
Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü ile Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü’nün Özege Fidancılık ile birlikte yaptığı çalışmalar sonucu, Türkiye’de bir ilk olarak oluşturulan 3 No’lu Damızlık Parseli Bozdoğan’da kuruldu.
Mavi sertifikalı zeytin üretiminde, üreticilerin ihtiyacına cevap verecek olan 27 dönümlük 3 No’lu Damızlık Parseli’ndeki zeytin fidanları sayesinde artık daha kaliteli ürün yetiştirilecek olan ağaçlar toprakla buluşacak.
“ÜLKEMİZ ADINA HAYIRLI OLSUN”
Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü ve Yalova Atatürk Bahçe Merkez Araştırma Enstitü müdürlüklerinden hastalıklardan ari üretilerek temin edilen mavi sertifikalı zeytin fidanı üretimiyle ilgili bilgilendirmede bulunan Bozdoğan Ziraat Odası Başkanı ve Özege Fidancılık Şirket Ortağı Mustafa Galip Özel, “Son 5 yıldır Yalova Araştırma Enstitüsü ve Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü ile beraber yaptıkları ortak çalışmalar sonucunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı olarak 3 No’lu Damızlık Parseli oluşturduk. Bunun anlamı mavi sertifikalı zeytin fidanı üretimi ve kaliteli fidan demektir. Bahçenin içinde değişik bir çeşidin olma imkanı yok. Bahçedeki kalibrasyon oranları, doğru çeşidin doğru şekilde dikilmesi anlamında bir çalışmayı hayata geçirmiş olduk. Bu çalışmamız tüm çiftçilerimiz, zeytin üreticilerimiz adına ülkemiz için hayırlı olsun” dedi.
“30 BİN ADET ZEYTİN FİDANI ÜRETTİK”
Özege Fidancılık olarak Dünya’nın çeşitli ülkelerine fidan gönderdiklerini, artık Türkiye’de dikilen zeytinlerin de kaliteli olması gerektiğine dikkati çeken Özel, “Artık Dünya’da üründe kalite deseni çok önemli. Zeytin ağacı kısa dönemli bir ağaç değildir. Uzun ömürlü bir ağaçtan bahsediyoruz. Diktikten sonra kökleme şansınız olmuyor. Bence kaliteli zeytin fidanı dikmek her çiftçi için görev olmalı. Çünkü gelecek nesile bunu aktaracağız. Bu ağaçları arkadan gelen nesile aktaracağımız için kaliteli zeytin fidanı dikmek çok önemli. Firmamızda dört tane ziraat mühendisimiz var. Hayata geçirdiğimiz 3 No’lu Damızlık Parseli, firmamızda çalışan müdür arkadaşlarımızın da ortak çabasıyla ortaya çıkan bir çalışmadır. 112 dönümlük üretim alanına sahip Özege Fidancılık’a ait bahçede, 27 dönümünü 3 No’lu Damızlık Parseli için ayırdık. Halihazırda mavi sertifikalı olarak 30 bin adet zeytin fidanı ürettik. Önümüzdeki yılda 150-200 bin adet zeytin fidanı üretmeyi daha planlıyoruz. Çiftçilerimiz mavi sertifikalı zeytin fidanı diktiğinde devletimiz dekar başı desteklemede daha yüksek katkı sağlıyor. Bugün çiftçiye dekarda 100 lira destek verilirken mavi sertifikalı zeytin fidanı dikildiğinde 280 lira gibi bir destek verilecek” diye konuştu.
“ÖNCELİKLE ÜLKEMİZE AĞIRLIK VERECEĞİZ”
Mavi sertifakalı zeytin fidanı üretimindeki amacın kaliteyi artırmak olduğunu vurgulayan Özel, “Çiftçilerimiz mavi sertifikalı zeytin fidanını yani kaliteli fidanı toprakla buluşturabildiğinde zeytin de yağ oranı ve kalibrasyon değeri bakımından daha kaliteli çıkacaktır. Bugün zeytin artık kalibrasyonla alınıp satılan bir üründür. Yağ oranı da tamamen fabrikadan çıktığında 5 kilogram ya da 3 kilogram yağ alsanız da aynı araziyi işlemeye gidiyorsunuz. Gemlik-27, Gemlik-21, Manzalina, Domat, Eşek Zeytini, Arbequina gibi firmamızda 22 tür zeytin çeşidimiz var. Bunların hepsi kalite standartlarını geçmiş, kaliteli fidanlardır. Bugün İran, Gürcistan ve Pakistan’dan halihazırda mavi sertifikalı zeytin fidanıyla ilgili de talepler var ancak biz öncelikli olarak kendi ülkemiz coğrafyasına mavi sertifikalı üretim için ağırlık vereceğiz. Ondan sonra dünya ülkelerine açılacağız. Bu yapılmış olan güzel bir çalışmanın diğer adı Nükleer Stok Merkezi olarak geçiyor. Bornova ve Yalova Zeytin Araştırma Enstitüsü’ne ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
“PARSELLERİMİZİ BÜYÜTMEYE DEVAM EDECEĞİZ”
İlerleyen süreçte de ‘3 No’lu Damızlık Parsel’ çalışmalarının devam edeceğini söyleyen Özel, “Bu fidanlar, Yalova Zeytin Araştırma Enstitüsü’nde yetiştiriliyor. Biz bu fidanları oradan temin ediyoruz. Şu anda orada da çok fazla yetiştirilmiş değil. Oradan bize faturalandırıldıktan sonra biz bu parseli oluşturabiliyoruz. Orada fidan yetiştikçe parsellerimizi büyütmeye devam edeceğiz. Yıllık 1 milyon fidan üretim kapasitemiz var. Yani bu üretimin tamamını mavi sertifikalı olarak 3 No’lu Damızlık Parsel’den üretmeyi düşünüyoruz” diye konuştu. (MURAT TAN)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.