Takip Et
  • 12 Mart 2021, Cuma 09:31

“Ekmeğimizi kazandığımız tek mesleğimiz bu”

Müzisyen ve Zurna Sanatçısı Erman Tosun, “Pandemi dönemi bizi aşırı derecede olumsuz şekilde etkiledi. Sadece ekmeğimizi kazandığımız mesleğimiz bu, başka bir meslek de bilmiyoruz. O yüzden pandemiden dolayı çalışamadık, hiçbir işe giremedik. Biraz mağdur olduk bu zaman dilimi içerisinde” dedi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Zurnacı Erman Tosun, tvDEN ekranlarında hafta içi her gün yayınlanan Gazeteci Emin Aydın’ın hazırlayıp sunduğu Emin Aydın’la Baş Başa’nın konuğu oldu. Tosun, zurna çalmayı kendi kendine öğrendiğini belirtti.

“AYDIN’DA DAVUL VE ZURNA DÜĞÜNLERDE VAZGEÇİLMEZ BİR PARÇA”

Müzisyenlik mesleğini dedelerinden aldığını ifade eden Tosun, “Müzisyenlik bizim dedelerimizden kaldı, zaten dedemde müzisyenmiş. Amcalarım da müzisyen, tabi biz de öyle kulaktan alarak bu işe başladık. Herhangi bir eğitimim yok, sadece duyduğumu çalıyorum işte. Nota bilgimde yok, duyuyorum ve çalıyorum. Yeni bir şeyi biraz dinledikten sonra çalabiliyorum. Seviyorum bu mesleği, sevmesem yapmam zaten. Sevdiğim için de daha iyi çalmaya çalışıyorum. İnsanların zurnaya bağlılığı biraz daha Aydın’ın kültüründen dolayı meydana geliyor. Aydın dediğiniz zaman davul ve zurna düğünlerde vazgeçilmez bir parça. O yüzden bizle özdeşleşmiş bir şey. Halkta seviyor, bizde seviyoruz. Düğünlerde sahneler alıyoruz bazen, özel eğlencelerde ve deve güreşlerinde. Şimdi pandemiden dolayı deve güreşleri de olmuyor. Şimdilik düğün ve özel eğlencelerde çalabiliyoruz” dedi.

“PANDEMİ DÖNEMİ BİZİ OLUMSUZ DERECEDE ETKİLEDİ”

Pandeminin müzisyenleri olumsuz derecede etkilediğini dile getiren Tosun, “Pandemi dönemi bizi aşırı derecede olumsuz şekilde etkiledi. Sadece ekmek kazandığımız mesleğimiz bu, başka bir meslekte bilmiyoruz. O yüzden pandemiden dolayı çalışamadık, hiçbir işe giremedik. Biraz mağdur olduk bu zaman dilimi içerisinde. Devletimiz bu süreçte bir program yaptı, aylık bin lira olmak üzere Ocak ayından Nisan’a kadar, biner lira yardım yaptı. Bizim bir evimiz, ailemiz ve zurnamız var. Biz bu süreçte canlı yayınlarla sevdiğimiz dostlarımıza konser vermeye çalıştık. Canlı yayında zurna çaldık, onları eğlendirmeye çalıştık. Tabi bu yüz yüze olduğu gibi olmadı. Zurnasız yaşayamam çünkü çok seviyorum. Onu çalmasam hasta olurum herhalde. Onsuz duramam yani. Dedelerimden duydum ama kendi kendime öğrendim ben. Babam ya da başkası destek olmadı bana, babam zaten müzisyen değil. Kendi kendime öğrendim. Ben insanlardan biraz saygı istiyorum. Bu kolay bir meslek değil. Bize saygılı davransınlar bizler bunu istiyoruz. Okuyarak herhangi bir meslek dalında çalışabilirsiniz ama bu insanın içinden gelmesi lazım. Sonradan olacak bir şey değil bu” diye konuştu.

“ŞİMDİ GÖRMÜŞ OLDUĞUMUZ DEĞER, ESKİDEN GÖRDÜĞÜMÜZ DEĞERDEN DAHA FARKLI”

Tosun, “Şimdilerde insanlar bize daha iyi bir şekilde yaklaşıyorlar. Şimdiki görmüş olduğumuz değer, eskiden gördüğümüz değerden daha farklı. İnsanlar seviyorlar, bir kardeş gibi oluyoruz. Aile gibi oluyoruz. Şu anda memnunum yani. Eskiden mesela dedelerimiz, çok rezillik çekmişler. Dışlanmışlar yani. ‘Çal davulcu, çal zurnacı’ bu tür şeyler söylenmiş. Eskiden hasırlarda oturuyorlarmış, eskiden araçta yokmuş, yürüyerek gidiyorlarmış. Bence meslekte herkes iyi, çünkü bu işi herkes yapamaz. Saygı olduktan sonra ben her yere çıkarım ve çalarımda. Her yere düğünlere de giderim. Yeter ki birbirimize karşı anlayışlı ve saygılı olalım. Bizim hiç kimseden eksik kalan bir yanımızda yok. Allah’a şükür namusumuzla helalinden evimize ekmeğimizi getiren ve çoluğumuza, çocuğumuza sahip çıkan insanlarız. İnsana insan olduğu için değer vermek lazım” ifadelerini kullandı. (AYHAN BOĞATARAN) 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.