Takip Et

SON DAKİKA

"Hasarı yüksek bir yıl yaşadık"

3 Ocak 2022, Pazartesi 14:10

     


Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Aydın Ticaret Odası (AYTO) Başkanı Hakan Ülken, tvDEN'de Gazeteci Emin Aydın'ın hazırlayıp sunduğu Baş Başa programının konuğu oldu. 2021 yılını değerlendiren Ülken, "Hasarı yüksek bir yıl yaşadık" dedi.

Geçen yılın zor bir yıl olduğunu ifade eden Başkan Ülken, "2021 yılında hasarın yüksek olduğu bir yıl yaşadık. Pandemiden çok ağır etkilendik. Bıçak kemiği deldi ve geçti. Kişi başına düşen milli gelirde 2004 yılında, 22. sıralardaydık. En son 44. sırayı gördük. İller sıralamasında ne hale geldik? Türkiye, kişi başına düşen milli gelirde 5.900 Dolar seviyelerinde. Aydın ise 4.500 dolar seviyesinde. Bu fırsat eşitliği olmamasından kaynaklanıyor. Bizim insanımızın işten kaçtığı falan yok. 100 kilometre ötede farklı ilde aynı sektörde bir rakibin; yüzde 10-15 gibi vergi, stopaj avantajlarını sağlarken rekabet nasıl olur? Zaten yeni kalkınan bir şehir. Sadece eşitlik bekliyoruz. Ayrıcalık beklemiyoruz. Diğer illere yapılanların buraya da yapılmasını da bekliyoruz. Bunlar elimizde yokken bir de üstüne ekonomik boyutunda ‘Teşvik Bölgesi Sistemi’’ diye bir sistem çıktı. Bizi 2. Bölgeye kitlediler. Arada olan başka iller değişti ve revize edildi. Biz hala 2. Bölgede duruyoruz. Hesaplama yöntemini açıklamıyorlar. Bir açıklansın, ikna olayım, her şeyden istifa etmeye hazırım. Adana ve Antep’in 3. Bölgede olduğu yerde, Aydın nasıl 2. Bölgede kalıyor? Rakam ortada. Üstelik şehir fakirleşmiş değil. Yatırım dağılımında olan adaletsizliğin düzeltilmesini istiyoruz. Sadece eşit şartlar istiyoruz. Biz cari fazla veriyoruz. Dış ticaret fazlası veriyoruz. Daha ne yapalım? Bu bir lobi ve güç meselesi. Bunların olması için ancak çabalarız. Bu kararı verecek erk biz değiliz. Kalkınma ajansı, güdümlü projelere destek veriyor. Müteşebbislerimiz KOSKEB vb. kurumlardan destek almaya gittiği zaman destek alabiliyorlar. Asıl sorun teşvik bölgesinde ve makro işlerde. Bölgesel teşvik ayrıca konuşulacak mesele. Manisa’da yatırım yapılsa verilen toplam verginin ne olduğuna bakalım. Bu adamlar nasıl rekabet etsin?" dedi.

Aydın'ın yanı sıra 20'ye yakın ilin bu konuda mağduriyet yaşadığını söyleyen Ülken, "Teşvik bölgesi sisteminde yenileme yapıldı. İl bazında bazı ilçeler belirlenip, o ilçeler bir alt bölgeden yararlanıyor. Bu sorunu çözmüyor. İl içinde adalet sağlanmaya çalışılsa da genel olarak sorunu çözmüyor. Bu sorun bu yıl çözülemedi. Sadece Aydın da mağdur değil. Ortada 20 kadar il var. Herhangi yatırımcı, yatırım yaparken Manisa’yı tercih ediyor. Manisa böyle toparlandı. Vergi avantajı sebebiyle. Kamu kaynaklarından aldığımız payda 70’lerde. Sonra Aydınlı tembel oluyor" diye konuştu.

"AYDIN'DA HAVALİMANI ZARAR ETMEZ"

Aydın'ın en önemli beklentilerinin başında havalimanı olduğunu da ifade eden AYTO Başkanı Ülken, "66 yıldır Aydın havalimanı bekliyor. Güney Ege Kalkınma Ajansı fizibilite raporu tamamlandı. Rapor olması gerekiyor dendi. Yolcu trafiği tartışıldı. Raporu hazırlayanlar Devlet Planlama Teşkilatı’ında yetişmiş hocalar; 'Aydın, Türkiye’de ilk 10-15 havalimanı içerisine girer' diyorlar. İzmir’de havalimanına giren 09 plakalı ve HAVAŞ kullanan Aydınlılar fazla. Bunlar üzerinden yapılan araştırmada; yolcu trafiği, bizim bulduğumuz rakamın üzerinde çıktılar. Türkiye’de 55 havalimanı var. 4’ü dışında tamamı zarar ediyor. Denizli, Konya, Kayseri ve Eskişehir zarar edenler arasında. Kar eden havalimanlarının kar etmesi için onların açık kalması lazım ki hava trafiği sağlansın. Aydın’da yapılacak havalimanının kar edileceği düşünülüyor. 2018 yılında dönemin Başbakanı Binali Yıldırım havalimanı yapılacağına dair söz verdi. Bir vatandaş 500 dönüm arazi bağışlamış. Bağış yapan adam dört gözle bekliyor. Hatta yetmezse daha fazlasını vermek istiyor. AYTO, siyasi partilere eşit mesafede. 2023 yılında seçim olacak. Oy istemek için gelene havalimanını süre vererek yapacağına dair, vatandaş söz istesin" dedi.

"SEKİZ YILDIR EN DÜŞÜK AİDATI ALIYORUZ"

Aydın Ticaret Odası'nın pandemi sürecindeki çalışmaları hakkında da bilgiler veren Ülken, "2021'de AYTO kendi üyelerine, salgın döneminde içine kapanan kurumlardan olmadı. Kötü günde üyenin sürekli yanında olduk. Birçok sorunu beraber çözdük. Kredi bunalımı oldu. Biz en iyi şekilde kredi kullanımında yardımcı olduk. O dönem krediye ihtiyaç oldu. 1300 kısa çalışma ödeneği verildi. O rakama geçinme ihtimali yok. Biz öz kaynaklarımızı kullandık. Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan bir gün aradı, 'Kredi kullanımında Aydın birinci oldu, nasıl yaptınız?' diye sordu. Biz bütün üyelere kredi başvuru linkini yolladık. Odada bu kredi işine özel bir birim görevlendirildi. Onlar, yapamayanların başvurusunu yaptı. Banka müdürleri ile görüştük. Onaylanmayanların nedenini sorduk, olmayacak olanlar için özel rica ettik. Her gün 120 kadar üyemizi aradım, görüştük. Başvuruları takip ettim. Biz Türkiye’nin en düşük aidat alan odasıyız. 8 yıldır en düşük aidatı alıyoruz. 504 TL en düşük asgari aidat. En yüksek hizmeti biz veriyoruz. Asya Pasifik Ticaret Odası’nda 1. olduk. 2000 civarı üyemizi fuara götürdük. Bizim üyelerimiz 5 yıldızlı otelde kalıyor. Şu dönemde çalıştığımız kadar hiç çalışmadık. Düşük faizden yararlansınlar diye öz kaynağımızı oraya aktardık. Sorunları çözmek adına Zoom üzerinden 283 tane toplantı yapıldı" ifadelerini kullandı.

"ASIL SORUNUMUZ YÜKSEK ENFLASYON OLACAK"

2022 yılı beklentilerini de açıklayan Ülken, ""Son dönemde kur sarsıldı. Ekonomiyi sadece kur üzerinden değerlendirmek de yanlış. Tüccar dövizden etkileniyor. Sabah fiyat veriyor. Satıyor. Yerine koymadan döviz aleyhinde oynuyor. Malı yerine koyamıyor. Tüccar hesap yapamaz hale geldi. Asıl sorunumuz yüksek enflasyon olacak. Enflasyon mutlaka düşmeli. Yeni ekonomik uygulamanın ne olduğunu göreceğiz. Yüzde 14 gösterge faizi olmasına rağmen bankalarda yüzde 40’ı gördü. Ekonomi 10 parametre ile algılanır. Fırsat eşitliği ve kamu yatırımlarının sağlandığı, organize sanayi bölgelerinin gelişmelerini tamamlandığı, Dünya Ticaret Örgütü’nden de birinciliği aldığımız bir yıl olması için çalışacağız. Allah yeni yılda sağlık, afiyet, huzur versin" dedi. (HAZEL BAYIK)


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler