
Aydın Turist Rehberleri Odası (ATRO) tarafından ‘Dünden Bugüne Turist Rehberliği’ konulu panel düzenlendi. Kuşadası Ticaret Odası Toplantı Salonu’nda düzenlenen panele ünlü rehberlerin yanı sıra Adnan Menderes Üniversitesi Rehberlik Bölümü öğrencileri katıldı.
Kuşadası Ticaret Odası Toplantı Salonu’nda düzenlenen panele konuşmacı olarak katılan uzun yıllar rehberlik yapan Aclan Hekimoğlu, Arsun Atalar, Celal Küçük, Fatma Acar, Ozan Sayın, Oğuz Kutucu, Semra Bayraktar, Tuba Özen, Tülay Okçu dünden bu güne rehberliği anlattı. Aydın Turist Rehberleri Odası tarafından düzenlenen panele Adnan Menderes Üniversitesi Rehberlik Bölümü öğrencileri katıldı. Panelin ardından Kuşadası Belediyesi İbramaki Sanat Galerisi’nde düzenlenen kokteylle, ATRO yönetim kurulu üyeleri ve meslekte yirminci yılını dolduranlara plaket verildi.
“REHBERLER ELÇİDİR, BÜYÜK ELÇİDİR”
Bir daha dünyaya gelse, bir daha rehber olmak istediğini ifade eden Aclan Hekimoğlu, “İmbat Otel’in müdürlüğünden Akdeniz Turizm’e geldim. Akdeniz Türkiye’ye en fazla turist getiren seyahat acentesi. Bir gün acentenin patronu beni çağırarak, bir kafilenin geleceğini, Almanca rehber sayısının yeterli olmadığını ifade ederek, benin rehberlik yapmamı istedi. Ben hiç Efes’i bilmem ve rehberlik yapmadım. Bir kitapçıkla kafileyi alarak yola çıktık. Anlatmaya başladım. Arada sırada elimdeki kağıttan yardım alıyorum. Git gide arkamdaki ses azalmaya başladı. Hiç arkama bakmıyorum. En son arkama döndüğümde 30 kişiden sadece 2 kişi kalmıştı. Bir karı koca beni dinliyordu ve onlarla turu bitirdik. Onlar bana üzülmememi söylediler. Acenteye geldiğimde ben turist rehberi olacağım dedim. Ankara’ya gittim ve sınavlara girdim. Sonrada rehberlik hayatım başladı. Bu da yetmedi, iki kızım var ikisini de rehber yaptım. Turizm dört ayaklı bir saç ayağıdır. Biri seyahat acenteleri, biri konaklama tesisleri, biri mağazalar, diğeri de turist rehberleridir. Turist rehberi bir elçidir, yada büyük elçidir. Çünkü bir rehber gelen bir kafileyi alır. Efes’e götürür ve o bölgeyi anlatır. O turistin tanıdığı tek insan rehberdir. O kafile sizin hal ve hareketlerinizle bir ülkeyi değerlendirebilir. Bu yüzden rehberlik çok önemlidir. Rehberler giyimine kuşamına özen göstermelidir. Bakımlı olmalıdır” dedi.
“BİLGİ EN KIYMETLİ HAZİNEDİR”
İş hayatına hemşirelik ile başladığını, istifasından sonra kendi imkanlarıyla İngilizce öğrendiğini ifade eden Fatma Acar, “Suudi Arabistan’a iş için gittim ve yıllar sonra geri döndüm. Rehber olmaya karar verdim. Sınavlara katıldık ve gerekli kursları gördük. Biz bu eğitimleri kendi kendimize verdik. En büyük şansımız ise Anadolu’da yaşıyor olmamız. Dünya üzerinde böyle bir başka yer daha yok. Doğu ile batının arasında dikdörtgen gibi bir körü. Atalarımızın bize bıraktığı bu mirası korumak öncelikle bizlerin görevidir. Bunun için çok çalışmalı, tembellikten uzak olmalıyız. Bir rehber tarihi de bilmek zorundadır. Sümerleri, Osmanlı’yı, yakın tarihi ve devrim tarihini bilmek zorundadır. Bilmeli ki, gelen turistlere anlatabilmeli. Bilgi en büyük güçtür. Bir insandan her şeyi alabilirler ama bilgisini alamazlar. Bu yüzden bilgi en kıymetli hazinedir” ifadelerini kullandı. (MEHMET ÇALIK)
BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.