Aile boyu ''sabuniye lokumu'' üretiyorlar
17 Haziran 2017, Cumartesi 09:00Tweet | ||
|
Aydın’da yaşayan Gökhan Yaman, baba mesleği olan sabuniye lokumu ustalığını eşi ve diğer aile bireyleriyle birlikte icra ediyor. Yaman ailesi, Aydın’ın yöresel lezzetini gelecek kuşaklara taşımak için uğraş veriyor.
Sabuniye lokumu ustası Gökhan Yaman, rahmetli babası Dilaver Yaman’ın başlattığı geleneği sürdürdüklerini söyledi.
Henüz 10 yaşındayken lokum imalathanesinde çalışmaya başladığını dile getiren Yaman, “Sabuniyecilik bizim baba mesleğimiz. Kendisi rahmetli oldu ancak vefatından önce mesleğin bütün inceliklerini bize öğretti” dedi.
Sabuniye lokumunun tarihçesinin eskiye dayandığını anlatan Yaman, “Sabuniye, sert bir lokumdur. Kaymak yağıyla pişiriyoruz. Ayrıca içinde, çifte kavrulmuş fıstık bulunuyor. Harika bir lezzeti var. Özellikle kaymak yağı, katkısız olacak. Onu da özellikle seçiyoruz. Sıradan yağ kullanmıyoruz” ifadelerini kullandı.
KAYMAK YAĞI KULLANILIYOR
Zaman geçtikçe sabuniye geleneğinin de unutulmaya yüz tuttuğunu kaydeden Yaman, sabuniye lokumunun yeni kuşaklar tarafından pek bilinmediğini fakat 65-70 yaş aralığında olan kesimin bu lokuma rağbet gösterdiğini dile getirdi.
Yaman, sabuniye lokumunun üretim aşamalarıyla ilgili şu bilgileri verdi: “Şeker, su, nişasta bunu ocağa koyup kaynamaya bırakıyoruz. Hemen hemen iki- iki buçuk saat kaynıyor. Kaynamaya bırakıldıktan sonra kaymak yağını atıyoruz. Yağı yedirdikten sonra fıstığı döküyoruz. Fıstık ve kaymak yağının pişmesiyle birlikte kıvamını alıyor. Ondan sonra pasalara döküp soğumaya bırakıyoruz. Daha sonra satışa sunuyoruz.”
“KIVAMINI TUTTURMAK ÇOK ÖNEMLİ”
Çeştepe’de bulunan imalathanede, lokum üretimi yaptıklarını anlatan Yaman, “Eşim çalışıyor, annem yardımcı oluyor, gelinimiz var o da çalışıyor. Dışarıdan elemanımız yok, ailecek çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
Sabuniye üreticiliğinin özel bir ustalık gerektirdiğinin altını çizen Yaman, “En önemli nokta, kıvamını denk getirmek. Kıvamını denk getiremediğiniz zaman ya çok sert olur ya da çok yumuşak olur. Sabuniyeye kaymak yağı ayrı bir tat veriyor. Onu çok iyi seçmek lazım. En önemlisi o. Fıstığı da çok iyi tercih etmek lazım” dedi.
Sabuniye lokumunun bayram öncesinde çok tercih edildiğini ifade eden Yaman, “Aydın’ın tanıtımı için, il dışına giden Aydınlılar hediyelik eşya olarak gönderiyor. Aylık 300- 400 kilogram sabuniye lokumu üretiyoruz. Yılda yaklaşık 5 tonu buluyor. Ramazan ayında da aranan bir lezzet. Müşterilerimiz özellikle istiyor” değerlendirmesinde bulundu.
Sabuniye lokumu dışında diğer lokum çeşitleri ve baklava üretimi de yaptıklarını belirten Yaman, ürünlerin hiçbirinde şeker şurubu kullanmadıklarını bildirdi.
“UĞRAŞ GEREKTİREN BİR MESLEK”
Gökhan Yaman’ın eşi Selin Yaman da lokum imalatında eşiyle birlikte çalıştıklarını belirterek, “Üretim, meşakkatli bir süreç. Babamdan öğrendiklerimizi gerçekleştiriyoruz. Sabah başlarken pek yoğun olmuyor ama öğleden sonra yoğunluk artıyor. Lokum, pişmeye yakın daha fazla yoğunluk oluyor. Baklava ve lokum çeşitleri üretiyoruz. Sabuniyeyi özellikle üretiyoruz” dedi.
Yaman Ailesi’nin gelini Ezgi Oğuz ise, 6 yıldan beri lokum imalathanesinde çalıştığını söyledi. Yoğun bir üretim süreci içinde olduklarını anlatan Oğuz, “Her şeyi Dilaver Amca’dan öğrendim. Şimdi Gökhan Abi ile çalışıyoruz. Daha sonra geleneği devam ettirecek olan Gökhan Abi’nin oğlu var. O artık sürdürecek. Atölye çok sıcak. Uğraş gerektiren bir meslek. İnşallah bu gelenek devam eder” diye konuştu. (KIVANÇ UĞUR)
BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...
Polislik sınavına girebilmek için Elazığ’dan Sivas’a gelen genç
İzmir'in Konak ilçesinde yolun karşısına geçmeye çalışırken
Aydın’ın Efeler ilçesinde jandarma ekipleri tanıtım faaliyetlerine devam
Fatih'te bir dükkanda çalışan yaşı küçük çırak,
İzmir’de, Karşıyaka Zübeyde Hanım Nikah Sarayı’nda din görevlisinin
Mardin’in Kızıltepe ilçesinde bir kız öğrenci, tabancayla okul kapısına
Her yıl düzenlenerek geleneksel hale gelen Uluslararası Urla Enginar Festivali,
Aydın'ın Efeler İlçesinde yapımı süren Şehir Hastanesinin kısa süre
Aydın’da ekiplerin ‘Dur’ ihtarına uymayan ve haklarında çok
Kayseri İl Jandarma Komutanlığı’nda görevli olan ve kanser tedavisi gören
Zonguldak’ın Kozlu ilçesinde sahilde genç kızların uygunsuz fotoğraflarını
Aydın’ın Kuyucak İlçesi’nde polis ekiplerinin ‘Dur’
İzmir'in Çeşme ilçesinde yapılan Alaçatı İki Yaka Festivali,
Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde sokakta yürürken protez bacağı
Sakarya'nın Akyazı ilçesinde Orman İşletme Müdürlüğü'ne
Sakarya'nın Serdivan ilçesinde bir kişiyi, aracına müzik aletleri
Gaziantep’te öğleden sonra başlayan ve kısa sürede şiddetini artıran
Gaziantep’in İslahiye ilçesinde beton tankeri karşı şeride geçerek
Kocaeli'nin Gebze ilçesinde huzurevinde tanışan Fatma Özer (70) ile
Fethiye’de Türk kültür coğrafyasında baharın habercisi olarak
Aydın’ın Köşk ilçesinde doğalgaz konforuna kavuşan 2 mahalleden
Kocaeli'nin İzmit ilçesinde sürü halindeki başıboş sokak köpekleri
Samsun'da boşanma aşamasındaki İngilizce öğretmeni eşini tabancayla öldüren
Aydın Valisi Yakup Canbolat, “İl genelinde son 1 ayda 723 trafik kazası meydana
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Koçarlı Meslek Yüksekokulu
Aydın’ın Efeler ilçesi Zübeyde Hanım İlkokulu ve “Özel
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Türkiye Diyanet Vakfı'nın (TDV) 2024 yılı
Eskişehir’de servis minibüsüne yandan çarpan motosiklette bulunan
İzmir'in Karşıyaka ilçesindeki bir nikah sarayında yaşanan olay gündem
Tekirdağ Çorlu’da ticari taksi ile motosikletin karıştığı kaza sonrası
Balıkesir’in Edremit ilçesinde polis tarafından durumundan şüphelenilen
Aydın'da Nisan ayı içerisinde kent genelinde meydana gelen 754 trafik kazasında
Kocaeli'nin Körfez ilçesinde kızının düğününde fenalaşan
Eskişehir’de sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesiyle
Nazilli Belediyesi Afet ve Acil Durum Ekibi (NAFAD), 1-7 Mayıs Trafik ve İlk Yardım
Bahçelievler'de iddiaya göre makas atarak seyreden motosiklet sürücüsü
Manisa’nın Kula ilçesinde iki otomobilin çarpışması sonucu meydana
Bursa'nın Gemlik ilçesinde çöp kamyonunun altında kalan yaşlı
Sivas'ta bir fırıncı 3 metre 80 santim uzunluğunda, boyundan uzun somun ekmeği