Takip Et

/>

SON DAKİKA

Yunus Turupçu

İnsanlar neden ekstrem sporlarla ilgilenir?

17 Mayıs 2023, Çarşamba

     

Ekstrem sporlar, kimi zaman tehlikeli sporlar olarak algılansa da aslında neyi nasıl yapacağını biliyorsanız ve gerekli eğitimleri alıyorsanız oldukça güvenlidirler. Yani “Ekstrem sporlar tehlikelidir.” algısı aslında yanlış. Her macera sporu altında risk barındırır, tabii eğer bu spor hakkında yeterince deneyiminiz yoksa.

Ekstrem sporlar:

Base Jumping

Heli-Skiing

Su Altı Dalışı

Mağara Dalışı

Boğa Rodeosu

Büyük Dalga Sörfü

Dağ Tırmanışı

Sokak Kızağı

BMX

Rafting gibi kategorilendirilir.

Bu sporları yaparken sakatlanan birçok kişi, gerekli eğitimleri tamamlamadan ya da ekipmanları kullanmadan sporu yapanlardan oluşuyor.

Örneğin rafting ile ilgileniyorsanız takım ruhunu çok iyi kavramış olmanız gerekir. Takımda bir kişinin yapacağı hata, tüm takımın zarar görmesine neden olabilir. Bunu sporun bir parçası olarak görmeye gerek yok.

Sonuç olarak bu spor dalları risk ve zorluk seviyelerine göre şekilleniyor olabilir, ama bir tehlike listesi yapmak pek gerçekçi değil. Güç, direnç ve konsantrasyon isteyen bu sporlara göre şekillendiğiniz ve kendinizi eğittiğiniz sürece korkmak için hiçbir neden yok.

Şimdi, insanların neden ekstrem sporlarla ilgilendiği konusuna gelelim.

Adrenalin ile gelen “yaşıyorum” hissi

Hormonlar, üzerinde hala birçok araştırma yapılan bir konu olsa da onlar hakkında birçok şey öğrendik. Tüm duygularımızı onlar yönlendiriyor, karakterimizi ve davranışlarımızı onlar belirliyor. Üzgün hissediyorsak nedeni hormonlar. Depresif hissediyorsak da öyle. Size gerekli olan şeyler dopamin, endorfin veya adrenalin.

Adrenalin, vücudun ekstrem durumlar karşısında hayatta kalmak için ortaya çıkardığı bir hormon. Vücudunuz adrenalin seviyesini artırırken refleksleriniz güçlenir, görüş açınız genişler ve zaman yavaşlar. Vücudunuz hayatta olmanın ne kadar mutlu edici bir şey olduğunu hatırlar. Adrenalin, sizi yaşama bağlar; ama bağımlılık da yapar.

Adrenalin, ekstrem sporcuların ana motivasyon kaynağı. Bir kez adrenalin patlaması yaşandığında insan rutin hayatın getirdiği düşük dopamin seviyelerinden kurtulmak için onu bir araç olarak görür. Üstelik ekstrem sporlarda her deneme, yeni bir maceraya giden yolu açar.

Korkuları yenmek

Korkulara izin verirsek bizi yönetmeye başlarlar. Çoğu korku yersizdir ve aslında bilinçte kalan ilkel tortulara benzerler. Korku, aynı zamanda bir tuzak gibi çalışır. Tam ilerleyeceğiniz anda karşınıza çıkar ve sizi geriye itmeye çalışır. Mesela paraşütle atlayış yapmaya kadar verdiniz. İlk defa deneyimleyecekseniz aşağıya ilk baktığınız an yoğun bir korku hissedebilirsiniz. Bu da ilerlemenizi engelleyebilir.

Korku, hayatın birçok alanında karşımıza çıkar. İletişim sorunlarına yol açan sosyal korkular kadar insanı kötü hissettiren fobiler, aslında onlardan kaçtığımız kadar güçlüler. Ekstrem sporlar ise korkularla yüzleşmenin en eğlenceli yollarından biridir. Üstelik en büyük korkularımızla.

Sınırları zorlamanın dayanılmaz hissi

İnsan zihninin ve bedeninin sınırları var mı? Sürekli kırılan yeni rekorları ve aşılmaz denilen zorlu parkurları alt eden insanlara bakın. Sınırların sadece zihnimizde olduğunu, aslında gerçek olmadıklarını fark etmek bu kadar kolay.

Sınırları zorlamak, insanın kendini tanıması ve geliştirmesi için harika bir yöntem. Geçilen her sınır, aşılan her engel ve çıkılan her zirve; insanı bir sonrakine hazırlar. Sınırlar aşılırken vücut ve zihin gelişim sürecine girer. Eskiden yapamayacağınız şeyler arasında yer alan hayaller, artık gerçeğe çok yakındır; çünkü sınırları yıkmışsınızdır.

Farklı olmanın getirdiği yaratıcılık

Ekstrem sporlar farklıdır. Herkes futbol oynayabilir, herkes koşuya çıkabilir; ama herkes 5000 metre yükseklikten kendini boşluğa bırakamaz ya da 90 derecelik bir kayaya tırmanamaz. Ekstrem sporlar, farklılığı yansıtmanın yollarından biri. Kimisi bunu sanatıyla kimisi de tarzıyla yaparken ekstrem sporcular ise özgünlüklerini yaptıkları sporlarla gösterir.

Farklı olmak, yaratıcılığı besler. Yaratıcılık da hayatın her alanında işe yarar. Ekstrem sporlar da farklı olmanın hazzını getirir. Kendinizi bir dağın zirvesinde düşünün. İşte o an, herkesten daha farklısınız demektir. Zirvedesiniz ve bu noktaya bir sürü engeli aşarak geldiniz.

Hayatı güzel kılmanın yolu, onu çeşitlendirmekten geçer. Ekstrem sporlar ile hayatınıza renk katabilirsiniz, bu çok açık. Üstelik ekstrem sporlar, farklı insanlarla ve coğrafyalarla tanışmayı mümkün kılar. Ne kadar çok görürseniz bakış açınız da o kadar gelişir.

Karakter gelişimi

Ekstrem sporların karakter gelişimindeki rolü yadsınamaz. Her ekstrem sporcu, ilk atlayışını yaptıktan, ilk zirvesini gördükten ya da ilk serbest düşüşünü gerçekleştirdikten sonra yaşadığı karakter değişiminden bahseder. Bu öyle bir an ki bir yeniden doğuş olarak bile tanımlanabilir. Ekstrem spor dallarında ilk zaferinizi kazandıktan sonra artık yeni birine dönüşeceksiniz; çok daha güçlü ve çok daha azimli… 



Yazarın Tüm Yazıları

Eskrim Sporu Nedir?

29 Temmuz 2023, Cumartesi

Wushu nedir?

26 Temmuz 2023, Çarşamba

Tekerlekli sandalye basketbolu nedir?

22 Temmuz 2023, Cumartesi

Cirit Atma nedir?

19 Temmuz 2023, Çarşamba

Su Topu sporu nedir?

15 Temmuz 2023, Cumartesi

Buz Hokeyi nedir?

12 Temmuz 2023, Çarşamba

Binicilik sporu nedir?

8 Temmuz 2023, Cumartesi

Sörf nedir?

5 Temmuz 2023, Çarşamba

Kano Sporu Nedir?

1 Temmuz 2023, Cumartesi

Spor ahlakı

28 Haziran 2023, Çarşamba

Okçuluk nedir?

24 Haziran 2023, Cumartesi

Aikido nedir?

21 Haziran 2023, Çarşamba

Zenginlerin sporu: Golf

17 Haziran 2023, Cumartesi

Trekking nedir?

14 Haziran 2023, Çarşamba

HAK-EM(ENLER)

10 Haziran 2023, Cumartesi

Karate nedir?

7 Haziran 2023, Çarşamba

Doğadaki satranç: Oryantiring

3 Haziran 2023, Cumartesi

Muay Thai nedir?

31 Mayıs 2023, Çarşamba

Güreş

27 Mayıs 2023, Cumartesi

Bocce nedir?

24 Mayıs 2023, Çarşamba

Çocuk ve spor

20 Mayıs 2023, Cumartesi

İnsanlar neden ekstrem sporlarla ilgilenir?

17 Mayıs 2023, Çarşamba

Futsal nedir?

13 Mayıs 2023, Cumartesi

Hentbol nedir?

10 Mayıs 2023, Çarşamba

Sporsuz hayatın sağlık ve psikoloji üzerine etkisi

6 Mayıs 2023, Cumartesi

Tekvando nedir?

3 Mayıs 2023, Çarşamba

Uzak Doğu sporları üzerinde Türk etkisi

29 Nisan 2023, Cumartesi

Dövüş sporları nelerdir?

26 Nisan 2023, Çarşamba

Spor ve sporun sağlık için önemi

19 Nisan 2023, Çarşamba

Basketbol nedir?

15 Nisan 2023, Cumartesi

Çağımızın sporu: E-Spor

12 Nisan 2023, Çarşamba

Hayatımın dönüm noktası: Voleybol

8 Nisan 2023, Cumartesi

Futbol neden en popüler spor?

5 Nisan 2023, Çarşamba

Türk futbolu nereye gidiyor?

1 Nisan 2023, Cumartesi