
Aydın’ın incir üretiminde önde gelen ilçelerinden Söke’de taze incir tezgâhlardaki yerini aldı. Sezonun ilk mahsulleri, kilosu 200 TL’den satışa sunuldu.
Türkiye'nin "incir ambarı" olarak bilinen Aydın’da doğu ilçelerde başlayan taze incir hasadı, artık Söke, Koçarlı ve çevresindeki bahçelere de yayıldı. Söke’nin Köprübaşı mevkisinde Bağcılar Mahallesi üreticilerinden Leyla Aldı, bahçesinden topladığı günlük taze incirleri 200 TL’den satışa çıkardı.
Vatandaşlar sezonun ilk turfanda incirleriyle buluşmanın heyecanını yaşarken, üreticiler ise artan girdi maliyetlerinden ve aşırı sıcaklardan dertli.
Söke TARİŞ İncir Kooperatifi Başkanı Yusuf Ene, fiyat artışının temel nedeninin üretim maliyetlerindeki yükseliş olduğunu belirtti. Bazı bölgelerde sıcaklık nedeniyle incirlerde kurumaların görüldüğünü aktaran Ene, “Taze incir sezonu yavaş yavaş başlıyor. Ancak üreticimizin asıl beklentisi kuru incirden. TARİŞ olarak kuru incir alım politikamızın bu ay ortasında netleşmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Taze incir sezonunun başlamasıyla birlikte üreticiler yüksek verim ve fiyat beklentisini korurken, gözler şimdi kuru incir fiyatlarının açıklanmasına çevrildi. (NECATİ MALDAR)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.