Dr. Altuğ KARAKÖSE

ZE MAYS: Mısır'ın Tehdit Zinciri

16 Ocak 2016, Cumartesi

     

Mısır bitkisi Milattan Sonra 1250 -1700 yıllarında dünyaya Meksika'dan yayılmıştır. Eğer insanoğlu yediklerine denkse Prof. Necat Yılmaz'ın ifadesiyle Amerikalılar mısırdan oluşmuşlardır. ABD 'de 322 milyon metrik ton üretim vardır. Her ne kadar binlerce yıl önce Peru Lima'da heykeli bile yapılmış olsa da günümüzde üretilen mısırın yüzde 80’i transgenik ürünlerden oluşmaktadır. Yani genetik mühendisliği metotlarıyla kendine ait olmayan genler aktarılmış bir bitkidir.

Güneş enerjisi yerine fosil enerjisini koyarak, milyonlarca hayvanı kapalı hapishanelerde yetiştirerek; onları normalde asla yemeyecekleri yemlerle besleyerek hem doğanın sağlığını, hem de kendi sağlığımızı riske atıyoruz.

Marketlerde ortalama 45 bin ürün vardır. Bunların çoğunda yer alan Xantam gum (E 415 ) mono sodyum glutamat ve laktik asit içeriği de mısırdan oluşmaktadır. Salatalıkların parlak görünmesini sağlayan cila ve tarım ilaçlarını taşımak için kullanılan kartonlarda mısır içerir. Amerikan halkı yürüyen mısır haline getirilmiştir. Elma, buğday, yulaf, erik, üzüm yetiştiren Amerikalı çiftçi kalmamıştır. Ancak bir kişi yılda 700 kg gıda tüketebilir ve wall street canavarları daha çok kazanmak için tüm dünyanın mısır katkılı ürünler tüketmesini isterler.

Tavuk nugget denen şey baştan sona mısırdır. Mısır nişastası, mısır yağı, mısır unu ve daha niceleri. Mısır tavukları, domuzları, piliçleri, kuzuları ve çiftlik balıklarını da besler. 1980'lerden beri kola, gazoz, meyve suyu gibi içecekler mısır şurubu ile tatlandırılırlar.

Batı tarzı beslenmede bir günlük gıda içerisinde mısır enerjiyi soya fasulyesi de proteini sağlar. 1970 yılında yarısı glikoz yarısı Fruktoz dan mısır şurubu elde edilmiştir. Bu tarihten sonra her nedense günümüzün baş belası olan hastalıklar baş göstermiştir. Diyabet, metabolik sendrom, obezite, kalp hastalıkları ve kanser adeta patladı.

Günümüzde yiyecekler adeta Truva atına döndürülmüştür. İnsanlar aslında ne yediklerini bilmemektedirler. Çözüm yerel tatlara ve beslenme alışkanlıklarına sahip çıkmaktan geçer. Tohum takas şenliklerine katılmak ve bu ttür organizasyonları geliştirmek gerekir. New York Times’ın çok satanlar listesinden Michael Pollan 'ın Etobur -Otobur ikilemi kitabını okumanızı öneririm.

Not : Bu yazının teknik detayları için Indigo dergisinden alıntı yapılmıştır.



Yazarın Tüm Yazıları
MASAL BU YA, YA DA YİĞİDE NEYLER ZULÜM
Işığınız bol olmasa mı acaba?
Çiğ insandan uzak, çiğ süte yakın yaşa!
BEYNİNİZİ CANLI TUTUN
AKILLI DEMOKRASİ
AKILLI ŞEHİR
Aydınspor
Ensenizi karartmayın
ŞAHİN BAŞKAN !
Andorra Prensliği
Sezonumuz başlıyor
ŞEMSİ TEBRİZİ'NİN 40 KURALI!
ALSANCAK GÜNLERİM!
İNNOVASYON!
HATIRŞİNAS !
BAŞIMIZ SAĞOLSUN!
IPARD – TKDK Hibeleri
İnanç ve felsefe
Aforizmalar
Margarin
Karadutum çatalkaram
ZE MAYS: Mısır'ın Tehdit Zinciri
Sakın geç kalma erken gel
Eğitimde geleneksel efsane
Tülü festivali
Baba oğluna vermez
Beyaz Kral!
Sağlam kafa için sağlam vücut
Geç kalmayın
Unut gitsin!
Kaybetmek için kaybetmelisin
Çocuktuk ve Ramazan'dı!
Sıkıntıyı yağla sav gitsin
Çölde bir vaha
Ser ver de sırrını verme sakın!
Uyuyakalmayın
Yanarken Dikkat
Hipertansiyon
İslam ve içki
PULYA kuşları!
Cavur cuvarası
Mor cepkenliler!
Ağır ağır!
Yerel Liderler!
AFS/Türk kültür vakfı
Ambulans şoförlerinin mucizesi!
Aydın Futbolunun Mihenk Taşı!
Xena-Zeyna-Savaşçı Prenses
Şeker mi ağu mu?
Urgancılar ayırın tülüleri
Çanakkale geçilmedi şehidim
Divinum est opus sedare dolarem*
Uçan Payanda
Işık yok!
Geçmiş zaman olur ki hayali cihana değer!
Siyasi Pazarlama ve Satış
Kanser hücrelerinin katili bulundu
BAL'lı olmak ayrıcalıktır
Emniyet sübabı
Yorumsuz
Dakleşme benlen haşkeş gibiyem
Tarım fuarları ve aile çiftçiliği
Alışveriş Azizi
Def-i hacet kapağı
Ölmez ağacı
Nadide Ladin
Oturmayın
Çineli olmak
Alt Yapı
Merhaba