
Eğitim –İş Aydın Şube Başkanı Yener Bozkurt, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş(TEOG) sisteminin altyapısı hazırlanmadan uygulamaya konduğunu söyleyerek 2013/2014 eğitim öğretim yılında, Seviye Belirleme Sınav(SBS) sisteminin değiştirildiğini, TEOG adı altında yeni bir şekle dönüştürüldüğünü, eski sistemde tek bir sınav varken TEOG sistemiyle öğrencilerin yılda 12 sınava girdiğini söyledi.
Bozkurt, yaptığı açıklamada, değiştirilen sistem sonucu, eğitimin 12 yıl - zorunlu olduğu ülkemizde, genel liselerin kaldırıldığını, Ortaöğretim Kurumları'nın tamamının, sınavla girilen Anadolu liselerine dönüştürüldüğünü anımsattı.
Buna rağmen adı değişmesine rağmen, nitelik artışı sağlanamadığını anlatan Bozkurt, şunları kaydetti:
"Böylece genel liselerdeki eğitimin yetersizliği 'Anadolu Lisesi' adı altına gizlenmeye çalışılmıştır. Okullar arasındaki nitelik ve nicelik farkı artmıştır. PISA sonuçları, tüm gerçekleri ortaya çıkarmıştır. Tüm bu değişiklikler liselere yerleştirme işlemlerinde de bir takım yenilikler yapılmasına neden olmuştur. Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları'na yerleştirme işlemlerini her yıl değiştirdiği için, veliler, bu çok bilinmeyenli denklemi çözmek için üstün gayret sarf etmek zorunda kalmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı açıklamalara bakıldığında 2016/2017 eğitim öğretim yılında liselere yerleşecek öğrencilerin ailelerinin yeni bir denklemle karşı karşıya kalacakları ortaya çıkmıştır. 1 Eylül 2016 tarihli Millî Eğitim Bakanlığı Özel Program Ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yönetmeliği'nin 7. maddesi gereğince gerekli görülmesi halinde bünyesinde ortaokul bulunan proje okullarına öğrenci alımı,okul yönetimince yapılacak yazılı veya yazılı ve sözlü sınav sonucuna göre yapılacaktır. Daha açık bir söylemle, sadece Anadolu imam hatip liselerinin bünyesinde ortaokul bulunmaktadır. Proje okulu olan Anadolu imam hatip liseleri TEOG sonuçlarına bağlı kalmadan kendi yapacakları sınavlarla öğrenci alabileceklerdir. Bu okullara bağımsız olarak sınav hakkı verilmesi, torpilin önünü açacaktır. Milli Eğitim Bakanlığı bir an önce bu uygulamadan vaz geçmelidir."
SORUNLARA YENİ SORUN EKLENDİ
15 yıldır AK Parti iktidarının eğitim sistemini deneme tahtasına çevirerek, eğitim bilimcilerin eleştirilerini dikkate almadığını bildiren Bozkurt, " Bu nedenle sisteme var olan sorunlarının yanı sıra yenilerini eklemiştir. TEOG sınavı ile; Eğitim özgürlüğü, bireyin geleceğini belirleme hakkı, geleceğe dönük olarak mesleğini seçme hakkı engellenmektedir. Laik ve Akademik Eğitim görme özgürlüğü ortadan kaldırılmaktadır. Boş Kontenjanlı okullara nakille öğrenci kaydı yapılmasının önü açılarak, yandaş kayırma süreci yasallaştırılmakta, eğitimde fırsat eşitliği yok edilmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı temel eğitimden ortaöğretime geçiş sınavlarını kaldırmalı, fırsat ve imkan eşitliğine dayalı sınavsız bir geçiş öngören modele geçmelidir." (SUAT DENİZ)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.