Takip Et
  • 20 Mayıs 2025, Salı 19:40

ADÜ Hastanesi'nde “Steril” krizi: Aynı tıbbi alet tekrar tekrar kullanılmış

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi(ADÜ) Hastanesinde yara bakım cihazının uçlarının tek seferlik kullanılması gerekirken sterilize edilerek tekrar tekrar hastalarda kullanılmasına ilişkin dava Aydın 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

2019 yılında meydana gelen olayda ADÜ Hastanesi’nin medikal firmadan ihale ile aldığı yara bakım cihazının titanyum uçlarının aracı medikal firma ile hastanedeki kliniğe teslimatı sağlanıyordu. Hastalarda tek seferlik kullanılarak tıbbi atığa atılması gereken yara bakımında kullanılan titanyum uçların sterilize edilerek hastalarda tekrar kullanıldığı ortaya çıktı. İşlemde sorumlu olduğu tespit edilen M.E. K.U. E.G. hakkında “Edimin ifasına fesat karıştırma” suçundan dava açıldı.

Aydın 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada sanık K.U. ile tanıklar dinlendi. Mahkemede savunmasını yapan aracı medikal firma sorumlusu K.U., “Biz yara bakım ürünleri satıyoruz. Ürünlerin teslimatının hiçbir aşamasında ben bulunmadım. İhaleyi başka bir firma aldı. Biz firma ile hizmet bedeli karşılığında anlaştık. Bu ürünleri hastaneye teslim etmeyi kabul ettik. Firma ürünü ve cihazı bize gönderdi, biz de kliniğe teslim ettik. Ürünlerin hepsi orijinaldi. M.G.’de bu ürünleri hastaneye teslim ediyordu. Kargonun açılması, kaç adet olduğu, orijinal kutusunda gelip gelmediği konularının tamamıyla M.G. ilgilenirdi. Ürün takip sisteminde, ne kadar orijinal uç gönderildiyse o kadar fatura kesilir. Ürünlerin gönderildiğinde de orijinal ambalajı olmadan gönderilip gönderilmediğini bilmiyorum. Uçların sterilize edilip edilmediğini veya nasıl sterilize edildiğini bilmiyorum. Hiç hastaneye gidip görmedim. Normalde bu ürünler tek kullanımlık olduğu için kullanıldıktan sonra doktor tarafından imha edilmesi gerekir. Ama uçlar tekrar kullanılmış olabilir; ben hastanede olmadığım için bilmiyorum. Bu uçları kullanan doktor M.B., bu işlemi yaptıktan sonra uçların imha edilmesi gerekiyorsa etmeliydi. Doktorun, bu uçların tek kullanımlık olduğunu bilmesi gerekir. Ben bu suçu işlemedim. Benimle ilgili bir durum yok ama bir kamu zararı varsa gidermek isterim” dedi.

Aracı medikal firmanın Adnan Menderes Hastanesi şubesinde görevli ve ürünlerin hastaneye teslim edilmesinden sorumlu sanık M.G.’nin soruşturma aşamasındaki ifadesinde “En fazla 15 adet orijinal uç kullanıldığını geri kalan uçların sterilize edilerek kullanıldığını ifade ettiği belirtildi. Bu ifadenin doğru olmadığını ifade eden K.U., “M.G. yalan söylüyor. En başta gelen paketlerde bile 20 adet ucu tek pakette geldiğini biliyorum. M.G. için orijinal malzeme kullanılmasıyla, malzemelerin sterilize edilerek kullanılması arasında hiçbir fark yok. M.G.’nin bu konuda bir menfaati olmaz. Bu M.G.’ye hiçbir şey katmaz. Bize ne kadar uç geldiyse hepsini hastaneye teslim ettik” dedi.

Yara bakım ünitesi bölüm başkanı ve gelen ürünlerin denetlendiği komisyonun üyesi doktor M.B.E. tanık olarak dinlendi. Yara bakımında kullanılan uçların getirilip hastanede kullanılmasına ilişkin firmayla anlaşmayı başhekimliğin yaptığını ifade eden M.B.E., “Ben firmayı kongrelerde ürünlerini tanıttığı için tanırdım. Yara bakım bölümünün başkanı olduğum için ürünleri alma konusunda bizim de fikrimiz alınırdı. Ürünün teknik şartnameye uygun olup olmadığının denetlendiği komisyonun üyesiydim. Yara bakımlarında kullanılan titanyum uçların kabul komisyonundaydım. Titanyum uçlar tek kullanımlıktır. Sterilize edilerek kullanılmaz. Bana gelen evraklarda, “Biz bunu SGK’ya fatura edeceğiz, buna onay ver” denildi. Ama bu hatalı bir yöntemdir. Aslında uç, hastada kullanılmadan önce getirilip, “Bu ürünü hastada kullanacağız” denilerek kabul komisyonundan onay alınmalıdır. Kullanıldıktan sonra da doktor ya da hemşire tarafından tıbbi atığa atılması gerekir. Ancak M.B., bu ürünleri hastalara sterilize ederek kullanmış. Bana getirilen evraklara, uçların hastaya götürülmeden önce bana getirilmediğine dair şerh düşerek onay verdim” dedi.

Tanık olarak dinlenen yara bakım servisi sekteri E.M., “Hâlâ orada çalışıyorum. Cihaz ilk alındığından itibaren, M.B. hoca eşliğinde uygulanıyordu. Hemşireler yapmazdı. “Uçlar sterilize geldi gitti” muhabbetini duyuyordum. Uçların sterilizasyondan yetişmediğini de duyuyordum. Bu uygulamayı sadece M.B. hoca yapardı” dedi.

Yara bakım servisi hemşiresi olarak görev yaptığını belirten diğer tanık G.D. ise, “M.B.E., hoca hastaları gezer, hangi hastaya ne yapılacağına karar verir, M.B. de uygulardı. M.G., uçları sterilizasyona getirip götürdüğünü söylüyordu. Uçların sterilizasyona götürülüp getirilmesi zaman aldığından hastaların tedavisi aksıyordu. Ben uçları hep sterilizasyon paketiyle gördüm, o şekilde gelirdi. Hiç orijinal paketinde görmedim” dedi.

Mahkeme, diğer sanıkların savunmasını almak üzere duruşmayı ileri bir tarihe erteledi. (SELİNAY MUTLU) 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.