
Son yıllarda özellikle ormanlık alanlarda sürü halinde gezen ve tarlalara, bahçelere, bağlara zarar veren yaban domuzları çiftçilerin korkulu rüyası haline geldi. Her geçen gün sayıları hızla artan domuzlar, hububat tarlaları ve sebzeleri talan ederken, domuz istilasından perişan olan üretici ise çeşitli çarelere baş vuruyor. Karacasu’da başta elma olmak üzere meyve ve sebze bahçesi bulunan üretici Atanur Sancak, domuz istilasına karşı kendi geliştirdiği ilginç bir yöntem buldu. Sancak, avlanmak yerine ilme dikeni, lastik ve hayvan kuyruk yağı sayesinde domuz istilasından kurtuldu.
Sebze ve meyve bahçeleri ile hububat tarlalarının her yıl domuz tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu söyleyen Atanur Sancak, Karacasu’nun Alemler Mahallesindeki Mercimek mevkinde bulunan 5 dönüm meyve ve sebze bahçesinde domuzlara karşı ilme dikeni ile önlem aldı. Çiftçiyi perişan eden domuzun geldiği yolları ilme dikeni ile kapatan Sancak, domuza karşı en zararsız çözüm yolunu meraklılarına önerdi.
DOMUZUN BAŞ DÜŞMANI İLME DİKENİ
Küçükbaş hayvanları için kesip yem olarak yedirdiği ilme dikenini meyve bahçesinin komşu arazilerle olan sınırına yerleştirerek domuzun gelmesini önlediğini söyleyen Atanur Sancak, “İlme dikeni insanda da hayvanda da irin yaparak iltihaplanmaya yol açar. Domuzu bu irin öldürür. Bunu bilen domuz ilme dikeni olduğu yere gelmiyor. Domuzlar çok akıllı mahluklar. Bahçedeki fındık, kestane ve inciri yemek için geliyor. Fındığın içi boş mu değil mi onu biliyor. İçi boş olanı dokunmuyor, dolu olanı yiyor. İlme dikeni ayağında irin yaptığı için ondan kurutulamıyor” dedi.
ÇİFTÇİLERE DE TAVSİYE ETTİ
Bahçenin her bir yanına araba lastiği, iç yağı ve ilme dikeni yerleştirmesi sayesinde domuz istilasından kurtulduğunu belirten Sancak, “Çiftçi domuz istilasına karşı ne yapacağı konusunda çaresiz. Belli dönemlerde sürek avı yapıyorlar ancak buda çözüm olmuyor. Avlanma yasağı da var. Ben zaten silaha da avlanmaya da karşıyım. Bence en güzel çözüm bu yöntem. Çiftçilere önerim deneyip görsünler. Aksi halde hububat tarlaları sebze ve meyve bahçelerini domuzdan korumak çok zor” diye konuştu. Araç lastiği ve hayvan kuyruk yağına da domuzun gelmediğini kaydeden Sancak, ancak bunların çok kalıcı çözüm olmadığını belirterek, "Hayvan kuyruk yağının kokusuna da gelmiyor. Fakat yağmur yağdı mı kokusu gidiyor. O yüzden en kalıcı çözüm ilme dikeni" diye konuştu.
Çevreci ve hayvan dostu olduğunu sözlerine ekleyen Sancak, ilme dikenini önce hayvanlarını yedirip kuru dikeni de bahçesinin kenarlarına koyarak hem hayvanını besleyip hem de domuzdan korunduğunun altını çizdi. (GÜLAY ÖZTEKİN)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.