Dr. Altuğ KARAKÖSE

Beyaz Kral!

7 Aralık 2015, Pazartesi

     

Günümün en popüler öğünü kahvaltı olduğundan beri sabah sofrasında yediğim her lezzet benim için çok önemli oldu. Örneğin; ekmek ev yapımı olmalı, yumurta köyden alınmalı, domates acı biber ve salatalık tarlada yetişmiş yerel tohumdan üretim. Zeytinyağı elbette erken hasat, soğuk sıkım ve organik. Zeytinler evde tatlandırılıyor en az 3 farklı yöntem fakat bana göre bu müstesna öğünün bir de kralı var.

Peynir bittabii. Hani çökelekten eritmeye, sert inekten, tuluma sınırsız bir dünya. Yeryüzünde seveni pek bol olan bu protein ve hayvansal gıda mucizesinin ilk üretiminin MÖ 5000 yıllarına ait arkeolojik buluntularla ilişkilendirildiğini okuyunca hiç şaşırmadım. Polonya'da bulunan arkeolojik eserler peynirin buralara orta Asya'dan geldiği tahminlerine yol açmış. Roma İmparatorluğu döneminde yaygınlaştığı düşünülen peynir; bence MÖ 9000’lerde ilk koyunlar evcilleştirildiğinde keşfedilmiştir.

O yıllarda saklama koşulları hayvan derisi ya da iç organlarına sarmak olduğundan, mideye sarılanlar burada enzimlerle mayalanıp lor peynirine dönüşmüşler. Bir başka öykü ise sütü tuzlayıp baskı altına alan bir Arap’tan bahseder. Avrupa'da daha az tuz kullanıldığı için farklı faydalı mikroplardan değişik lezzette peynirler üretilmiş.

Ülkemizde Çanakkale Ezine başta, Erzurum ve Kars yöresi çeçil peynirleri, küflü Ardahan keçi peyniri, Kars kaşarı, Trakya kaşarı, Bandırma mihaliç kelle peyniri, ,keçi peynirleri, İzmir Tulumu, Van otlu peyniri,lor peyniri, Dil peyniri, Kıbrıs hellim peyniri, Yozgat külah peyniri, Erzincan Tulumu, Karadeniz'de kolot peyniri, İç Anadolu ve Doğu Anadolu küp peyniri daha aklıma gelmeyen varsa beni bağışlasın ağzım sulandı yazamıyorum.

Dünyada ise İskoçya, Aberdeen Crowne, Adelast İsveç mavi peyniri, İsviçre Appenzeller, yumuşak Amerikan peynirleri, İtalyan Asiago, Portekiz Beja koyun peyniri, Fransız Brie, Camembert, Burroto (bence dünyanın en iyi taze peyniri )Rokfor, Yunanistan kaşkaval, feta peynirleri, İtalyan mozzarella, Parmesan, Ricotto, Gorgonzola bir çırpıda akla gelenlerden.

Tabii sofrada bu kralın olmazsa olmaz dostları var. Kavun, karpuz, üzüm, simit, tahin pekmez, karadut reçeli, ve makarna peynirin yol arkadaşları. Buna son dönemde popüler olan peynirli salataları da eklemek lazım.

Pazarda her bütçeye uygun bulunabilen bu beyaz kralla muhabbetinizin daim olması dileğiyle.



Yazarın Tüm Yazıları
MASAL BU YA, YA DA YİĞİDE NEYLER ZULÜM
Işığınız bol olmasa mı acaba?
Çiğ insandan uzak, çiğ süte yakın yaşa!
BEYNİNİZİ CANLI TUTUN
AKILLI DEMOKRASİ
AKILLI ŞEHİR
Aydınspor
Ensenizi karartmayın
ŞAHİN BAŞKAN !
Andorra Prensliği
Sezonumuz başlıyor
ŞEMSİ TEBRİZİ'NİN 40 KURALI!
ALSANCAK GÜNLERİM!
İNNOVASYON!
HATIRŞİNAS !
BAŞIMIZ SAĞOLSUN!
IPARD – TKDK Hibeleri
İnanç ve felsefe
Aforizmalar
Margarin
Karadutum çatalkaram
ZE MAYS: Mısır'ın Tehdit Zinciri
Sakın geç kalma erken gel
Eğitimde geleneksel efsane
Tülü festivali
Baba oğluna vermez
Beyaz Kral!
Sağlam kafa için sağlam vücut
Geç kalmayın
Unut gitsin!
Kaybetmek için kaybetmelisin
Çocuktuk ve Ramazan'dı!
Sıkıntıyı yağla sav gitsin
Çölde bir vaha
Ser ver de sırrını verme sakın!
Uyuyakalmayın
Yanarken Dikkat
Hipertansiyon
İslam ve içki
PULYA kuşları!
Cavur cuvarası
Mor cepkenliler!
Ağır ağır!
Yerel Liderler!
AFS/Türk kültür vakfı
Ambulans şoförlerinin mucizesi!
Aydın Futbolunun Mihenk Taşı!
Xena-Zeyna-Savaşçı Prenses
Şeker mi ağu mu?
Urgancılar ayırın tülüleri
Çanakkale geçilmedi şehidim
Divinum est opus sedare dolarem*
Uçan Payanda
Işık yok!
Geçmiş zaman olur ki hayali cihana değer!
Siyasi Pazarlama ve Satış
Kanser hücrelerinin katili bulundu
BAL'lı olmak ayrıcalıktır
Emniyet sübabı
Yorumsuz
Dakleşme benlen haşkeş gibiyem
Tarım fuarları ve aile çiftçiliği
Alışveriş Azizi
Def-i hacet kapağı
Ölmez ağacı
Nadide Ladin
Oturmayın
Çineli olmak
Alt Yapı
Merhaba