
Üniversite sınav sonuçlarının bu yıl erken açıklanmasıyla birlikte tercih süreci de uzun soluklu bir döneme yayıldı. Dörtgen Eğitim Kurumları Rehber Öğretmeni Funda Sefa, tercih döneminin nasıl yönetilmesi gerektiğine dair önemli açıklamalarda bulundu.
"Bu yıl sınav sonuçları biraz daha erken açıklandı. Dolayısıyla tercih süreci için elimizde daha geniş bir zaman dilimi var. Resmi olarak tam kayıtlar henüz başlamadı. 31 Temmuz’dan önce öğrencilerle ön görüşmeler yapıyoruz. Bu süreçte en dikkat edilmesi gereken nokta ise çok iyi bir araştırma yapmak. Üniversitelerin sıralamaları, bölümlerle ilgili detaylı bilgiler henüz güncellenmediği için kılavuzu bekliyoruz ama yine de geçtiğimiz yılların verileriyle kıyaslama yaparak bir ön hazırlık yapılması mümkün" diyen Sefa, adayların üniversite tercih sürecini bilinçli bir şekilde yönetmesi gerektiğini vurguladı.
ARAŞTIRMA YAPAN VE YAPMAYAN ÖĞRENCİLER ARASINDA FARK BÜYÜK
Rehber öğretmen Funda Sefa, öğrencilerin tercih sürecine ne kadar bilinçli yaklaştığına dair de değerlendirmelerde bulundu: "Tercih süreciyle ilgili zaten bir birikim edinmiş, hedef belirlemiş ve araştırmalarını önceden yapmış bir öğrenci ile sadece sınav sonucu bekleyip sıralamaya göre tercih yapacak olan öğrenci arasında çok ciddi bir fark var. Hedefi, bölümü, şehri olmayan öğrenci tamamen puanına göre hareket ediyor. Oysa hedef belirlemiş bir öğrenci süreçte daha bilinçli ilerliyor. Bu noktada mevcut sıralamaların değişkenlik göstereceğini de unutmamak gerekiyor"
YANLIŞ ALGILAR VE TERCİH HATALARI
Bugüne kadar karşılaştığı en yaygın yanlış algının 'garanti meslek' arayışı olduğunu belirten Sefa, "Öğrencilerden sıkça ‘En çok para kazandıran meslek hangisi?’ ya da ‘En garanti meslek hangisi?’ gibi sorular geliyor. Ancak bu çok göreceli bir konu. Bugün önü açık gibi görünen bir bölüm, birkaç yıl sonra popülerliğini kaybedebilir. Tercihlerin sadece istihdam veya maaş beklentisiyle yapılması, öğrencinin ileride mutsuz olmasına yol açabilir" dedi.
YERLEŞEMEYEN ÖĞRENCİLERE ÖNERİ: UMUTSUZLUĞA KAPILMAYIN
Beklediği sıralamayı elde edemeyen ya da tercih sonucunda yerleşemeyen öğrenciler için de tavsiyelerde bulunan Sefa, "Bu dönemde elbette yerleşemeyen ya da beklediği sonucu alamayan öğrenciler de olacak. Bu durumda öğrencilerin umutsuzluğa kapılmadan uzmanlardan destek alarak, doğru iletişimle bir sonraki yıl için plan yapmaları çok önemli. Disiplinli bir şekilde çalışmaya devam ederek hedeflerini yeniden belirlemeleri ve süreci planlı bir şekilde yönetmeleri gerekiyor. Uygun eğitim kurumlarıyla iş birliği yaparak bu süreci verimli bir hazırlık dönemine çevirebilirler" şeklinde konuştu.
Son olarak, tüm öğrencilere bilinçli, araştırmaya dayalı ve hedef odaklı bir tercih süreci dileyen Sefa, tercih döneminde uzman desteğinin önemine de dikkat çekti. (SELİNAY MUTLU)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.