AyFm 100.5
  • 8 Nisan 2013, Pazartesi 17:15

“Sucuk üretiminde dana ve tavuk eti karışımına son”

Yürürlüğe giren Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, bu tebliğ gereği özellikle sucuk üretiminde tüketiciyi yanıltıcı taklit ve tağşiş ürünlerin önüne geçilmesi amacıyla denetleme çalışmalarına başladıklarını söyledi.

(FOTO GALERİ İÇİN FOTOĞRAFA TIKLAYIN)

Alo 174 Gıda Hattı’na tüketicilerden gelen ihbar ve şikayetleri de değerlendirdiklerini ifade eden Köksal, “05.12.2012 tarih ve 28488 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği 05/03/2013 tarihinde yürürlüğe girmiştir.


Bu tebliğ kapsamında, kanatlı etleri ve kırmızı etlerin karışımından çiğ et, kıyma ve hazırlanmış et karışımları ile et ürünleri üretilemeyecektir. Türler, sadece kendi içlerinde tavuk-hindi eti ile ya da dana koyun eti ile karışım yapılabilecektir. Tebliğ kapsamına giren hiçbir hazırlanmış et karışımı ya da et ürününe mekanik olarak ayrılmış etler (MAE) katılamayacaktır.
Tebliğ kapsamında ‘kanatlı kıyma’ olarak sadece ‘hindi kıyma’ üretilebilecek ve hindi kıyma sadece dondurulmuş olarak satılabilecektir. Çiğ halde ‘tavuk kıyma’ üretilemeyecek ve piyasaya arz edilemeyecektir. Ayrıca ‘tavuk kıyma’ çiğ olarak hazırlanmış et karışımlarının (pişmemiş tavuk köfte, pişmemiş kanatlı köfte, pişmemiş tavuk karışık döner gibi) üretiminde kullanılamayacaktır. Çiğ olarak üretilen hazırlanmış kanatlı eti karışımlarında (köfte, döner ve benzeri) kıyma olarak sadece hindi kıyma kullanılabilecek olup, hindi kıymanın kullanıldığı ürünler, sadece dondurulmuş olarak piyasaya arz edilebilecektir. Örneğin kanatlı etinden üretilecek ve çiğ halde piyasaya arz edilecek karışık kanatlı dönerlerinde kıyma olarak sadece ‘hindi kıyma’ kullanılacak ve bu dönerler dondurulmuş olarak piyasaya arz edilebilecektir” dedi.


“Pişmiş olarak piyasaya arz edilecek (ambalajlı) kanatlı köfte ya da karışık kanatlı döner gibi et ürünlerinde tavuk kıyma veya hindi kıyma kullanılabilecektir” diyen Köksal, “Perakende işletmeler faaliyet konuları kapsamında; çiğ kırmızı et ve çiğ kanatlı etleri, kıyma, hazırlanmış et karışımları ve et ürünleri (Fermente sucuk) üretimi ve satışı yapabileceklerdir. Çiğ kırmızı et ve çiğ kanatlı etleri dökme (Hazır ambalajlı olmayan) olarak satılabilecek, ancak gıdanın satışı sırasında Etiketleme Yönetmeliği’nin 8. maddesinin birinci fıkrasında yer alan bilgileri müşterisinin görebileceği yerde bulunduracak veya müşterisine bu bilgileri gıda ile birlikte sunacaktır.


Kıyma ve hazırlanmış et karışımları günlük hazır ambalajlı olarak, et ürünleri (Fermente sucuk) satışı ise hazır ambalajlı olarak yapılacaktır. Yine gıdanın satışı sırasında Etiketleme Yönetmeliği’nin 8. maddesinin birinci fıkrasında yer alan bilgileri müşterisinin görebileceği yerde bulunduracak veya müşterisine bu bilgileri gıda ile birlikte sunacaktır. Talep edilmesi halinde zorunlu etiket bilgileri satın alınan kişiye sunulacaktır.


Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce, bu tebliğ gereği, özellikle sucuk üretiminde tüketiciyi yanıltıcı taklit ve tağşiş ürünlerin önüne geçilmesi amacıyla denetleme çalışmalarına başlanılmış olup, Alo 174 Gıda Hattı’na tüketicilerden gelen ihbar ve şikayetlerin değerlendirilmesine tavizsiz olarak devam edilmektedir” diye konuştu. (UMUT DABBAĞ)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.