AyFm 100.5
  • 7 Ocak 2020, Salı 17:45

‘Hedefimiz Veremsiz Bir Türkiye’

Nazillili vatandaşları bilgilendirmek amacıyla Devlet Hastanesi personeli tarafından açılan stant da, broşürler dağıtıldı.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Nazilli Devlet Hastanesi içerisinde kurulan stant ile Verem Hastalığının önemine dikkat çekilerek, erken tanının önemine vurgu yapıldı. Nazilli Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Ferah Arslan, “Her yıl ocak ayının 5’i ile 11 arasında kutlanan ‘Verem Eğitim ve Propaganda Haftası’nın bu yıl 73’sü kutlanıyor. 73. Verem Haftası dolayısıyla Nazilli Devlet Hastanemizde ‘Hedefimiz veremsiz bir Türkye’ sloganı ile stant açarak. Hastanemize tedavi için gelen hastalarımıza ve refakatçılarına ekiplerimizce standımızda broşürler dağıtarak verem konusunda bilgilendirmelerde bulunduk” dedi.

Tüberküloz (TB), dünyada halen önemli bir halk sağlığı sorunu olarak görüldüğünü belirten Arslan, “Bulaşıcı hastalıklar içinde en çok sayıda insanı etkileyen ve ölümüne sebep olan hastalıktır. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre; 2018 yılında 10 milyon TB hastasının olduğu, 1,5 milyon kişinin bu sebeple öldüğü tahmin edilmektedir. Tedavisi mümkün olan hastalığın hala bu kadar acılara yol açması çok üzücüdür. Hasta kişilerin öksürmesi, hapşırması, konuşması sırasında oluşan damlacıklar içinde havaya atılır. Alınan basiller kişiyi hastalandırmaksızın vücutta yıllarca uyur durumda kalabilir ve vücut direncinin düştüğü bir anda hastalık gelişebilir. İnsanların toplu olarak yaşadığı, havalanması yetersiz, güneş girmeyen ortamlar bulaşma için en riskli ortamlardır. Bulaştırıcı bir hastanın yılda yaklaşık 10-15 kişiye hastalığı bulaştırdığı kabul edilir. 2-3 haftadan uzun süren ve tedaviye cevap vermeyen öksürük, balgam çıkarma, balgamda kan görülmesi, ateş, gece terlemesi, yorgunluk, halsizlik, kilo kaybı, iştahsızlık, nefes darlığı, göğüs ve sırt ağrısı şikâyetleri olur. Erken tanı için 2-3 haftadan uzun süre öksürüğü olan kişilerin en kısa sürede göğüs hastalıkları polikliniğine, verem savaşı dispanserine (VSD) veya aile hekimine başvurmaları gerekir. Dünyada TB kontrolü ile ilgili politikalar 2015 sonrasında değiştirilmiş olup Tüberkülozu Bitirme (END TB) Stratejisini içermektedir. 2035 yılına dek insidansta yüzde 90 azalma, ölümlerde yüzde 95 azalma, bunlara ek olarak da ‘hastalığın, ailelere ekonomik yük oluşturmaması’ hedeflenmektedir” şeklinde konuştu. (ERDAL AYDIN)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.