
Gazeteci Emin Aydın’ın hazırlayıp sunduğu tvDEN ekranlarının vazgeçilmez programı Baş Başa’nın konuğu, Adnan Menderes Üniversitesi Germencik Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç.Dr. Erdinç Vural oldu.
Aydın’ın Germencik ilçesinde doğup büyüyen başarılı akademisyen Doç.Dr. Erdinç Vural, dedesi Osman Vural’ın Kuvâ-yi Milliye şehidi olduğunu söyledi. Vural, ilk ve orta öğrenimini Aydın’da tamamladığını, daha sonra da lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimini Karabük Üniversitesi’nde tamamladığını kaydetti. Daha sonra Bitlis Eren üniversitesinde akademik kariyerine başladığını söyleyen Vural, burada üniversitenin işleyişini ve yapısal gelişimini öğrendiğini kaydetti.
Daha sonra Prof.Dr. Mustafa Sürmen ile Aydın’da tanıştığını dile getiren Doç.Dr. Erdinç Vural, Germencik Meslek Yüksek Okulu’ndaki görevine nasıl başladığını anlattı. Türkiye’de ilk defa İnsansız Hava Araçları Operatörlüğü lisansı dosyasının başvurusunu kendilerinin yaptığına dikkat çeken Vural, “Fakat YÖK bu bölümün başka üniversitelerde açılamasını uygun gördü” dedi.
Ulusal ve uluslararası alanda toplam 32 yayın, 23 bildiri, 8 proje ve kitapları olduğunu söyleyen Vural, bilimsel yönüne çok güvendiğinin altını çizdi.
OKSİJENSİZ ORTAMDA YANABİLEN YAKIT GELİŞTİRİLDİ
Gazeteci Emin Aydın’ın TOGG marka araç ve ülkedeki otomotiv sektörünün gelişimi hakkındaki sorusu üzerine konuşan Doç.Dr. Erdinç Vural şunları söyledi:
“TOGG bizim bir başarımızdır, olması gereken bilimin uygulamaya geçmesidir. Sahaya inip sahada çalışmak ve insanlara dokunmak çok önemli bir şey. Biz bilimsel bir çalışma yapıyoruz ama bu size nasıl dokunuyor. TEKNOFEST’e katıldığımda, orada kendi yaptığımız uçakları ve insansız hava araçlarını gördüğümde çok duygulandım. İnsansız hava araçlarının yakıtları ile ilgili bilimsel çalışmalarımız devam ediyor. Kısaca şunu söyleyebilirim; İHA ve SİHA konusunda hiç kimsenin kat edemeyeceği yolu Türkiye kat etti. Büyük bir başarıdır bu. Biz de bilim insanları olarak bu başarının ucundan dokunarak destek vermek istiyoruz. Bu alanda da çalışmalarımız var. Yakıtları konusunda gelişmelerimiz var. Atmosferik basınç altında yani oksijensiz ortamda da alışabilecek yakıtlar ile ilgili çalışmalarımız var.”
GERMENCİK’E ÖZEL İNCİR UNU YAPILDI
“Aydın’a ve özellikle Germencik’e özel çalışmalarının da olduğunu söyleyen Vural, “İncir unu ürettik. Germencik’e gelenler ‘Buranın İncir Ekmeği meşhur desin’ dedik. Yani aslen burada bir marka oluşturmak istedik. İncir unu glütensiz bir un. Bu unu ilk defa anneme denettim. İncir unundan kek yaptı ve harika bir lezzeti vardı. Bizim asıl amacımız Glütensiz İncir Ekmeği oluşturmak. Germencik’in marka değerini artırmak hedefimiz var.”
İNCİR YAPRAĞI ÇAYI ŞEKER HASTALIĞINA İYİ GELİYOR
“İncir unundan sonra da incir yaprak çayı için patent başvurusu yaptık. Bunu da Germencik’e kazandırdık. İncir yaprağı çayının birçok faydası var. En önemlisi ise şeker hastalığına çok iyi gelmesi diye düşünüyorum. Bu konuda da tıp doktoru hocalarımızla temas halindeyiz. İncir’den yakıt yaptık. Çevre kirliliğini azaltan bir yönü de var bu yakıtın. İncir yakıtının içine metal alaşımlı yakıt katarak daha iyi sonuç alabileceğimizi düşündük.” (SELİME AYDEMİR)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.