Takip Et
  • 8 Eylül 2020, Salı 15:18

"Diş kontrolü ihmal edilmemeli"

Diş Hekimi Çağlar Atasever, tvDEN'de yayınlanan Emin Aydın'la Baş Baş programının konuğu oldu. Atasever, "Diş vücutta en sert yapıdır. Diş kontrolüne 6 ayda bir gidilmesi gerekiyor" dedi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Kendisini tanıtan Diş Hekimi Çağlar Atasever, "Aydın Nazilli'de doğdum. Lise çağına kadar Nazilli'de yaşadım. Nazilli Anadolu Öğretmen Lisesi'nden mezun olduktan sonra 100. Yıl Üniversitesi'nde 5 yıl Diş Hekimliği Fakültesi'nde eğitim aldım. Mezun olduktan sonra Nazilli'de özel bir poliklinikte çalışmaya başladım. Ardından da eşimle tanıştım. Adnan Menderes Üniversitesi'nde enfeksiyon hastalıklarında asistanlık yapıyor kendisi. Evlendikten sonra Aydın'a gelmeye karar verdim. 2 yıldır da Aydın'da 7 Eylül Ağız ve Diş Sağlığı polikliniğinde mesul müdürlük yapıyorum" dedi.

"DİSİPLİN OLDUKÇA ÖNEMLİDİR"

Neden diş hekimliğini seçtiğini söyleyen Atasever, "Küçüklükten beri hayalimdi. Bazıları tıp doktoru olmak ister ama ben diş hekimliğini tercih ettim. Küçükken çok diş sorunu yaşadım ben. Çok fazla diş hekimine gittim. Ondan dolayı bu korkuyu yenmek için diş hekimi olmaya karar verdim. İnsanlara yardımcı olmak için. Serüvenim böyle başladı. Diş Hekimliği Fakültesi'nde usta-çırak ilişkisi gibidir. Hocalar, öğrencilerine çırak gibi davranırlar eğitilmesi için. Disiplin oldukça önemlidir ve okuması zor bir bölümdür. Zor oldu ama güzel oldu" dedi.

"VÜCUTTA EN SERT YAPI DİŞTİR"

Aydın'da acil olarak gelenlerin yanı sıra estetik kaydıyla da gelenlerin olduğunu söyleyen Atasever, "Dişlerinin güzel görünmesini isteyenler oluyor. Estetik şeklinde gelenlere güzel bir estetik sağlamaya çalışıyoruz. Aydın'da genellikle incir çok fazla tüketildiği için dişlerini kırarak geliyorlar. Bunlara ceviz ve fındığı da ekleyebiliriz. İnsanlarımız sert kuruyemişlerin kabuklarını ısırarak kırdıkları için dişlerini kırarak bizlere çok fazla geliyorlar. Bunlardan kaçınmalıyız. Diş çok önemli. Sindirim sistemi var. Sindirim sisteminin ilk parçası ağız. Ağzımızda bir problem olduğunda sindirim sistemini tamamen etkiliyor. Diş hemen hemen kemik ama daha kuvvetli. Vücuttaki en sert yapı diştir. Bazı kuvvetlere karşı dayanıksız kalabiliyor, çapraz gelen kuvvetlere karşı. Bazı dişler hassas oluyor. Soğuk su içince sızlama yapmasının sebebi mineleri zayıf olabilir. Türkiye'de diş hekimleri kendini çok geliştiriyor. Gelişmiş olmasının yanı sıra maddi boyutu var yurt dışında biraz daha pahalı" dedi.

"SÜT DİŞLERİ ÖNEMLİ"

Toplumda bazı ailelerin diş konusunda bilinçli olduğunu ancak bazı ailelerin de bilinçsiz olduğunu söyleyen Atasever, "Oran olarak bakıldığında bilinçsiz kesim biraz daha fazla. Nasılsa süt dişi diyerek önemsemiyorlar. Çocukların süt dişlerini çok önemsememesine sebep oluyorlar. Süt dişleri daha sonra gelecek daimi dişlere yatak hazırlıyor. Onların daha iyi çıkmasını sağlıyorlar. O yüzden çocuklarımız doğduğundan itibaren parmak fırçalarıyla silmeliler. Çocuklar bilinçlenene kadar anne ve baba ağız sağlığını üstlenmeli. Bu önemli" dedi.

"ÇEŞİTLİ GELİŞMELER VAR"

Atasever, "Diş Hekimliği Fakültesi 8 tane ana bilim dalından oluşuyor. Dişin içerisinde olan çürüğü tedavi etmeden ortadan kaldıran jeller üretilmiş. Ben bunlara pek itibar etmedim ama bu tarz gelişmeler var. Biz bir tedavi uygulamadan ağız içinde çürüklerin kaldırılabileceği aparatlar üretiliyor. Bununla birlikte bir de ağız içindeki veya vücudun her hangi bir yerindeki kök hücre mantığıyla mesela 20'lik dişlerde kök hücre olduğuna inanılır. Onların saklanması ve ileri ki dönemlerde bazı dişlerin geliştirilebileceği öngörülür. Gelecekse bu tavsiyeler olabilir. Şu anda ispatlanmış bir şey yok" dedi.

"KONTROLÜ AKSATMAMALIYIZ"

İnsanın 6 ayda bir diş kontrolüne gitmesi gerektiğini söyleyen Atasever, "Kontrole gitmezseniz diş ya kanal tedavisine gidiyor ya da çekime gidiyor. Daha büyük maliyetler açıyor. Diş kontrolü önemli bir konu. Bir kontrolden ücret alınmayacak veya cüzi bir ücret alınacaksa kanal tedavisinde bu rakam yüksek olacak. Biz her hastamızı 6 ay sonra çağırıyoruz. Gelen hastalarımız da oluyor memnun kalıyoruz. Koruyucu diş hekimliği bizim için çok önemli. İnsanlarımıza bunu anlatarak ve tedavilerine erken gelmelerini söylememiz lazım. Onların da gelmeleri lazım. Diş teli her yaşta takılabiliyor. Ben genellikle estetik diş hekimliği yapıyorum. Bunun yanında implant üzerinde kendimi yoğunlaştırdım. Güzel eğitimler alıyorum. Gülünç tasarımı eğitim aldım. Çoğu diş hekimi pembe estetiği bilmez ama bazı hastalar direk pembe estetik istiyorum diyerek geliyor. Beyaz estetik dişlerin görünmesi, pembe estetik ise diş etlerinin görünmesi. Bunların bir görünme oranı var. Bazı insanlar güldüğünde diğerlerine göre diş etleri daha fazla görünüyor. İnsanların isteğine göre süreç başlıyor. Hazırlıyoruz ve bitmiş şeklini gösteriyoruz. Buna göre de işlem devam ediyor" dedi.

"SİGARA İMPLANTIN DÜŞMANI"

İmplant hakkında konuşan Atasever, "İmplant videosunu internetten izlerseniz korkarsınız. Ama insanların bu şekilde olmadığını bilmesi lazım. İmplant çene içine yerleştirilen vidalar. İmplant yapıyorum kişiye sigara içme diyorum. Bakıyorum balkonda sigara içiyor. Bunu yapmaması lazım. Sigara implantın düşmanı" dedi.

"DİŞ FIRÇALAMAYI AKSATMAYALIM"

Ağız bakımına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Atasever, "Ağız bakımına dikkat eden herkes her şeyi yiyebilir. Sabah uyandığımızda kahvaltıdan sonra diş fırçalaması gerekiyor. Bu çürümeyi engelleyecektir. Gece yatmadan önce diş fırçalanması gerekiyor. Fırçalamadan sonra bir şey yemeyelim. Bunlara dikkat edelim. Gün içinde sigara içiyordur bir kişi, sigara içtikten sonra ağızda bir su çalkalamalı. Ayrıca gece uyurken dişlerimizi sıkarız günün stresinden dolayı. Biz bu kişilere gece plağı yapıyoruz ve dişlerini sıkmalarını engelliyoruz. Dişlerini sıkmayarak bir süre sonra bunu unutuyor. Yine olmazsa ilerleyen dönemlerde botoks tedavisi uygulanıyor. Bazı sakızların içinde ksilitol diye bir madde var. Bu madde çürük oluşmasına engel oluyor. Bu tarz sakızlar yararlı. Misvak özütünün de dişe yararı var" dedi.

"DİŞ AĞRIYORSA HEKİME BAŞVURSUNLAR"

Diş fırçalamanın çeşitleri var diyen Atasever, "Bizde öğretilen diş etinden yani pembeden beyaza doğru fırçalamak. Orta sertlikte bir fırça kullanmak gerekiyor. Bizde alışkanlık sağdan sola fırçalamak. Kanatmak bazı dönemlerde yararlı ama bazı dönemlerde de yararsız. Dikkat etmek gerekiyor. Dişim ağrıyordu rakı bastım, karanfil sürdüm diyenler oluyor. Dönemsel olarak ağrıyı giderebilir bunlar. İçindeki bazı maddelerde diş etinin ölmesine sebep oluyor. Diş hekimine hemen başvursunlar. Gece diş ağrıyorsa tedavi farklıdır, ağrımıyorsa farklıdır" dedi.

"ÇOCUKLAR DİŞ FIRÇASINI OYUNCAK GİBİ GÖRÜYOR"

Çocukların ilk başta diş fırçalamaya özen gösterdiğini ardından bunun devam etmediğini söyleyen Atasever, "Buradaki etken çocuklar yeni şeyler öğrenmeyi seviyorlar. Çocukların diş macunlarının üstünde sevdikleri şeyler oluyor. Bunlar da çocukların hoşuna gidiyor. Bir dönemden sonra sıkılıyorlar. Çocuk bunu oyuncak gibi görüyor. Burada aile devreye girmeli ve oyuncak olmadığını, düzenli olarak diş fırçalaması gerektiğini söylemeli" dedi. (ARİF YILMAZOĞLU)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.