Takip Et

SON DAKİKA

TANRIÇA AFRODİT’E ADANMIŞ KENT: AFRODİSİAS

15 Nisan 2017, Cumartesi 10:41

     


“Seyahat etmek evrim geçirmektir.” 
                                Pierre Bernardo


Sevgili dostlar, “VELİ’NİN GEZİ DEFTERİ” olarak hepinize merhaba. Her hafta bu sayfada yeni bir geziyle  birlikte olacağız.  Bu hafta AFRODİSİAS'tayız.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)
Afrodisias veya Afrodisya, Tanrıça Afrodit’e adanmış birçok eski çağ kentinin ortak adı. Afrodisyas (ya da Afrodisias) adlı kentlerin en ünlüsü, Anadolu'nun güneybatısında, eski Karia bölgesinde, günümüzde Aydın'ın  Karacasu ilçesine bağlı  Geyre Mahallesi'nin bulunduğu yerdeydi. Arkeolojik kazılar başladıktan sonra Geyre taşınmıştır.
Kent 7. yüzyıldan itibaren paganizm çağrışımlı Afrodisias ismini terk ederek Hristiyanlık etkisiyle Stavropolis (Haç kenti) şeklinde adlandırılmıştır. Bizans İmparatorluğu döneminde bölge (antik çağ Karya'sına nazaran daha içeride yer almasına rağmen) Karya olarak anılmaya başlamıştır. 1260 yılından itibaren Türklerin bölgede egemenlik kurması ile Karia ismi Geyre olarak Türkçe'ye yansımıştır. 
Türkiye'nin en ünlü fotoğrafçısı Ara Güler'in tesadüfi biçimde bölgede kaybolması ile bulunmuştur. Ara Güler, köydeki insanların Afrodisias'a ait sütun ve taşları, evlerinin ve iş yerlerinin belli kısımlarında kullanıldığını görmüştür. Geri döndüğünde çektiği resimleri dönemin sanatçı-aydınlarına göstermiş ama kimse ilgilenmemiştir. Daha sonra bir ABD dergisine resimlerle birlikte yazıları göndermiş ve büyük ilgi görmüştür. Renkli resimler olursa 10 sayfa ayıracaklarını söylemeleri üzerine Ara Güler tekrar aynı yere gider. Resimleri çeker, yazısını yazar. Kendisinden daha detaylı yazılar istenince Kenan Erim (Eski başbakanlardan Nihat Erim’in oğludur.) ile görüşür ve yazılar yazılır. Kenan Erim hafriyatlar için gerekli izinleri alıp detaylı çalışmalara başlar. Aphrodisias'ta ilk kazılar 1904-1905 yıllarında Paul Gaudin tarafından yapılmıştır.
Sur duvarlarından itibaren 1 km.lik alan 1. Derece Sit Alanı ilan edilmiştir. Kalıntıların zenginliği nedeniyle kazıların başlangıcında inşa edilen Geyre Müzesi'nin yetersiz kalması nedeniyle yeni bir Afrodisias Müzesi'nin kurulması için çalışılmıştır. 1 Haziran 2008'de Afrodisias antik kentinde müzeye ek olarak Sebasteion-Sevgi Gönül Salonu açılmıştır.
Aphrodisias’tan günümüze kalan yapılar; Aphrodite Tapınağı, Sebasteion Tapınağı, Tiyatro, Meclis Binası, Hadrian Hamamları, Agora ve Sebasteion Tapınağı'nda bulunup müzeye kaldırılan Sebasteion Kabartmaları’dır
İlimizin Karacasu ilçesi  Geyre köyündedir.

Yanıbaşımızdaki bu dünya güzelliği görelim.

 

AFRODİSİAS'DAN BİR MEZAR ŞİİRİ: BİR ANNENİN SAVAŞTA ÖLEN OĞLUNA YAKTIĞI AĞIT
2006 yılında Afrodisias (Geyre) yakınlarında, bir mermer blok üzerine yazılmış olan ve İ.S. 2. yüzyıl sonlarına tarihlenen Grekçe bir mezar şiiri bulundu. Helenis adındaki bir annenin, Philadelphos adındaki oğlu için yazdığı bu şiirin çevirisi şöyledir:

Bu mezarı, Philadelphos, sen ölünce acılarla yaptırdım
Ben, annen Helenis, üzerine bu sözleri yazdırdım
Nasıl öldün,  nerelerde, kimin peşinde; bilmiyorum
Şimdi ben yitip giden oğlumun ruhunu arıyorum
Bu yüzden, oğlum, tek dileğim Hades’e gitmek
Ben talihsiz, seninle orada sonsuza dek dinlenmek. (VELİ YALÇIN)

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...







 
Son Eklenen Haberler