Takip Et

SON DAKİKA

“Aydın’ın boynuna güzel bir gerdanlık takacağız”

14 Nisan 2022, Perşembe 14:29

     


Gazeteci Emin Aydın’ın tvDEN’de hazırlayıp sunduğu Baş Başa programının konuğu Eski Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı ve inşaat yüksek mühendisi akademisyen Hüseyin Aksu oldu. Aksu, Aydın’da mevcut olan durumlar, açılması gereken bulvarlar ve raylı sistemler ile ilgili açıklamalarda bulundu. Aksu, “Aydın’ın boynuna güzel bir gerdanlık takacağız” dedi.

Kent içi raylı sistemler ile ilgili Aksu, “Öncelikle bu sistem minibüs şoförlerimizi asla korkutmasın. Çünkü kent içerisindeki raylı sistemleri minibüs esnafımız tarafından işletilecek. Klasik minibüs sistemini tam olarak kaldırmış olmuyoruz. En azından köylerde bu devam edecek. Fakat raylı sistem hem ucuz hem de konforlu bir ulaşım sağladığı için minibüs esnafımız bir zarara uğramayıp, aksine daha çok para kazanacaklar. Raylı sistem ana olarak 4 hattan oluşmaktadır” dedi.

“BUNLARLA ŞEHRİ GÜZELLEŞTİREMEZSİNİZ”

Aydın’daki otopark sorunu ve çözüm yöntemleri ile ilgili Aksu, “Aydın içerisinde çok fazla otopark sorunu yaşanıyor. Özellikle Efeler, Kuşadası, Söke, Nazilli gibi büyük ilçelerimizde ciddi bir sorun. Bu yüzden her ilçemiz için bir çözüm arayışı içerisine girdik. Efeler ilçemiz için 6 adet toplam 8.500 araç kapasiteli büyük merkez otopark, 36 adet toplam 6.500 araç kapasiteli mahalle otoparkı planı yaptık. Yani Efeler ilçemize toplam 15 bin araçlık otopark planladık. Bunlardan ilki Zafer Meydanı’nda bir yeraltı otoparkı. Bedesten İş Hanı’nın hemen yanında bulunacak olan otoparkın 1 katı Salı günleri Pazar için tahsis edilecek. Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı, zamanında eski garajı apar topar yıktırarak yerine iş merkezi yapılma projesi yapmışlar. Fakat o bölgede iş merkezi ihtiyacı yok. Biz orası için bir Kültür Meydanı projesi hazırlamıştık. Projemiz hala belediyenin arşivlerinde duruyor. Önceki Efeler Belediye Başkanımıza durumu anlattık fakat maalesef dinlemedi. Bir mimar olarak Belediyenin isteğine göre bir Belediye Hizmet Binası projesi çizildi oraya ve bunu yapmaya kalktılar. Belediye Hizmet Binası olarak, benim projelendirdiğim şimdiki Büyükşehir Belediye Binası çok uygundu. O binanın Efeler Belediyesine verilmesi lazımdı. Zaten Büyükşehir Belediyesi, şu anki binaya sığamıyor. Bununla ilgili de yeni yapı projelerimiz var. Eski Garaj alanı için hazırladığımız projede açık sergi-açık pazar, 50 kişilik miting alanı olabilecek bir fikrimiz var. Ayrıca oraya Aydın’ın simgesi olacak 180 metre yüksekliğinde bir kule, altına da eğlence ve kültür merkezi projesi yaptık. Bu proje yıllar önce hazırlandı. Eski garaj projesini ben 1978 yılında yazmıştım. Yaklaşık 25 yıl görevini sürdürdü. O garajı kent dışına taşıyıp yerine de bu projeyi tasarlamıştık. Fakat kimse dinlemiyor. Herkes bulduğu yere bir şeyler yapıyor. Rant peşinde koşup, betonlaştırmaya çalışıyorlar. Bunlarla şehri güzelleştiremezsiniz” dedi.

“BU DURUM BİR HAK İHLALİDİR”

Aksu, “Şu an Aydın’da neden herkes alışveriş için Mimar Sinan’ı tercih ediyor? Çünkü ulaşım ve otopark sorunu yok. Hal böyle olunca neden Menderes Bulvarı’nda yer arayayım diye düşünüyor insanlar. Böyle düşünmekte haklılar. Merkezde kentin rant görmüş bir merkezi var, köklü ve kadın bir merkez. Ben 1996 yılında Aydın İmar Planını çizerken zemin katları eğer otopark olarak kullanılıyorsa 1 kat fazla izin verdik. Buna ‘Z Plan Şartı ‘ dedik. Şu an bunu mantıksız ve akıl dışı bir gerekçe ile yasakladılar. Depreme dayanıksız olduğunu iddia ettiler. Ben 50 yıllık bir mühendisim. Yumuşak kat diye bir şey var, apartmanın zemin katında eğer duvar yoksa buna yumuşak kat diyoruz. Bunu sertleştirmek mümkün. Oranın kolonlarını daha güçlü yapacaksınız ve bu işin hesabı kitabı var üst katla orantılı yapacaksınız. Sadece otopark değil. İnsanlar orada iş yapıyor, mevlit okutuyor, çoluk çocuğunun nişanını yapıyor, çocuklar yola çıkmadan orada oynuyor her apartmanın sosyal bir yeri oluyor o açık alan. Zemin katı otopark yapma hakkı vermiştik fakat onu şu an yasakladılar. Bu durum bir hak ihlalidir” diye konuştu.

“BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANIMIZA YALVARIYORUM”

Aydın’da kavşaklar ile ilgili projelerinden bahseden Aksu, “Trafiğin rahatlatılması için en önemli noktalardan birisi doğru kavşak düzenlemesi yapmaktır. Aydın’ın meşhur Yeni Dörtyol Kavşağı var. Bu kavşak Aydın’daki trafik sıkıntısının 10-15 yıldır yaşandığı bir yer. Bizim dönemimizde yaşanmıyordu. Burada bir tıkanma var. Normalde buraya battı çıktı yapmak çok kolay değil ama çok özel bir proje hazırladık, burası için aplike ettik ve hatta gidip ölçülerini aldım. Ayrıca oraya bir asma kat planı yaptık. Normalde bu tarz yer altındaki yaya geçitleri genellikle metruk, pis, geceleri sarhoşlarla dolu ve güvensiz oluyor. O yüzden oradaki asma katın bulunduğu yerin çevresine birkaç tane dükkan, büfe gibi işletme koyduk. Orası 24 saat yaşayan güvenli bakımlı ve temiz bir yer olsun istedik. Ne yürüyen merdiven, ne de kırmızı ışık bekleme derdi yok. Ben hep söylüyorum. Hatta Büyükşehir Belediye Başkanımıza yalvarıyorum. Bari şu projeyi yapın Allahı’ınızı severseniz. Karayollarını bahane etmeye gerek yok çünkü orası Büyükşehir Belediyesine ait. Projeye tamam desinler bedava şantiye şefliğini yapayım. Aydın’ın en tıkanmış yerini çözün” dedi.

“İŞSİZLİK SORUNUNU ÇÖZECEK PROJELERE DE YER VERİLMELİ”

Aksu, “Aydın kentinin büyük dönüşümü için mevcut bir planımız var. ‘Altın Kolye Projesi’ olarak adlandırıyoruz. Bu projeyi de Sağlık Turizmi Projesi ile taçlandırıyoruz. Altın Kolye projesinin en önemli tarafı Aydın’ın İzmir- Denizli istikametindeki yol kolye gibi saran otobana bu kolyeye Mimar Sinan Mahallesi gibi 6 adet mahalle kazandırıyoruz. Kocagür, Gölcük, Serçeköy, Yılmazköy bölgesi bunlardan bir tanesi. Çünkü orası kırsal bir alan olarak dağılmış gitmiş. Bu kolyenin ikinci unsuru Tepecik-Çeştepe. Bunlar köyken belde olmuş ve imar planı görmüş yerler. Fakat dokusu son derece verimsiz ve bozuk. Bunları nasıl düzelteceğiz. İşte altın kolye projesi ile Aydın’ın boynuna güzel bir gerdanlık takacağız. Üçüncü unsuru Osmanyozgatlı, Telsiztepe, Yeniköy, Ovaeğimir. Dördüncü unsuru Kadıköy, Işıklı, Şevketiye, Kuyulu. Beşinci unsuru Kardeşköy ve altıncı unsuru ise Kızılcaköy. İşte bu bir altın kolye. Aydın’a altın kolye takacağız. Ayrıca bir şehrin güzelliğini, konforunu yükseltirken unutmamanız gereken bir şey daha var; işsizlik. Elektrik faturasını dahi rahat rahat ödeyemeyen bir halk modern bir şehirde yaşayabilir mi? Hak ediyor fakat yaşayamıyor. İşsizlik sorununu çözecek projelere de mutlaka yer verilmeli” diye konuştu. (HAZEL BAYIK) 







 
Son Eklenen Haberler