Takip Et
  • 4 Ekim 2018, Perşembe 13:38

Borsada işlem görmeyen pamuğa da referans fiyat verilecek

Ekonomik şartlar ve artan tarım girdileri nedeniyle tüccar ve kumaş fabrikalarının açıkladığı fiyattan dolayı memnun olmayan çiftçinin derdi borsadaki belirsizlikle katlanınca oda, borsa ve birlik başkanları üreticilerle Söke Ziraat Odasında bir araya geldi. Üreticilerin borsadaki fiyat oluşum sıkıntısına cevap veren İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Uçak, "Önümüzdeki haftadan itibaren artık borsada muamele olmasa bile alıcıya ve satıcıya fiyat konusunda fikir verilebilmesi için ismen olarak referans fiyat deklare etmeye başlayacak" dedi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Toplantıya, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Uçak, Söke TARİŞ Pamuk ve Yağlı Tohumlar Kooperatifi Başkanı İsmail Özer, Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, Söke Ticaret Borsası Baş hakkında kanı Ahmet Nejat Sağel ve üreticiler katıldı.

BAKANLIK YÖNTEM DEĞİŞİKLİĞİNE GİDİYOR

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Uçak'a sorunların aktarıldığını anlatan Kocabaş, " Bülent Bey’in yaptığı açıklamada borsadaki fiyat oluşumu konusunda kendisinin de rahatsız olduğu bildirdi. Bu durumun sadece İTB’nin iç işlerinden kaynaklanmadığını bakanlığın da alakalı olduğunu söyledi. Yapılan yöntem değişikliğindeki sıkıntıları bakanlık müfettişlerine söylemelerine rağmen ikna edemediklerini belirtti. Fakat durumun önümüzdeki haftadan itibaren değişeceği bilgisini verdi. Bu yeni yöntemde önümüzdeki haftadan itibaren artık borsada muamele olmasa bile alıcıya ve satıcıya fiyat konusunda fikir verilebilmesi için ismen olarak referans fiyat deklare etmeye başlayacaklarını söyledi. Bülent Bey genel ekonomik sıkıntılardan dolayı geçen yılki gibi tek kalemde büyük alışverişlerin yapılmadığını alımların uzun vadede parça parça yapıldığını bunun da üreticiye fiyat düşüşü olarak yansıdığını belirtti. Bu sıkıntılı ekonomik durum yüzünden de şu anda Türkiye’de önümüzdeki yılla herhangi bir pamuk bağlantısının olmadığını söyledi" dedi.

"EMANET SİSTEME KARŞIYIZ"

Piyasadaki dengeler hakkında da bilgilendirmede bulunduklarını, borsa dışında gerçekleşen satışların en geç 30 gün gibi uzun bir süre sonunda sisteme yansıtıldığını hatırlatan Kocabaş şöyle konuştu; "

35 yıldır ticaret yaptığını belirten Bülent Bey, hepimizin bu sektörde bir paydaş olduğunu, üretici olmazsa sistemin çökeceğini belirtti. Fakat çok mal üretmenin kalitesiz mal üretmek anlamına geldiğini söyledi. Yine Bülent Bey emanet sisteme karşı olduğunu, kendisinin çırçırcı olsa 1 balya bile emanet pamuk vermeyeceğini açıkladı. Devletin emanet sistemini engellemesi gerektiğini bildirdi. Bu gün yollarda görülen sarılıp giden her malın muamele görmeye değil emanete gittiğini, emanet sisteminin arz talep dengesini bozduğunu söyledi. Diğer yandan ithalatçıların da iç piyasadaki dengeyi önemli şekilde etkilediğini belirten Bülent Bey, bu konu içinde devletin yasa çıkararak duruma el atması gerektiğini aktardı. Örneğin her iplik işletmesinde %70 oranında yerli pamuk kullanımının zorunlu tutulabilirse bu sayede fiyat dengesinin korunabileceğini söyledi. Hatta bu konuda sivil toplum kuruluşları ile bakanlığa teklif sunabileceklerini bildirdi. Borsa dışında gerçekleşen satışların en geç 30 gün gibi uzun bir süre sonunda sisteme yansıtıldığını bu durumdan şikâyetçi olduğumuzu belirttik. Bülent Bey bu durumu da borsa yönetimine sunacağını korbey dışı satışların daha kısa bir sürede (1 hafta içinde ve ya ertesi gün olacak şekilde) bildirilmesini sağlayacaklarını söyledi." (AYŞE YILMAZ)

EKONOMİ HABERLERİ

Hemşirelik yapmadı oto yıkamacı oldu

En fazla karpuzun fiyatı arttı

Başkentte ekmek fiyatı değişmedi

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.