
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıp Fakültesi öğretim üyeleri tarafından hazırlanan iki proje, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı’nın (TÜSEB) 2025-B-01 çağrısı kapsamında desteklenmeye hak kazandı. Toplam 1198 proje arasından seçilen 155 proje arasında yer alan çalışmalar için ADÜ’ye yaklaşık 6 milyon TL bütçe aktarılacak.
Prof. Dr. Bülent Bozdoğan’ın yürütücülüğünde Rekombinant DNA ve Rekombinant Protein Uygulama ve Araştırma Merkezi (REDPROM) bünyesinde yürütülecek projede, yaygın bir hastalık etkeni olan Trichomonas vaginalis kaynaklı enfeksiyonlar için biyolojik mücadeleye yönelik rekombinant ürün geliştirilmesi hedefleniyor. “Sistein Proteaz İnhibitörleri olan Trichostatin 1, 2 ve 3’ün Trichomonas vaginalis Enfeksiyonuna Etkilerinin Araştırılması” başlığını taşıyan çalışmada Prof. Dr. Hatice Ertabaklar, Dr. Asude Oryaşın ve Dr. Zeynep Erdem Aynur da görev alacak.
Desteklenen bir diğer proje ise Prof. Dr. Elif Aydın’ın yürütücülüğünde hayata geçirilecek. “Nöromüsküler Elektrik Stimülasyon Destekli Dik Duruş Korsesi” başlığını taşıyan projede Prof. Dr. Filiz Abacıgil, Fzt. Merve Tekin ve Fzt. Ömer Murat Güneri yer alıyor. Çalışmada, postür bozukluğu yaşayan genç erişkinlerde ortez desteğiyle kasların güçlendirilmesi ve daha sağlıklı bir vücut duruşu kazandırılması amaçlanıyor.
TÜSEB’in desteğini almaya hak kazanan projeler, hem hastalıkların tedavisi hem de yaşam kalitesini artırmaya yönelik yenilikçi çözümler sunmasıyla dikkat çekiyor. (ERDAL AYDIN)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.