
Sağlığımıza armağan olan, üzümün olgunlaşmamış haline dediğimiz koruğun suyunun faydalarını ve kullanıldığı yerleri araştırdık.
Adeta şifa dağıtan koruk suyu, sıcak yaz günlerinde hem içecek olarak kullanılıyor, hem de Ege yemeklerinden zeytinyağlıların vazgeçilmez aroması oluyor.
Ekşimsi tadıyla metabolizmayı hızlandıran, antioksidan kaynağı olan ve hazmı kolaylaştıran koruk suyu, serin bir içecek aradığınızda imdadınıza yetişen cinsten bir deva. Evde hazırlaması da çok kolay. Tek ihtiyacımız olan koruk, yani olgunlaşmamış üzüm.
İşte sağlık deposu koruk suyunu evde yapmak isteyenler için tarifi;
Evinizin bahçesindeki asmadan topladığınız 3 kilogram kadar koruğu iyice temizleyin ve bir süre sirkeli suda bekletin. Ardından temiz suyla iyice durulayın. Burada iki yöntem kullanabilirsiniz. Birinci ve daha pratik olan yöntem, korukları katı meyve sıkacağından geçirip suyunu elde etmek. Yine de bir süzgüden geçirmenizde fayda var. İkinci yöntem ise biraz geleneksel ve benim tercihim… Korukları havanda dövüp suyunu süzgeçten geçirip, kullanıma hazır hale getirmek. Eğer havanda dövme yöntemini seçtiyseniz ellerinizde eldiven olmasını tavsiye ediyorum. Zira kaşıntı, tahriş gibi yan etkilere maruz kalabilirsiniz.
HAM KORUK SUYU NERELERDE KULLANILIR?
Elde ettiğimiz koruk suyunu salatalarda, yemeklerde, mezelerde kullanabilirsiniz. Turfanda bamyalar çıktı. Koruk suyunun bence en çok yakıştığı yemek bu. Bir de tam kıvamında pişirilmiş börülcenin üzerinde de müthiş duruyor. Onu sos olarak kullanmak daha bi lezzetli hale gelmesini sağlıyor. Sosunu ise şöyle hazırlayabilirsiniz; Dövülmüş sarımsakların içerisine koruk suyu ve zeytinyağını ekleyip, güzelce karıştırın. Et yemeklerinde de kullanıldığını hatırlatarak, ham koruk suyunu buzdolabında 6 ay saklayabileceğiniz bilgisini de aktarmış olalım. Kullanmak istediğinizde iyice çalkalayıp kullanabilirsiniz.
İÇECEK OLARAK KULLANIMI
Koruk suyu isminden de tahmin edilebileceği gibi asit oranı yüksek, ekşi bir tat, yani ekşi bir içecek. Ham halde olan bu suya biraz su ve şeker ilave edildiğinde enfes bir içeceğe dönüşüyor. Sıcak yaz günlerinde, buzdolabından çıkarıp tükettiğinizde ve ağzınızda kalan o damak tadı hararetinizi azaltacaktır. Evdekilere ve misafirlerinize şifa niyetine içirebilirsiniz.
Koruk suyunun insan sağlığına faydaları saymakla bitmiyor. En önemlilerini şöyle sıralamak mümkün:
Sindirimi rahatlatır.
Bağırsakları çalıştırıp tembellikten kurtarır.
Kabızlık sorununa çözüm olur.
Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
Vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Antioksidan özelliği vardır.
İştah açıcı etkisi vardır.
Ciltteki kızarıklıklara iyi gelir.
Kurdeşen ve egzema hastalığında sıklıkla başvurulan doğal bir yöntemdir.
Göz ağrılarını dindirme özelliğine de sahiptir. (GÜLİZAR CERİT)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.