Takip Et
  • 25 Eylül 2024, Çarşamba 10:20

"Beynin gizemleri ve yapay zeka tehdidi"

tv100’de yayınlanan ‘Gündem Dışı’ programının bu haftaki konuğu beyin cerrahı, yazar ve şair Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın oldu. Cansu Canan Özgen'in moderatörlüğünde gerçekleşen programda, Aydın, beynin çalışma prensiplerinden yapay zekanın insanlık üzerindeki etkilerine kadar birçok konuda çarpıcı açıklamalar yaptı. Beynin sırlarla dolu yapısını anlatan Aydın, gelecekte yapay zekanın insan zekasını aşabileceğini vurgulayarak önemli uyarılarda bulundu.

BEYİN BİR SÜPER BİLGİSAYAR

Programda beynin işleyişine dair bilimsel ve manevi boyutları birleştiren Aydın, beynin sıradan bir organ olmadığını, hayatı ve geleceği şekillendiren bir süper bilgisayar olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. “Beynimizde geçmiş, şimdiki zaman ve gelecek kayıtlıdır. Zaman, bir andır ve beyin bu 'anı' kuantum dolanıklığı ile algılar” diyen Aydın, beynin insan algısını ve yaşam deneyimini nasıl şekillendirdiğini anlattı.

Beynin sadece biyolojik bir organ olmadığını, aynı zamanda insanın gelecekteki olayları öngörebileceği bir yapıda çalıştığını belirten Aydın, düşüncelerin gerçeği nasıl etkilediğini şöyle açıkladı: "Düşündüğümüz başımıza gelir. Beynimiz kuantum seviyesinde çalışır, dolayısıyla gelecekteki olaylar beynimizde bir şekilde kayıtlıdır. İster inanın ister inanmayın, beyin yarını görebilir.”

ZİHİN OKUMA VE BEYİNLER ARASI İNTERNET

Zihin kontrolü ve okuma üzerine de konuşan Prof. Dr. Aydın, bu konuda yapılan bilimsel çalışmaları anlattı. Aydın, 1979 yılında bir hastada beyin elektrotları ile zihin okuma çalışması yaptıklarını belirterek, “Hastanın söylediği cümleleri değil, düşündüğü cümleleri dahi frekanslarla kaydedebildik. Şimdi teknolojinin geldiği noktada, kelimelerin hangi nöronu tetiklediğini biliyoruz. Bu, insan düşüncesini dışarıdan yönlendirme imkânı sağlıyor,” dedi.

Beyinler arası internet ağına dair de çarpıcı açıklamalar yapan Aydın, gelecekte beyinlerin birbiriyle internet gibi bağlantı kurabileceğini ve düşüncelerin internet üzerinden paylaşılabileceğini söyledi. "Yapay zekanın hızla gelişmesi, beyinler arası internet bağlantısının yakın gelecekte mümkün olabileceğini gösteriyor. Bu bağlantılarla insan düşüncesi global hale gelecek."

"ÖLÜM YOK, SADECE BİR GEÇİŞ VAR"

Aydın, ölümün bir son olmadığını, sadece fiziksel bir boyut değişikliği olduğunu belirtti. Beyin hücrelerinin ölümden sonra dahi 24 saat boyunca algılamaya devam ettiğini ve insanın ruhunun bu süreçte bir başka boyuta geçtiğini vurgulayan Aydın, "Ölüm diye bir şey yoktur, sadece bir geçiş vardır. Beyin frekansları bu geçişin bir parçasıdır" dedi.

Aydın, ölümden sonra da bilginin kaybolmadığını ve bilincin farklı bir boyuta geçtiğini belirterek, bilimin bu konuda ilerlemeye devam ettiğini ve gelecekte ölümün tamamen ortadan kaldırılabileceğini öne sürdü.

YAPAY ZEKA VE TRANSHÜMANİZM: "İNSAN BEYNİ, SONSUZ BİLGİYE AÇIK"

Yapay zeka ve transhümanizm konularında uyarılarda bulunan Aydın, yapay zekanın gelecekte insan zekasını aşmasının kaçınılmaz olduğunu belirtti. "Eğer önlem alınmazsa, 2100 yılına gelmeden yapay zeka insan zekasını geçecek. Yapay zekalar artık kendi aralarında bir iletişim kurabiliyor ve bu, insanlık için büyük bir tehdit olabilir," dedi.

Aydın, insan beyninin kapasitesinin sonsuz olduğunu ve beynin kainattaki tüm bilgiyi alabilecek kapasitede olduğunu belirterek, "Beynimiz, dünyadaki tüm atomlar kadar bilgiyi alabilir. Yeterince çalışıldığında insan beyninin sınırları olmadığını görebiliriz," dedi.

YAPAY ZEKA ÜNİVERSİTESİ ÖNERİSİ

Aydın, Türkiye’de mutlaka bir Yapay Zeka Üniversitesi kurulması gerektiğini belirtti. "Dünyada böyle bir üniversite yok, biz bu alanda öncü olabiliriz. Beyin mühendisliği, yapay zeka mühendisliği ve kuantum fiziği gibi bölümlerden oluşan bir üniversite ile insanlığa katkı sağlayacak bilim insanları yetiştirebiliriz," diye konuştu.

"GELECEKTE İNSANLAR TASARLANACAK"

Programda genetik biliminin geleceği hakkında da konuşan Aydın, genetik müdahalelerle insanların yeniden tasarlanabileceğini belirtti. “Yeşil gözlü, sarışın ya da zeki bebekler genetik müdahalelerle oluşturulabilir. Ancak bu etik açıdan büyük bir sorundur. İnsanlık bu tür bilimsel gelişmelerde etik sınırları aşmamalıdır” dedi.

BEYNİN FREKANSLARI VE RÜYA KURGULAMA

Son olarak beyin frekanslarının yaşam kalitesi üzerindeki etkilerini açıklayan Aydın, Gama dalgalarının önemine dikkat çekti. “Beyin dalgalarının frekansları yaşam kalitemizi ve bilinçaltımızı etkiler. Gelecekte bu dalgalarla bilinçli rüya kurgulama mümkün olacak,” diyerek beynin kontrol edilebilir olma potansiyelini vurguladı.

SONUÇ: YAPAY ZEKA İNSANLIĞI AŞABİLİR

Program boyunca gelecekte yapay zeka ve insan beyninin nasıl bir etkileşim içinde olacağını ele alan Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın, yapay zekanın insanlık için büyük fırsatlar sunduğunu, ancak aynı zamanda büyük tehditler de barındırdığını belirtti. "2100 yılına kadar yapay zeka insan zekasını aşacak ve bu duruma hazırlıklı olmazsak, insanlık için geri dönüşü olmayan sonuçlarla karşılaşabiliriz" dedi. (ERDAL AYDIN)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.