AyFm 100.5
  • 18 Aralık 2016, Pazar 16:09

Kara kovan için seferber oldu

Çineli marangoz İsmail Akdağ hastalıkların artmasıyla birlikte insanlığın doğallığa hasret kaldığı günümüzde organik bal üretimi için seferber oldu. Akdağ, halk arasında kara kovan diye anılan organik kovan üretimine başladı. Kendisinin de kara kovanda bal üretimi yapacağını belirten Akdağ, isteyen tüm arıcıları kara kovan üretebileceğini söyledi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Çine Sanayi Sitesinde marangozculuk yapan Çine’nin Dereli Mahallesinden İsmail Akdağ (50), kış aylarında işlerinin serbestleşmesi sebebiyle bir hayli boş vaktinin olduğunu ve bu boş vakitlerini değerlendirmek için Çine’de hiç olmayan bir işe adım atmak istediğini ve bu nedenle bal üretmek için halk arasında kara kovan diye tabir edilen organik arı kovanı üretimi yapmaya karar verdiğini söyledi. Günümüzde artan hastalıklardan ötürü insanların daha sağlıklı olan doğal yaşama ve organik ürünlere yöneldiğini düşündüğünü ifade eden Akdağ, “Fenni kovanlardan önce arıcılar bal üretiminde kara kovan kullanırlardı. Günümüzde doğal yaşama bir dönüş var, bende Çine’de bal üretimi konusunda organik bir adım atmak ve öncü olmak istedim. Bildiğim kadarıyla kara kovan da bal üreticiliği yapan yok. Var ise de bu üretimin yaygınlaşmasını istiyorum. Her şeyde olduğu gibi balında organiği daha sağlıklı ve daha lezzetli. Kendimde bu kara kovanlarda bal üretimi yapacağım, diğer arıcı arkadaşlarımın benden talebi olur ise onlara da kara kovan yapmak isterim” dedi.

KARA KOVAN ÜRETİMİ İÇİN MAKİNE TASARLADI

Çine’de kara kovanda bal üretiminin yaygınlaşmasını isteyen girişimci marangoz İsmail Akdağ, kara kovan yapmak için de tamamen kendi tasarımı olan bir makine icat ettiğini ve bu makineyi yine sanayi sitesinde bir tornacı sayesinde ürettiğini söyledi. Kara kovanda arının ürettiği balın çıkarılması için kolaylığını da düşünen Akdağ, kovana sandık misali açılır ve kapatılabilir bir şekilde tasarlayarak içerisine arının petek oluşturabileceği yuvarlak kasnaklar yerleştirdi. Akdağ, bu sayede eski kara kovanlarda çatal yardımı ile zar zor alınan balın daha kolay alınabileceğini söyledi.

BAŞKAN UYAR, DİĞER ARICILARA ÇAĞRIDA BULUNDU

Çineli marangozun kara kovanda bal üretimi konusundaki çabalarını takdir ettiğini ifade eden Çine Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Metin Uyar, “Bal hayatımızda önemli bir besin. Balı organik üretmemiz de sağlığımız açısından daha faydalı. Kara kovanda arı bal yapmak için gerekli olan peteğini tamamen kendisi üretiyor. Baştan sona doğal bir üretim. Ben arıcılarımıza seslenerek kara kovanda bal üretiminin yaygınlaşması çağrısında bulunuyorum. Esnafımıza bu yaratıcı fikri ve çabalarından ötürü kutluyorum. İnşallah, ilçemizde bal üretimindeki kalitemizi kara kovanlar ile daha da artıracağız” dedi. (OSMAN YURTTAŞ)

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.