 83 odamızla, 82 birlik arasında ilk sıralardayız. Hizmetlerimizdeki önceliğimiz eğitimdir” dedi.
Aydın’daki 83 esnaf odasının bir çatı altında toplandığı Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AYESOB), yarım asırdır hizmet veriyor. Aydın’ın en büyük sivil toplum kuruluşu olma unvanına sahip olduklarını söyleyen AYESOB Başkanı Selahittin Çetindoğan, Türkiye’deki 82 birlik arasında büyüklük ve hizmet anlayışıyla üçüncü sırada, 83 odası ve bütçesiyle de ilk 10’da yer aldıklarını açıkladı.
Alt birlikleri ve çalışmaları hakkında bilgi veren AYESOB Başkanı Selahittin Çetindoğan, “Esnafımız devletine vergisini, sigortasını ve bağkurunu zamanında ödeyen, devletimizin bel kemiği olan bir topluluktur. Esnaflarımızın desteğe ihtiyacı vardır. Her zaman söylüyorum; bize destek olun biz para istemiyoruz” diye konuştu.
Birlik yönetimi olarak önceliklerinin esnafın hakkını, hukukunu korumak ve eğitime olduğunu söyleyen Çetindoğan, “Birlik olarak önceliğimiz esnafın hakkını ve hukukunu aramaktır. Odalarımızı kurum haline getirmektir. Üyenin dışarıdan ‘Siz bize ne yapıyorsunuz?’ demelerini önlemek. Bunun için de yılda iki kez genel sekreterler semineri, yılda bir kez de başkanlar kurulu, yılın belirli aylarında da periyodik toplantılar yapıyoruz. Başkan ve yöneticilerine seminerler düzenleyerek idareciliği anlatan, üyeyle oda arasındaki ilişkileri pekiştiren bir birlik olmayı kendimize ilke edindik” diyerek oda yönetiminin üyeleri ile olan iletişimine verdikleri önemi anlattı.
2018 EĞİTİM YILI OLACAK
Üst kuruluşları Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu ile kurumsal ilişkileri üst düzeyde tuttuklarını ifade eden Çetindoğan, bu hassasiyetlerini 2018 yılı içerisinde de göstereceklerini kaydetti. Çetiindoğan, “Hedefim, eğitime verdiğim önemi yansıtmaktır. 2018’in eğitim yılı olmasını diliyorum. Eğitim eğitim dediğimizde başkanlarım bir şey bilmiyor anlamına gelmesin. Beşeri ilişkileri yoğun olan meslek gruplarıyız. Kendimizi her zaman geliştirmeliyiz. Bunun için eğitimi önemsiyoruz. Bu anlamda kentimizin değeri olan Adnan Menderes Üniversitesi çevre üniversiteler ile işbirliği yapmaya çalışıyoruz. Böylece, başkan ve yöneticilere sertifikalı eğitim vererek, idareciliği, idareciliğin ne olduğunu, bir odanın nasıl kurumsal hale gelebileceğini, nasıl daha iyi hizmet verilebilir, üyeyle oda arasındaki kopukluğun giderilmesiyle ilgili çalışmalar yapacağız. Bu sayede odalarımızı, sadece aidat toplayan bir kurum olmaktan çıkıp, daha verimli bir kurum haline getirmek için çalışacağız” dedi.
ÇIRAKLAR İÇİN ‘SICAK’ BİR EĞİTİM ŞART
Sanayi esnafının çırak bulmakta sıkıntı çektiğine de dikkat çeken Çetindoğan, “ Mesleki Eğitim Merkezlerindeki öğrencilerimize sahip çıkarak liseleri daha cazip hale getirmeliyiz. Destekte bulunmalı ve sorunlara çözüm üretmeliyiz. Öğrencilerin sağlıklı ve sıcak bir ortamda yaşamalarını sağlamalıyız Mezbelelik evlerde yaşayan öğrencilerin eziyetine son vermeliyiz” dedi. Mesleki Eğitim Merkezlerinde yaklaşık 650 öğrencinin bulunduğuna dikkat çeken Çetindoğan, öğrencilerin daha sağlıklı ortamlarda yaşamaları ve eğitim görmeleri için yetkililere çağrıda bulundu. Çetindoğan,” Bugün meslek eğitim merkezine giden çocuklarımıza sahip çıkılırsa bu ülke çok daha farklı bir yere gidecektir. Biz esnaf ve sanatkarlar olarak bu ülkenin orta direğiyiz. Nazilli Aydın ve Söke’de meslek eğitim merkezlerimiz var. Yaklaşık 650 tane öğrencimiz mevcut. 150 tanesi dükkânlarda yatan mezbelelik evlerde yaşamak zorunda kalıyorlar. Camı ve penceresi yok. Sabaha kadar tir tir titreyerek sabaha kadar uyumaya çalışıyorlar sonra da işe geliyorlar ve biz bu çıraklardan verim bekliyoruz. Bu duruma son vermemiz gerekiyor. El birliği ile çözüm bulmalıyız “ diye konuştu.
YURT PROJESİ HAZIR
Öğrencileri bağımlılık ve terör gibi etkenlerden korumak için sorumlu olduklarını, her okulun yanına yurt yapılması gerektiğini vurgulayan Çetindoğan, “El birliği ile bir mülk yapalım. Yurtları olsun bu çocukların. Sıcacık yemek yiyip sıcak ortamda yaşasınlar. Yurt olmayan okullarda eğitime olan ilgi azalıyor. Çocukların ilgisi dışarıya dönük oluyor. Unutmayalım ki; denetimsiz yaşayan öğrencimizi kandırmak kolaydır. Ülkemiz ciddi anlamda terörle uğraşıyor. Ortam böyle iken çocuklarımızı korumalıyız. 50 bin üyem adına konuşuyorum. Çocuklarımızın rahat yaşaması için yurt yapılmasını talep ediyoruz. Milletvekillerimiz bakanlarımız ve yerel yönetime sesleniyoruz. Bu üç okul yanına yurt yapılmalı. Bizim projemiz hazır. Tek isteğimiz projemiz için elimizden tutulması” ifadelerini kullandı.
“ODALARIN MADDİ GÜCÜNÜ ARTIRMA HEDEFİNDEYİZ”
Esnaf ve sanatkarlar odalarının maddi olarak güçlendirilmesine yönelik çalışma yapıldığını da bildiren Başkan Selahittin Çetindoğan, “Konfederasyonumuz ile sürekli istişare halindeyiz. Hedeflerimizden birisi de odalarımızın bütçesini artırmaktır. Bunu başarabilirsek odalarımızın durumu daha iyi olur ve üyesine daha iyi hizmet eder. Bizim bütçemiz iyi olursa, üyelerimize sosyal anlamda farklı çalışmalar yapar, daha çok fuara gitme imkânımız olur. Günün şartlarına daha iyi uyum sağlarız. Bu çalışma gerçekleşirse odalarımız daha da güçlü hale gelecek ve üyelerinin karşısında daha dik duracaktır” ifadelerini kullandı.
BAŞKAN ÇETİNDOĞAN, 81 İLE İNCİR GÖNDERDİ
Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AYESOB) Başkanı Selahittin Çetindoğan, Aydın incirini tanıtmak amacıyla 81 ilin Esnaf Odaları Birliklerine incir gönderdi. Türkiye’deki Esnaf Odaları Birliklerinin başkanlarına ve oda çalışanlarına tanıtmak için Aydın ürünleri gönderdiğini kaydeden Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Selahittin Çetindoğan, bunu alışkanlık haline getirdi. Çetindoğan, 81 ilin Esnaf Odaları Birliklerine incir gönderdiği belirterek, “Esnaf Odalarına gönderdiğimiz inciri gelenek haline getirdik. Toptan incir alıyoruz. İncirleri sepetlere koyarak paketliyoruz. 81 ilin Birlik Başkanlarına incirleri gönderiyoruz. Aydınımızı başka illerde de tanımak için böyle bir şey yapıyoruz. Bunu alışkanlık haline getirdik. 300 kilo inciri paketleyerek gönderdik. Aydın inciri Edirne’den Kars’a kadar, herkese gidiyor. İncir gönderdiğimiz için de oda başkanları teşekkür etmek için beni arıyor. Hep dile getirdiğimiz gibi Aydın incirini tescillendirelim. Dünya ve Türkiye tanısın. Zeytinyağımızı ve enginarımızı tanıtmaya çalıştığımız gibi incirimizi de inşallah bu şekilde tanıtacağız” dedi.
ESNAF VAKFI’NDAN ÖĞRENCİLERE BURS
Birliğe bağlı olan Esnaf ve Sanatkarlar Dayanışma Eğitim ve Kültür Vakfı’nın çalışmaları ve destekleriyle ilgili de şunları söyledi: “Bu vakfımıza her üyeden aidat döneminde 20 TL para topluyoruz. Bu paraları hasta olan, hastanede yatan, ameliyat olan veya iş yapamayan, arabası kaza geçirdiği için iş yapamayan üyelerimize belgelerini ibra ettiği takdirde geri ödemesiz 300 TL’den, bin TL’ye kadar maddi yardımda bulunuyoruz. Ayrıca, burs alma hakkı bulunan yaklaşık 600 öğrencimize burs veriyoruz. Üyelerimizin üniversitede okuyan çocuklarına her yıl 8 ay boyunca kişi başı aylık 60 TL katkıda bulunuyoruz. Vakfımız muhtaç insanlara yardım etmek için kurulmuş bir vakıftır. Herkese katkı sağlayan bir vakıf olursa bu amacının dışına çıkar.”
SELAHİTTİN ÇETİNDOĞAN KİMDİR?
1957 yılında Yozgat'ın Çekerek ilçesinde doğan Selahittin Çetindoğan, 1984 yılında Berberler ve Kuaförler Derneği’ne yönetici olarak seçildi. 1993’te Berberler Kuaförler Odası Başkanı oldu ve AYESOB Yönetim Kurulu Üyeliğine seçilirken, 2001 yılında da AYESOB Başkanvekili oldu. 4 Mayıs 2014'ten bu yana da AYESOB Başkanlığı görevini yürütüyor. (AYŞE YILMAZ)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.