AyFm 100.5
  • 18 Eylül 2018, Salı 15:31

Pirina ithal kömüre rakip oldu

Kur artışları ithal kömürün ton fiyatını 2 bin liraya çıkartınca vatandaş kalorisi, atık miktarının azlığı, ekonomik oluşu ve temiz havaya katkısı ile bilenen çekirdek pirinaya yöneldi. Ton fiyatı 400 lira olan pirina özellikle kül bırakmaması ve koku oluşturmaması sebebiyle tercih ediliyor. Pirina işletmecisi Tuncay Bayrak, milli sermayeye gelir sağlamak ve tasarruf oluşturmak için pirina tüketimi için çağrıda bulundu.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

İncirliova Germencik Karayolu Erbeyli Mevkisinde işletmecilik yapan Tuncay Bayrak, pirina tüketiminin doğallığına dikkat çekerek," TARİŞ Zeytinyağı Birliğinin pirinasını işlemekteyiz.Bizim işlemimiz 2 fazlı yeni sistem ve güneş kurusudur. Çoğu büyük firmalar bu işleme yöntemine yeni geçerken biz 4 yıldır yapıyoruz. Yağlı güneş kurusu prina tedariğinde piyasada yerimizi alıyoruz" dedi.

YÜZDE 300 DAHA AVANTAJLI

Kur artışı ile vatandaşın pirinayı tercih ettiğini ve ithal kömüre oranla yüzde 300 daha avantajlı olduğunu söyleyen Bayrak, "Doların 7 lira civarında seyretmesi ithal kömürün tonu bin 800 lirayı bulduğu şu süreçte vatandaşlara pirinayı öneriyoruz. Pirinanın daha cazip olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. İthal sevdası vatandaşlar ithal kömüre başvurdu. Fiyatlar artınca pirinaya bir dönüş var. Kalori farkı yüzde 30 civarındadır. Fiyat farkına baktığımızda ise pirina yüzde 300 daha hesaplıdır. Bölgemiz çok şiddetli soğuk içermediği için zeytinlerden elde edilen pirina ısınmak için yeterlidir" diye konuştu.

KÜL VE KÜKÜRT ORANI DÜŞÜK, ÇEVRE DOSTU

Kül ve kükürt oranının da ithal kömüre oranla daha az olduğunu hatırlatan Bayrak, pirinayı çevre dostu olarak görmek gerektiğini söyledi. "Biz halkımızı vatandaşlarımızın pirina kullanımı noktasında teşvik etmek istiyoruz. Kül ve kükürt oranı çok düşük. Kendi malımız. Pirina kullanarak hem üreticiyi hem de gelirimizi korumuş oluruz. bin 800 lira kömür yerine 400-500 liraya pirina alınabilir. Ürünlerimiz piyasanın da yüzde 20 altındadır" dedi. (AYŞE YILMAZ)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.