
Aydın İl Tarım ve Orman Müdürü Ayhan Temiz, Germencik’te düzenlenen incir depocuları eğitim toplantısında konuştu. Temiz, Aydın incirinin dünya ve ülke ekonomisindeki önemine dikkat çekerek, aflatoksin riskine karşı alınması gereken önlemleri anlattı.
Aydın İl Tarım ve Orman Müdürü Ayhan Temiz, 18-22 Ağustos tarihleri arasında düzenlenen incir depocuları eğitim toplantılarının ilkine Germencik’te katıldı. Konuşmasında, Aydın incirinin hem ülke ekonomisi hem de dünya pazarı için taşıdığı öneme dikkat çeken Temiz, ürünün kalitesinin korunmasının tüm sektör için hayati olduğunu vurguladı.
Temiz, 7 milyonu aşkın ağaç varlığı ve 210 bin tonluk yaş incir üretimi ile Türkiye üretiminin yüzde 56’sını Aydın’ın karşıladığını hatırlatarak şunları söyledi: “Aydın İnciri, coğrafi işaret ve ardından AB tescili alan ilk ürünümüzdür.Bu kıymetli ürünün imajını korumak için tarladan sofraya olan yolculuğunu titizlikle yönetmek zorundayız” dedi.
DEPOLARDA SIKI DENETİM
Aydın genelinde 145 işletme ve 167 depo, Germencik’te ise 33 işletme ve 47 deponun bulunduğunu belirten İl Müdürü Temiz, bu tesislerin düzenli olarak denetlendiğini açıkladı. 2024 yılı içerisinde şu ana kadar 217 denetim gerçekleştirildiğini aktardı.
AFLATOKSİN VE OKRATOKSİN RİSKİNE DİKKAT
Konuşmasında özellikle aflatoksin ve okratoksin riskine dikkat çeken Temiz, bu maddelerin hem iç piyasada hem de ihracat pazarında ürünün değerini düşürdüğünü söyledi. “Bu riskler sadece üreticiyi değil, ülkemizin ticari itibarını da etkiliyor” diyen Temiz, Bakanlık tarafından yürütülen Aflatoksin Önleme Eylem Planı kapsamında alınacak önlemlerin toplantılarda üretici ve depocularla paylaşıldığını aktardı. (İREM DELİCE)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.