
Aydın Efeler’de emekli mühendis Mehmet Sevim’in yaşadığı korkunç asansör kazası, “Bakımı yapılmış, etiketi verilmiş bir sistem neden çöker?” sorusunu gündeme taşıdı. Kazadan kıl payı kurtulan Sevim, denetimlerin ve sorumluların sorgulanmasını istiyor.
SABAH OKULA GİDERKEN ÖLÜMLE BURUN BURUNA
Aydın’ın Efeler ilçesi Mimar Sinan Mahallesi’nde ikamet eden emekli maden mühendisi Mehmet Sevim, 30 Nisan 2024 Salı sabahı, küçük kızını okula göndermek üzere evden çıktığında sıradan bir gün yaşayacağını düşünüyordu. Ancak öyle olmadı. Saat 08.15 civarında yaşanan olay, bir asansör faciasına dönüşüyordu.
Sevim yaşadığı anları, “Kızımla birlikte asansöre bindik. Eşim ve diğer iki çocuğum merdivenden iniyordu. Düğmeye bastım, kabin geldi, bindik. Kapı kapanır kapanmaz motor bölümünden şiddetli bir patlama sesi geldi. O an aşağıya doğru hızla düştük,” sözleriyle anlattı.
Asansör sert bir şekilde tabana doğru indi, ardından ani bir şekilde yukarıya doğru fırladı. Kabin içinde yaşanan sarsıntının ardından Sevim, kapıyı çalıp yardım çağırdı: “Binadakilere ‘İtfaiyeyi çağırın!’ dedim. Hemen geldiler, kapıyı kırarak açtılar. Kabin yan yatmıştı, içerideki lambalar bile düşmüştü.”
“YAKLAŞIK 20 METRE YÜKSEKTE ASILI KALDIK”
Olay yerinde yapılan ilk incelemeye göre asansör, ikinci kat ile üçüncü kat arasında, yaklaşık 20 metre yüksekte durmuştu. Aşağıdaki gösterge ise birinci katı gösteriyordu. Sevim, teknik arızayı da şu sözlerle aktardı:
“Yukarı çıktığımızda motor parçalarının kırıldığını gördük. Dişli parça yerinden çıkmıştı. Patlama sırasında motor bloğunun içindeki dişli kırılmış.”
“PERİYODİK BAKIM VARDI, MAVİ ETİKET VARDI”
Olayın daha da dikkat çekici yanı ise şu oldu: Asansörde herhangi bir ön arıza belirtisi bulunmuyordu. Periyodik bakımın düzenli yapıldığını, belediye tarafından da “mavi etiket” verilerek asansörün kullanılabilirliğinin onaylandığını vurgulayan Mehmet Sevim, şu bilgileri paylaştı:
“Aralık ayından beri bakım Aydın Lift firması tarafından düzenli olarak yapılıyordu. Belediye de kontrollerin ardından ‘kullanılabilir’ anlamına gelen mavi etiketi verdi. Bu şartlar altında böyle ciddi bir kazanın yaşanması kabul edilemez.”
“BU OLAYDA SORUMLULAR KİM?”
Sevim, yaşadığı olayın ardından sorumluların belirlenmesini, olayın üzerinin örtülmemesini talep ediyor:
“Kim sorumluysa tespit edilsin istiyoruz. Bu ciddi bir güvenlik sorunudur. Sanayi Bakanlığı’na da başvurduk. Bilirkişi gelecek, motor parçaları incelenecek ve detaylı bir rapor hazırlanacak. Ancak fabrikanın sorumluluğu kabul edip etmeyeceği henüz belli değil.”
Asansörlerin yaklaşık 10-11 yıl önce, Konya merkezli bir firma tarafından takıldığı bilgisi de paylaşılırken, sitedeki dört blokta da aynı sistemlerin kullanıldığı ifade edildi. Firma, arızalanan asansörün yenilenmesinin yaklaşık 120 bin TL tutacağını belirtmiş.
“DAHA BÜYÜK BİR FACİA YAŞANMADAN…”
Mehmet Sevim, asıl sorulması gereken sorunun altını kalın çizgilerle çiziyor:
“Düzenli bakımı yapılan, belediyeden onaylı etiketi bulunan bir asansör neden düşer? Bu olay daha kötü sonuçlara yol açabilirdi. Can kaybı yaşanmadan önce gerekli önlemler alınmalı. Sorumlular ortaya çıkarılmalı ve benzer olayların tekrar yaşanmaması için denetim mekanizmaları sıkılaştırılmalı.”
DENETİM VARSA, GÜVENLİK NEDEN YOK?
Sevim ailesi, asansörün yeniden yapılması için firma tarafından destek beklerken, kamuoyu da şu sorunun cevabını arıyor: “Bakımı yapılmış, etiketi verilmiş bir asansör neden düşer?” Aydın’daki bu olay, ülke genelinde benzer sistemlerin sorgulanmasına neden olabilir. Gözler şimdi, bilirkişi raporuna ve yetkili kurumların alacağı kararlara çevrilmiş durumda. (SELİME AYDEMİR)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.