Takip Et
  • 1 Mayıs 2025, Perşembe 10:35

Aydınlı eğitimci uyardı: Önce iyi insan yetiştirmeliyiz

Aydın’da özel eğitimin öncü kurumlarından Dörtgen Anadolu Lisesi’nin Müdürü Sefa Soysever, tvDEN ekranlarında gazeteci Emin Aydın’ın sunduğu Baş Başa programında eğitimin bugünü, geleceği ve sınav sistemine dair dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. Soysever, “Her çocuğun bireysel potansiyeli vardır. Bizim görevimiz o potansiyeli keşfetmek, geliştirmek” dedi.

30 YILLIK TECRÜBEYLE EĞİTİM MASADA

Eğitimci kimliğiyle tanınan, aynı zamanda Dörtgen Anadolu Lisesi'nin müdürlüğünü yürüten Sefa Soysever, Baş Başa programında gazeteci Emin Aydın’ın konuğu oldu. Yaklaşık 30 yılı aşkın eğitimcilik deneyimiyle eğitimin yönünü, Aydın’daki özel okulların katkısını ve sınav döneminde öğrenci-veli ilişkilerini değerlendirdi.

Programın başında kısa süre önce vefat eden Aydın Post Genel Yayın Yönetmeni Erman Çetin’i anan Soysever, “Basın camiasının ve Aydın’ın başı sağ olsun. Kıymetli bir meslektaştı, mekanı cennet olsun” ifadelerini kullandı.

“AYDIN ÇOCUĞUYUM, BURAYA BORCUM VAR”

Kendisini “Aydın çocuğu” olarak tanımlayan Soysever, eğitim hayatının Efeler Lisesi’nden başlayarak İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ne uzandığını hatırlattı. Uzun yıllar İstanbul’da öğretmenlik, yöneticilik ve yayıncılık yaptıktan sonra Aydın’a kesin dönüş yaptığını söyleyen Soysever, iki yıldır Dörtgen Anadolu Lisesi’nin müdürlüğünü yürüttüğünü kaydetti.

EĞİTİMDE NEREYE GİDİYORUZ?

Soysever, eğitimin geleceğine ilişkin görüşlerini şöyle özetledi:

“Yapay zeka, nanoteknoloji, dijital yayınlar hızla gelişiyor ama eğitim hala öğretmene, sınıfa ve yüz yüze eğitime dayalıdır. Silikon Vadisi’nde bile çocuklar elektronik destek olmadan, kara tahtayla eğitim alıyor. Yani gelenekselden kopamayız.”

Elektrik kesintilerinin yaşandığı Avrupa ülkelerinden örnekler veren Soysever, teknolojik bağımlılıklara karşı en büyük güvencenin “iyi yetişmiş insan gücü” olduğunu belirtti.

“İYİ İNSAN, BİLGİLİ İNSAN, DONANIMLI İNSAN”

Programda, sadece akademik değil, insani gelişimi de önceleyen bir eğitim modelinin gerekliliğine dikkat çekildi. Soysever, “Eğitimin birinci hedefi iyi insan yetiştirmek olmalı. Ardından bilgili, donanımlı ve tüm bu donanımı kullanabilen bireyler kazandırmalıyız” dedi.

AYDIN’DA EĞİTİM GERİLİYOR MU?

Soysever, geçmişte Aydın’ın eğitim sıralamasında üst sıralarda yer aldığını hatırlatarak, bugün bazı küçük şehirlerin bile Aydın’ın önüne geçtiğini belirtti. Göç ve okullaşma sorunlarının etkisine değinen Soysever, bu düşüşün önüne geçmek için özel okullara da önemli görevler düştüğünü söyledi.

DÖRTGEN NE YAPIYOR?

Kendi kurumları adına konuşan Soysever, “Öğrenciyi nereden aldığınız değil, nereye getirdiğiniz önemlidir. Zor olan, vasat bir öğrenciyi üst seviyeye taşımaktır. Bizim farkımız burada başlıyor” dedi.

Kurumun en büyük avantajlarının, sınıf mevcutlarının azlığı, öğretmen seçiminde liyakat ve öğrenciye birebir dokunma imkanı olduğunu belirtti.

“HER ÖĞRENCİ BİR DÜNYA”

Soysever, öğrencilerin her birinin ayrı bir birey olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Sabah kapıdan giren öğrencinin yüzüne baktığımızda %90 ne yaşadığını biliriz. Ona moral verip yeniden derse odaklamaya çalışırız. Günümüz gençliği çok kırılgan, hızla motive oluyor ama bir o kadar da hızla düşüş yaşıyor.”

DİKKAT EKSİKLİĞİYLE MÜCADELE

Programda günümüzün yaygın sorunlarından biri olan dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) da konuşuldu. Soysever, öğrencilerin sosyal medya ve dijital cihazlardan uzak tutulması için velilerle birlikte çalıştıklarını söyledi. “Çocuklar ikna olduklarında çalışıyor. Velilerle kurduğumuz yakın temas sayesinde başarımız artıyor” dedi.

AYDIN’DA ÖZEL OKULLARIN ROLÜ

Soysever’e göre Aydın’daki özel okullar, öğrenciyi en iyi hale getirme iddiası taşımamalı. Asıl başarı, ortalama ya da ortalamanın altındaki öğrenciyi yukarı taşıyabilmektir. “LGS’de %40 altı başarı gösteren bir öğrenciyi iyi bir noktaya taşıyabiliyorsak asıl emek budur” dedi.

SOSYAL, SANATSAL VE AKADEMİK GELİŞİM

Öğrencilerin sadece akademik değil sosyal ve sanatsal yönlerinin de geliştirildiğini vurgulayan Soysever, tiyatrodan yüzmeye, futboldan piyanoya kadar birçok alanda başarı hikayeleri paylaştı. Dörtgen’in akademik başarı oranının %90’ın üzerinde olduğunu söyleyen Soysever, her yıl tıp, mühendislik ve diş hekimliği gibi bölümlere çok sayıda öğrenci gönderdiklerini de kaydetti.

ÜNİVERSİTE GEZİLERİ VE YURT DIŞI SEÇENEKLERİ

Dörtgen’in İzmir ve İstanbul’daki üniversitelere tanıtım gezileri düzenlediğini belirten Soysever, yurt dışında eğitim almak isteyen öğrencilere de rehberlik ettiklerini söyledi. “Elbette önceliğimiz Türkiye ama yurt dışında okumak isteyen öğrencilerimize de destek veriyoruz” dedi.

SINAV ÖNCESİ AİLELERE UYARI

Sınavların yaklaşmasıyla birlikte öğrencilere ve velilere önemli görevler düştüğünü hatırlatan Soysever, “50 günlük süreçte bırakmak kaybettirir. Bu süreci iyi değerlendiren öğrenciler hayal bile edemeyecekleri yerlere ulaşabilir” ifadelerini kullandı.

“Veliler çocuklarını kıyaslamasın. Ayşe gibi olamadın, Ahmet kadar yapamadın demek çocuğu geri götürür. En büyük destekleri moral ve huzur olmalı. Eşler arası çatışmalar bile öğrenciyi olumsuz etkiliyor.”

TERCİH DESTEĞİYLE FARK YARATIYOR

Sınav sonrası tercih döneminde hem kendi öğrencilerine hem dışarıdan gelen öğrencilere rehberlik ettiklerini ifade eden Soysever, “İzmir yerine Burdur’a gitmek bile öğrencinin vizyonunu etkileyebilir. Üniversite sadece akademik değil sosyal gelişim alanı da sunar. Gittiğiniz şehir önemlidir” dedi.

“EVLAT OLDUKTAN SONRA MİRASIN ÖNEMİ YOK”

Soysever, eğitime yapılan yatırımın en değerli yatırım olduğunu vurgularken sözlerini bir atasözüyle tamamladı:

“Evlat evlat olmadıktan sonra ne yapsın mirası? Evlat olduktan sonra ne yapsın mirası? Önemli olan, nasıl bir birey yetiştirdiğiniz.” (SELİME AYDEMİR)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.