
Karacasu’nun Çamköy Mahallesi'nde babadan oğula geçen Portakal Kıraathanesi'nde odun ateşinde demlenen is kokulu tavşan kanı çayın ve Türk kahvesinin keyfine doyum olmuyor. Çamköy Mahallesi'nde yaşayan ve 10 yaşındayken babası Himmet Ali Portakal’ın kıraathanesinde işe başlayan 53 yaşındaki Birkan Portakal, 43 senedir baba ocağında çay demleyip, kahve pişirerek, müşterilerine hizmette sınır tanımıyor. Onu diğer kıraathanelerden, çay ve kahveyi odun ateşinde pişirmesi ayırıyor.
Bircan Portakal, daha ilkokulu bitirmeden babasının kahvehanesinde işe başladığını, aynı kahvehanede hiç ara vermeden mesleğine devam ettiğini söyledi. Çay yapmayı babasından öğrendiğini belirten Portakal, mahalleye yakın çevrede odun ateşinde çay, kahve pişiren tek kahvehaneye sahip olduğunu, bir kez çayını veya kahvesini içen müşterinin, bir daha çayını içmeden geçmediğini söyledi. Türk milletinin en önemli içeceklerinin başında çay ve kahve geldiğini ifade eden Portakal, “Çay deyip geçmeyin. İyi demlenmiş tavşan kanındaki odun ateşinde pişen is kokulu çay, insanın her türlü yorgunluğunu alır. İçini ısıtır. Sadece içini ısıtmakla kalmaz, sohbeti de güzel olur. Hele bir fincanda kahve içilirse, hatırı sayılır. Yolu mahallemizden geçen herkesi odun ateşinde pişen çayımız ve kahvemizden içmeyi davet ediyoruz. Uğramadan geçmesinler” diyerek, çay tiryakilerini Portakal Kıraathanesi'ne beklediğini söyledi.
Kıraathanede taş ekmek fırını da bulunan Portakal, sipariş oluğunda yine odun ateşinde kıymalı, yumurtalı peynirli, tahinli pide de yapıyor. (GÜLAY ÖZTEKİN)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.