Takip Et

SON DAKİKA

“PARK İÇİNDEKİ ŞEHİR: KİEV”

6 Temmuz 2017, Perşembe 10:35

     


“Yolculuk – önce seni sözsüz bırakır sonra da iyi bir hikaye anlatıcısına dönüştürür.” 
                                                                                                             Ibn Battuta

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)


Ukrayna’nın başkenti Kiev, Dinyeper Nehri’nin iki yakasına kurulu ve nüfusu 3 milyona yakındır. Goethe Kiev'i parklar içindeki şehir olarak tanımlamaktadır.
Dünya Savaşı sırasında gerçekleşen Nazi işgalinin ardından bıraktığı büyük yıkımın izlerini, Sovyet idaresi altında geçirdiği yıllarda başarıyla silen ve tarihi değerlerini aslına uygun olarak yeniden inşa eden Kiev’de ulaşım oldukça rahat. Dünyanın en büyük metro ağlarından birisine sahip şehirde tramvay veya troleybüs gibi seçenekleri kullanarak gezmek istediğiniz mekanlara rahatça ulaşabilirsiniz. Sovyet döneminde ülkenin 3. önemli kenti sayılan Kiev, 1991 yılında Ukrayna’nın bağımsızlığını kazanmasının ardından başkent ilan edilmiş.

Kiev’de gezilecek yerler:

Özgürlük Meydanı : Ukrayna’da bu meydanın tam adı “Maydan” olarak söylenmektedir. Maydan ismi Türkçeden gelmektedir ve bizde kullanıldığı gibi meydan isminden türemiştir. Burası toplanma alanıdır. Şehrin en büyük meydanıdır. Maidan Nezalezhnosti
Khreshchatyk Caddesi: Bu cadde özgürlük meydanının tam karşısından geçmektedir. Kenti en büyük alışveriş merkezleri ve restoranlarının bulunduğu bir caddedir.
Golen Gate (Zoloti Vorota: Kiev’in giriş kapısı. Kiev şehrini, bir prenslik ve devlet haline getiren Yaroslav Mudri 1017-1024 tarafından yaptırılmıştır. Çevresindeki surlar yıkılsa da, giriş kapısı günümüze kadar dayanabilmeyi başarmıştır.
Azizler şehri Pevherska Lavra: 900 yıl önce yapılmış, yer altı mezarlığı ve yer üstünde kilise ve benzeri yapıların bulunduğu tarihi bir yapıdır.
St. Sofya Katedrali: Tarihi Ukrayna geçmişinde hemen her Hristiyan mezhebi tarafından kullanılan bir binadır. Mezhepler sonradan miras kavgasına girince, Ukrayna hükumeti kimseye vermeyin bir Hristiyan Din müzesi haline getirmiştir.
Opera Müzesi: Sovyet mimarisi ile yapılmış Opera binası
Botanik Bahçesi:  137 dönüm arsa üzerine ender bitki türlerinin yer aldığı bir Botanik bahçesidir.
2. Dünya Savaşı Müzesi ve MotherMotherland:  2. Dünya savaşında yaşananlarının anısına yapılmış bir müzedir. Savaştan kalma eserler sergilenmektedir.
Babi Yar: 2. Dünya savaşında 34 bin kadar Yahudi’nin kurşuna dizilerek öldürüldüğü bu bölge, park olarak kullanılmaktadır.
Pirogovo Açık Hava Müzesi: Geçmişi Bronz Çağı’na kadar uzanan köy, 1969 yılında Ukrayna Halk Mimarisi ve Hayatı Müzesi’ne dönüştürülerek ülke dışından gelen gezginlere Ukrayna kırsal yaşamı hakkında bilgi verilmesi amaçlanmış. Açık hava müzesinde ahşaptan yapılmış 300 binadan ve 70.000 parça eşyadan oluşan bir koleksiyon sergileniyor.

Trafik, tarih, kadın-erkek eşitliği, ucuzluk ve daha bir sürü alandan çok şey öğrenmemiz gereken bir ülkedir.  Bu ülke ile ilgili yaratılmak istenen önyargıların hiç birinin doğru olmadığını düşünmekteyim.

Kiev çok rahat gezebileceğiniz ve yaşayabileceğiniz bir şehirdir. Kiev'de istemediğiniz kadar çok Türk bulunmaktadır. Türklere ait lokanta ve değişik işyerleri bulunmaktadır.  Türk Lirası'nın değerli olduğu ender ülkelerden biridir. 1 Grivna 8 TL etmektedir. 

Kiev görülmesi gereken şehirlerden biridir.

 

YOLCULUK VE SORULAR
  Ghislaine de Boysson için
yolculuk öncesiydi, bize, 'Dar 
Kapıdan geçiniz... ' mi dediler? 
geçtik de ne oldu? ah, birer birer 
suçlar, aşklar... acı limonlar... 
gibi battı güneşle! buruk 
ve sarı ... sen gel de, aşkları 
yıka yıka gel! ah, nerde o 'varı 
yoğu bu kadar' olan yolculuk?
kim indi güle doğru? kimindi 
ceza ve nefret? efendi ve köle? 
neden artık her şey, uzaktan, böyle 
Hüzün gibi görünüyor şimdi?
                                             Hilmi Yavuz (VELİ YALÇIN)

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...     







 
Son Eklenen Haberler