
Yenipazar'da yaklaşık 2 ay önce hizmete açılan Orthasia Kemik İşleme Atölyesi vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görüyor. Hayvan kemiklerine hayat veren Nesibe ve Aytekin Sözen çifti çeşitli süs eşyaları imal ederek sanatı ticarete dönüştürüyor. Nesibe Sözen kemiğin ekonomiye kazandırılması gereken bir malzeme olduğunu söylüyor ve atık kemiklerden yılda 600 milyon lira gelir elde edilebileceğini belirtiyor.
Yenipazarlı emekli resim öğretmeni Nesibe Sözen ile eşi emekli tarih öğretmeni Aytekin Sözen, kurdukları Kemik İşleme Atölyesi'ni, 17 Ocak'ta hizmete açarak vatandaşları, kendilerine özgü hediyelik eşyalar ile tanıştırmıştı. Açılışın ardından yerel halktan, turistlerden ve sosyal medya üzerinden olumlu dönüşler aldıklarını belirten çift yaptıkları iş ile ülke ekonomisine katkı sağlıyor.
600 MİLYON LİRALIK KAYIP
Kemiğin ekonomiye kazandırılması gereken bir malzeme olduğunu ifade eden Nesibe Sözen, kasapların attığı kemiklerin ekonomiye kazandırılabileceğini belirterek, "Ekonomiye sağlayacağı katkı, kesin olmamakla birlikte yıllık 600 milyon lira. Bunların ekonomiye kazandırılması konusunda bizim bir nebze olsun katkımız oluyordur diye düşünüyoruz" dedi.
Aynı zamanda Yenipazar Halk Eğitim Merkezinde minyatür kursu öğreticiliği yapan Nesibe Sözen, kursta başarılı olan öğrencilerini atölyede istihdam etmek istiyor.
DESTEK VERİLMESİ GEREKİYOR
Kemikten ürettikleri takılara olan ilginin çok güzel olduğunu söyleyen Nesibe Sözen Kolyelerin her birinin birbirinden ölçü ve minyatür figürler olarak faklı olduğunu, isimlik, koku şişeleri gibi ürünlerin de rağbet görenler arasında olduğunu dile getirdi.
Kemik işleme ve minyatürün ayrı birer değer olduğunu ifade eden Nesibe Sözen, el emeği 2 sanata ilginin artırılması ve desteklenmesi gerektiğini belirtti. Özellikle Yenipazar'a ve Aydın'a ait minyatürler çizmeye çalıştığını dile getiren Nesibe Sözen "Şehrimizi anlatan hediyelik eşyamız yok. Turlarla gezmeye gelen turistlerin bu konuda talepleri oluyor. Aydın'ı, Yenipazar'ı anlatan hediyelikler almak istiyorlar. Bizde bu talepleri karşılamak için çabalıyoruz. Bu konuda destek bekliyoruz. Esnaflarımızdan turistleri, kemik işleme atölyemize yönlendirmelerini istiyoruz" dedi.
"EKMEĞİMİZİ KEMİKTEN ÇIKARIYORUZ"
Emekli Tarih Öğretmeni Aytekin Sözen bir buçuk ay içerisinde bir hayli yol kat ettiklerini söyleyerek yaptıkları iş ile farkındalık oluşturduklarını ifade etti. Kemiği ticaret ürünü haline getirdiklerini buna ek olarak sanat ile birleştirdiklerini söyleyen Aytekin Sözen, "Yaygın bir deyim vardır, insanlar ekmeğini taştan çıkarır diye. Biz de ekmeğimizi kemikten çıkarıyoruz. Özgün bir şey olduğunu fark ettik. Yavaş yavaş siparişte almaya başladık. Bu atölyede gördüğünüz her şeyden bir tane var" diye konuştu.
Kemik ustası Dursun Durna da kemik işçiliğinin Türkiye'de çok yaygın olmadığını söyleyerek yapmış olduğu işin özveri, zaman ve sabır istediğini ifade etti. Türkiye genelinde yapılmayan takıları yaptığını kaydeden Durna, "Kemik son hale gelene dek bir sürü aşamadan geçiyor. Bu aşamaları da Türkiye'de 3 ila 5 kişi biliyordur. Kemiği beyaz hale getirmek 4 ay sürüyor. Beyazlattıktan sonra işlemeye başlıyoruz. Şuanda da elimizde 1 yıl yetecek kadar kemik var" dedi. (SİMGE ATA)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.