Takip Et
  • 19 Ekim 2022, Çarşamba 12:53

“Aşılama ile dünyadaki tüm hastalıkların kökünü kurutabiliriz”

tvDEN ekranlarında yayınlanan Hazal Bayık’ın sunduğu Sağlık Vakti programının konuğu Özel Medinova Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, Uzman Doktor Nadir Korkmazer oldu. Çocuk ve bebek sağlığı hakkında bilgi veren Uzman Doktor Nadir Korkmazer, ”Aşılama ile dünyadaki tüm hastalıkları eradike edebiliriz, yani köünü kurutabiliriz” dedi.

Çocuk ve bebek hastalıklarına karşı önlem almak için aşının önemi hakkında bilgi veren Uzman Doktor Nadir Korkmazer, şunları söyledi: “Çocuklarımızın aşılarının hepsini yaptırmalıyız. Aşılarımız çok ciddi koruyucu özelliklere sahip. Bazı aileler yaptırmak istemiyor. Ama çocuklarımızın korunması için aşı yaptırılması şart. Devlet protokolündeki bütün aşıları yaptırmamız gerekiyor. Aşılama ile dünyadaki tüm hastalıkları eradike edebiliriz, yani köünü kurutabiliriz. Türkiye’de Sağlık Bakanlığı tarafında olmayan ama özelde olan aşılarımızda var. Onlarında yaptırılmasını özellikle tavsiye ediyorum. Rota virüs mikrobu ishal yapan bir mikroptur. Bu mikrop ateş yüksekliği, kanlı ishal ve vücutta sıvı kaybı gibi semptomlarla çocuğu hastaneye yatırmamıza sebep olabilir. Bu hastalığa karşı aşıyla bağışıklık kazanması çocuğun vücudunun çok çok önemli oluyor. İlk dozunu 2 aylıkken yaptırmamız gerekiyor. Meningokok aşısı ise özellikle 1 yaş altında çocuklarda görülen çok agresif bir menenjittir. Meningokok mikrobu bir bakteridir. Ciddi ateş yüksekliği, kusma ve nörolojik sorunları semptomlar arasındadır. Aşılar ithal oldukları için fiyatlar çok yüksek. Fiyatlar yüzünden aşılardan vazgeçen aileler var”

“YÜRÜTEÇ, BEKLERDE BASIŞ SORUNLARINA YOL AÇIYOR”

Bebek sağlığı hakkında bilgi veren Korkmazer, “ Bebekler annenin negatif enerjisini hissediyorlar. Anne ve bebek ilk 6 ayda aynı odada yatabilirler. Bebeğin yatağı anneye yakın olsun ama hep ayrı olsun. Sonrasında anneden ayrılması çok zor oluyor. Klima ve yerden ısıtmalı evlerde hava çok kuru olabiliyor. Bebekte kuru hava sebebiyle kusma görülebiliyor. Bunu engellemek adına buhar makinası kullanılması lazım ama bu makine gün içinde 2 saat çalışması gerekir. Bebeklere verilen sular kaynatılmış olması gerekiyor. Yürüteç kullanılmasına karşıyım. Çocuklar sürekli destek alarak yürüyorlar ve desteksiz yürümeyi engelliyor. Çocuklarda basış sorunları oluyor. Kangurunun kaçla eklemlerinin oluşumuna daha fazla etkisi oluyor. İkinci aydan sonra dokuz aya kadar kullanılabilir. Göbek düşünceye kadar banyo yaptırmayın. Islanan göbek bağı iyi kurulanmayınca iltihaplanmaya yol açabiliyor. Özellikle 28 gün içinde bu iltihaplanmayı bebeğimizi hastaneye yatırarak tedavi etmek zorunda kalıyoruz. Bu iltihaplanma çok basit cilt enfeksiyonundan yaygın kan içi enfeksiyonuna kadar büyüyebiliyor. Bebek bezi göbeğin altından bağlanmalı. Göbeğine zeytinyağı sürülmemeli. 23 24 derece ortam sıcaklığında annenin giydiğinin bir kat fazlası şeklinde olmalıdır” diye konuştu.

Genel çocuk sağlığı hakkında önerilerini anlatan Korkmazer, “Tuvalet eğitiminde en ideal yaş 2 yaştır. Gündüz uykusunda çocuğun gündüz uykusunda kuru bezle kalkıyor olması, bir haftalık takip sonucunda geceden sabaha kadar olan süreçte kuru bez sayısı ıslak bez sayısından fazlaysa çocuğun tuvaletini tutabildiğini düşünebiliriz. Çocukta vücudumdan bir şey gidiyor endişesi nedeniyle tuvaletlerini görmemeleri gerekir. Zerdeçal, karabiber ve balın karıştırılması öksürükte yardımcı oluyor. İlk üç ay içerisindeki çocuklarımıza pek bitkisel yaklaşmıyoruz. Çünkü bunun dozunu ayarlayamayabiliriz. Çocuklarının dişlerinin geç ya da erken çıkması bakımdan kaynaklıdır. Diş çıkmasının sebebi tamamen genetik yapıya bağlıdır. Havale çocuktan çocuğa değişir. Ani ateş yükselmelerinde ve düşmelerinde bunu yaşayabiliyoruz. Her yüksek ateşte antibiyotik kullanılmalıdır ve ateş düşürücü değildir. Ateş düşürücüleri de sık sık kullanmamamız gerekiyor. Ailelerimiz çocuklarını büyütmenin keyfine baksınlar” dedi.

“ÖNCELİĞİMİZ ANNE SÜTÜ VE DÜZENLİ UYKU”

Çocuk ve bebek hastalıklarından birisi olan sarılık hakkında bilgi veren Korkmazer sözlerine şunları ekledi: “Sarılığı olan bebeklerde mama takviyesini anne sütünden çok çok sonra öneriyoruz. Anne sütünün yetmediği durumlarda formül sütler haricinde gıdalar verilmesini tavsiye etmiyoruz. Çünkü bebeğin mide ve bağırsak sistemi tam olgunlaşmamış olduğu için ileride ciddi yan etkilere sebep olabiliyor. İlk 24 saatlik süre içerindeki bir bebekte sarılık derecesi 6’nın üzerinde ise fototerapi dediğimiz mavi ışık tedavisine alıyoruz. Kan tahlillerinde sarılık düzeyi bizim istediğimizin çok çok üzerinde gelirse o zaman hastaneye yatırıp mavi ışık tedavisine alıyoruz. Uyku için huzurlu bir ortam sağlamamız gerekiyor. Loş bir ortam olmasına ve ortam ısısının 22-23 derece olması gerekmektedir. Mutlaka ilk 4 ay içerisindeki bebeklerin kusma tehlikelerine karşı yan ve başları yukarıda yatırılması gerektiğini öneriyoruz. Odasını sık sık havalandırabiliriz. Sevdiği bir oyuncağı yatağına koyabiliriz. Sakinleştirici müziklerde kullanılabilir. Bebekler sağa sola dönerken uyanabilirler. Hemen müdahale etmeyin. Bebeğinizi kendi halinde bırakın. Çok gözleyip az müdahale ederek uyku problemini de çözebiliriz diye düşünüyorum” (ORKİDE ÜLKER) 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.