
Aydın Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Semih Özmeriç, zamlardan dolayı yaşadıkları mağduriyeti dile getirip, “Bizde kontak kapatmak gibi bir şey olmaz. Her şeyden önce bu terimi ben kullanmak istemiyorum. Ama mazot alamazsak önce kalite düşer, sonra da araçlarımızı hareket ettiremeyiz” dedi.
Aydın Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği’ne (AYESOB) bağlı Şoförler Odası başkanları, istişare toplantısı gerçekleştirdi. AYESOB hizmet binasında yapılan toplantıya, 19 meslek odası başkanı katıldı.
“BİZ BUNUN OLMASINI İSTEMİYORUZ”
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren AYESOB Başkanı Selahittin Çetindoğan, “Geçtiğimiz günlerde yine mazota her gün zam gelmeye başladı. Bizler de Şoförler Odası başkanlarımız ile toplanıp kendi aramızda bir istişare yapmak istedik. Geçtiğimiz zaman Karpuzlu Genel Kurul Başkanı’na gittim. Oda başkanımız, ‘Artık minibüsler yola çıkmak istemiyor. Eskiden çıkmak için can atarlardı ama şimdi çıkmak istemiyorlar. Artık kontak kapatalım. Bu böyle olmaz başkanım’ dedi. Biz bunun olmasını istemiyoruz. Böyle bir şey aklımızdan geçmiyor. Ama bir orta yol bulunması, harekete geçilmesi lazım. Esnafı dinlediğimizde, şoförü dinlediğimizde söyleyecek bir şey bulamayıp, boyunuzu büküp kalıyorsunuz. O zaman biz ne yapmak zorundayız? Şoförler Odası Başkanları olarak kendi aramızda toplanıp, bir istişare yaparak nerelere müracaat edilmesi gerekiyorsa, nerelere duyurulması gerekiyorsa duyuralım istedik. Sadece şoför esnafı da değil, diğer esnaflara baktığınızda da durum böyle. Onlar da elektrikten, doğalgazdan şikayet ediyor. Biz yaklaşık 1 ay önce de bir toplantı yaptık. Böyle giderse her ay toplantı yapacağız” diye konuştu.
“SÖYLEMEYE UTANIYORUM AMA MOTORİNİN FİYATI 22,99’A KADAR YÜKSELMİŞ DURUMDA”
Başta akaryakıt fiyatları olmak üzere girdi maliyetleri nedeniyle yaşanan mağduriyeti dile getiren Aydın Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Semih Özmeriç, “Özellikle ulaşım sektörünün sorunlarını Esnaf Odaları Birliği olarak masaya yatırıp, Oda Başkanları olarak çözüm önerilerimizi sunmamız, bizlerin de görevi. Az önce Birlik Başkanımızın da söylediği gibi biz hiçbir eylem yapma taraftarı değiliz. Ama artık öyle bir hale geldi ki bizim araçlarımıza akaryakıt alacak gücümüz olmadığı için kapının önünden dahi yürütemeyeceğiz. 2021 yılı Ocak ayından bulunduğumuz zamana geldiğimizde akaryakıt fiyatlarında özellikle yoğun olarak kullandığımız motorinin fiyatı 6,79 kuruştan, söylemeye utanıyorum ama 22,99’a kadar yükselmiş durumda. Bu aradaki fark yüzde 238’i buluyor. Bunun karşısında nasıl bir ticaret ayarlaması yapılabilir? Elbette ki biz taşıdığımız insanları ve halkımızı da düşünmek zorundayız. Bizim araçlarımıza binecek olan insanlar aile bütçelerinden bizim arabamıza binecek paraları varsa binecekler. İnsanların gelirlerinin bu oranda artmadığı aşikar. Özellikle şoför esnafı olarak bizim bir tarifemiz var. Biz fiyat tarifesi ile kurallar dahilinde çalışan esnafız. Şimdi akaryakıt fiyatlarının bu kadar arttığı bir yerde bizim fiyat tarifemizin sabit kalmasına nasıl dayanmamız gerekebilir. Artık ülke çapında bir ayarlama yapılması gerekiyor. Ulaşım, insan hayatında çok önemli bir yeri işgal ediyor. Tarım işçisini biz alıp da tarlaya götürmezsek, öğrenciyi alıp okuluna götürmezsek, işine gidecek memuru işine götürmezsek bu hayat durur. Bunu düşünerek bizim için bazı sürdürülebilir formüller olması lazım” açıklamasını yaptı.
“YÜZDE 15’LİK ZAM ŞİMDİDEN ERİDİ”
Aydın Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) tarafından verilen yüzde 15’lik zammı yeni uygulamaya başladıklarını belirten Başkan Özmeriç, “Yaklaşık 1 ay önce yaptığımız toplantı sonrası talep etmiş olduğumuz yüzde 15’lik fiyat tarifesi zammını bugün uygulamaya başladık. Fakat zamlar karşısında bu fark eridi. Şimdi buna rağmen vatandaşın da çok fazla canını yakmadan ayakta kalabileceğimiz şekilde bir fiyat ayarlaması gerekiyor. Bu kaçınılmaz. Kurul’un bir an önce toplanıp bizim sesimizi duymasını istiyoruz. Bizim de yürüyebilmemiz için artık o can suyunun gelmesi gerekiyor. Bunun yanında ilettiğimiz bir fikir daha var. Artık bununla her seferinde tekrar uğraşılacağına nasıl yurt dışına çıkan mallar için bir döviz sabitlemesi varsa bizim için de, ticari araçlarda akaryakıt fiyatlarının sabitlenmesi gerekli. Tekrar fiyat artışına kadar bizim için, özellikle ticari araçlar ve toplu taşıma için bunun sabitlenmesi gerekiyor. Ülke içinde de bunun için bir yasa çıkması lazım. Biz bunu talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.
“AYDIN’DA BÖYLE BİR ŞEYİN YAPILACAĞINI HİÇ ZANNETMİYORUM”
Akaryakıt zammı sonucu herhangi bir eylemde bulunup bulunmayacakları ile ilgili soruyu da yanıtlayan Başkan Semih Özmeriç, “Eylem ayrı bir şeydir, eylemin getireceği sonuç ayrı bir şeydir. Yapacağımız eylemi düşünüp taşınmadan yapmak mantıklı değildir. Aydın’da böyle bir şeyin yapılacağını hiç zannetmiyorum. Çünkü biz taleplerimizi ileteceğiz. Kontak kapatmak gibi bir şey olmaz. Ama mazot alamazsak kalite düşer. Her şeyden önce kontak kapatmak gibi bir terimi ben kullanmak istemiyorum. Mecburen biz kalkış mesafelerini uzatmak zorunda kalıyoruz. Eskiden arabalar dolmuştu, araçlar dolar öyle kaldırılırdı. Yolda da ayakta alır giderdi. Fakat şimdi kalitemiz belli, araçlarımız modern, klimalı, herkes konforlu oturuyor, emniyet kemerini takıyor. Para kazanmadıktan sonra bu kaliteyi nasıl elde edebileceğiz? Vatandaşımıza daha iyi hizmet etmemiz için elbette karşılığını almamız gerekiyor diye düşünüyorum. İnşallah böyle bir şeye gerek kalmayacak ve vatandaşımıza hizmet etmeye devam edeceğiz” değerlendirmesini bulundu.
Açıklamaların ardından, şoför temsilcileri üst makamlara iletecekleri konuları hakkında basına kapalı olarak istişarelerine devam etti. (ERDAL AYDIN)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.